SÜT ENDÜSTRİSİ

Süt ve süt ürünleri prosesleri birçok ısıtma ve soğutma işlemleri gerektirir. Bu amaçlarla kullanılabilecek en ekonomik ısı değiştirici, plakalı ısı değiştiricidir.

Çiğ süt silolardan 5 °C’den daha düşük sıcaklıklarda gelir. Pastörizasyon için 72-74 °C sıcaklık gereklidir. Pastörizasyondan sonra süt 5 °C’nin altına soğutulmalıdır. Isıtma ve soğutma işlemleri aynı plakalı ısı değiştirici de yapılamaktadır. Çiğ süt pastörize sütü soğutmak için kullanılır. Böylece %90’lık bir enerji tassarufu sağlanır. Bu da, ısıl enerji ve büyük pompalar için gerekli olan elektriksel enerji miktarını azaltır, diğer yandan ilk yatırım masraflarını da azaltmaktadır.