Meyve suyu endüstrisinde, ısı değiştiriciler sıklıkla ısıtma amacıyla kullanılırlar. Bu işlem için plakalı, borulu veya spiral ısı değiştiricler kullanılabilir. Seçim, sıvının viskozitesine, içerdiği katı madde miktarına, operasyon sıcaklığına ve gerekli basınç değerine bağlı olarak yapılmalıdır.

Meyve suyu endüstrisinde berrak meyve suyu üretiminin yanısıra posa ve meyve hücreleri içeren meyve suyu (kayısı, şeftali v.s.) üretimi de yapılmaktadır. Bu tip meyve suları için Free Flow sistem ısı değiştiriciler kullanılmaktadır. Eğer bu tip meyve suları için geleneksel ısı değiştiriciler kullanılırsa, akış kanalları belli bir süre sonra tıkanır ve işleme son verilmek zorunda kalınır.

Meyve sularının pastörizasyonu işleminde flash pastörizatörler kullanılmaktadır. Flash pastörizatörlerdeki ısı uygulamasının avantajları:

 
Şekil.14.Meyve Suyu Pastörizatörü