HİTİT YERLEŞKESİ ve Master Planı

 

Yerleşke alanı, üniversitenin hedefi, sahibi olan paydaşların alt ve üstyapı ihtiyaçları, yaşam konforu, kentin gelişimi ve dinamikleri gibi unsurlar dikkate alınarak belirlenecektir. Yerleşke alanının zemin ve şehircilik açısından en doğru yeri, tamamen bağımsız ve konusunda otorite haline gelmiş profesyoneller ile birlikte, Üniversitemiz paydaşlarının görüşleri çerçevesinde seçilecektir.

 

Üniversite yerleşke alanı hepimizin ortak alanı olacaktır. Bu nedenle, yerleşkenin master planının oluşturulması aşamasında, öncelikle ihtiyaç programları hep birlikte belirlenecek ve bu doğrultuda yapılacak bir yarışma ile bilimsel kurullar tarafından seçilecek proje uygulanacaktır.

 

Yerleşke;

 

 

olacak şekilde 7/24 yaşanılacak, çevre açısından sürdürülebilir, engelli dostu örnek bir yaşam alanı olarak planlanacaktır. Çalışmalar beklentiler ve öncelikler dikkate alınarak proje süreçleri hızla tamamlanacaktır.

 

ALTYAPI ÇÖZÜMLERİ...

Amaç  “İnsana Yatırım”

Üniversitemizin akademik ve idari kadrosunu daha da güçlendirmek adına alanında uzmanlaşmış, güçlü ve nitelikli kişilerin kadromuza katılımlarını sağlamak için gerekli çalışmalar yapılacaktır.

 

Tıp Fakültesi

Tıp Fakültesi’nin mevcudiyeti bir üniversite için gerek bilimsel gerekse sağlık ve ekonomik anlamda büyük kazanımlar sağlayan bir olanaktır. Halen Gazi Üniversitesi bünyesinde hizmet vermekte olan Tıp Fakültesi’nin ilimizde hizmete başlayabilmesi için tüm çalışmalar hızla başlatılacaktır. Bu konuda şehrimizde çok önemli bir duyarlılık mevcut olup sunulan bazı öneriler medyada da yer almıştır. Bu modellerden en uygun olanı seçilerek konu hızla çözüme ulaştırılacak ve bölgenin güvenle tercih ettiği bir sağlık merkezi haline getirilecektir.

 

Laboratuvarlar

Üniversitemizde öğretim üyelerimizin ve öğrencilerimizin gelişimine, çalışmalarına yön verecek olan laboratuvarlar yeterli seviyede değildir. Bu kapsamda, yapım çalışmaları devam eden Merkezi Araştırma Laboratuvarı'nın hızla tamamlanarak faaliyete geçirilmesi sağlanacaktır. Birimlerimizde araştırma, eğitim ve öğretim için gereksinim duyulan mekânların oluşturulması öncelikli çalışmalar olarak ele alınacaktır.

 

Bilgi Teknolojileri Altyapısı

Birçok birimde son derece düşük hızda internet erişimi söz konusudur. Internet bugün artık her türlü bilgiye erişim ve iletişim adına, bilim dünyası için olmazsa olmaz bir bileşen haline gelmiştir. Söz konusu problem acilen ele alınıp, ULAKBİM ile gerekli irtibatlar kurularak çözülecektir. Kayıt döneminde öğrencilerimizin yaşadığı sorunları en aza indirgemek amacı ile gerekli düzenlemeler yapılacaktır. Ayrıca yaygın olarak kullanılan yazılımlar, kampüs lisansları ile temin edilerek, yasal tedirginlikler kaldırılacaktır.

 

Kütüphane Hizmetleri

Mevcut kütüphane altyapısını geliştirme çalışmaları öncelikle ele alınacak ve bu kapsamda standart koleksiyonun ve teknik dokümanların artırılması için çalışma başlatılacaktır. Elektronik kaynak/veritabanı aboneliklerine ağırlık verilerek öğretim elemanları ve öğrencilerimizin kütüphaneye gitmeden internet üzerinden kaynaklara erişimi sağlanacaktır.

 

Öğrenci Yurtları

Ülkemizin diğer şehirlerden Çorum’a gelecek olan öğrenciler için konaklama olanakları üniversite/bölüm tercihlerinde oldukça önemli olmaktadır. Şehrimizde bulunan yükseköğretim yurtlarının kapasitelerinin azlığı bilinen bir gerçektir. Oluşturulacak yerleşkede yurtlara da yer verilecek ve öğrencilerimizin bu önemli ihtiyacına çözüm bulunacaktır. Buna ek olarak, Kredi ve Yurtlar Kurumu ile yapılacak anlaşmalarla yeni yurtların şehrimize kavuşturulması için gerekli çalışmalar yapılacaktır.

 

Her Öğretim Üyesine Dizüstü Bilgisayar

Derslerin daha çağdaş ve etkin eğitim teknikleri ile sunulabilmesi için gerekli olan teknik altyapının sağlıklı olarak oluşturulabilmesi adına, her öğretim üyemizin bir dizüstü bilgisayar ile donanması sağlanacaktır.

 

HİTİT Üniversitesi için Sosyal Mekanlar

HİTİT Üniversitesi’nin akademik ve idari personeli ile mezunlarının bir araya gelebileceği, serbest zamanlarını dinlenerek birlikte değerlendirebilecekleri uygun bir sosyal mekan oluşturulacaktır. Böylece farklı yerleşkelerde çalışan personelin bir araya gelmesiyle, üniversite genelinde bir birliktelik ve paylaşım sinerjisi yaratılacaktır.

 

Personel Servisi

Akademik ve İdari Personelimizin kent içi ulaşımlarını kolaylaştırmak amacı ile belli güzergâhlarda servis hizmetleri hayata geçirilecektir.

 

HİTİT-Press

Bünyemizdeki öğretim üyeleri ders notu ve kitap yazımı konusunda teşvik edilerek yoğun destek sağlanacaktır. Hazırlanan kitapların etkin bir şekilde öğrencilerimize ulaştırılması ve internet üzerinden de ülkemizdeki diğer potansiyel kitleye ulaştırılması için çalışmalar yapılacaktır.

 

Mevcut Dersliklerin Yenilenmesi

Çağdaş ders sunum olanaklarına ve uygun fiziksel şartlara sahip olmayan derslikler yeniden ele alınıp öğrencilerimize yakışır, çağdaş ve modern mekanlar haline dönüştürülecektir.

 

Yurtdışı Bilimsel Destekler

Teknokent, Döner Sermaye ve bağışlardan elde edilecek gelirlerle, öğretim üyelerimizin bilimsel toplantılara kısa süreli katılımlarına desteğe ek olarak, 6 ay ve daha uzun süreli yurtdışında bulunabilmeleri için destek çalışmaları başlatılacaktır.

 

HİTİT-TEKNOKENT

  • İnovasyon çalışmaları ve nitelikli işgücü istihdamı ile üniversite-sanayi işbirliğini sağlamada oldukça büyük bir görev üstlenen teknokentlerin ülkemiz AR-GE potansiyeli için önemli bir işleve sahiptir. Şehrimizin ve bölgemizin sahip olduğu büyük sanayi potansiyeli ve bilimsel süreçlerle desteklenmiş AR-GE faaliyetleri gerçekleştirme istekleri, Çorum’da bir Teknokent’e ne denli ihtiyaç duyulduğunun göstergelerindendir.
  • Teknokent projesi Üniversitemize büyük katkılar sağlayacak şekilde modellenecek ve Hitit Teknokenti’nin bölgenin tercih edilen bir cazibe merkezi haline dönüştürülmesi sağlanacaktır.
  • Teknokent’te yer alacak firmalara Üniversitemizden danışman öğretim üyesi temin etmesi teşvik edilecektir. Böylelikle hem sahip olduğumuz büyük bilimsel birikimin sanayiye fiili olarak aktarılması hem de öğretim üyelerimize maddi katkı sağlanacaktır. Kurulacak Teknoloji Transfer Ofisi ile öğretim üyelerimiz çalışmalarını sanayicilerle birlikte gerçekleştirebileceklerdir.
EĞİTİM-ÖĞRETİM, AKADEMİK ve İDARİ YAPILANMA

Eğitim Öğretim

  • HİTİT Üniversitesi olarak, ulusal ve uluslararası üniversiteler ve yüksek öğretim kurumları ile çeşitli organizasyonlar yaparak, bilimsel, sosyal ve kültürel alanlarda güçlü ilişkilerin kurulması ve sürdürülmesi ile Eğitim ve Araştırma alanlarında entegrasyon sağlanacaktır.
  • Teknoloji ve bilim dünyasındaki gelişmeler ve değişen ihtiyaçlar doğrultusunda, fakülte ve MYO/YO’larda yer alan tüm programlarımız gözden geçirilecek ve yeni bölümler açılacaktır. Açılması düşünülen bölümlerden bazıları, Biyomekanik, Hesaplamalı ve Uygulamalı Mekanik, Nanoteknoloji, Mekatronik ve  Eğitim Bilimleri olarak sıralanabilir.
  • Öğrencilerin motivasyonunu olumsuz etkileyen “Vize Haftası” uygulaması, uluslararası düzeyde eğitim yapan üniversitelerde olduğu gibi yeniden düzenlenecektir.
  • Bölüm ve Akademik kurulların her eğitim-öğretim döneminde en az bir kez olmak üzere yapılması sağlanarak, katılımcı ve paylaşımcı bir yönetim modeli oluşturulacaktır.
  • Akademik personelin çalışma alanlarında kendilerini geliştirmek ve diğer Avrupalı meslektaşlarıyla deneyimlerini paylaşmak üzere ERASMUS programından daha yaygın olarak yararlanmaları teşvik edilecektir.
  • Üniversitemiz bünyesinde kurulacak olan Uzaktan Eğitim Merkezi ile lisans ve lisansüstü derslerinin video konferans ve online sistemlerle verilmesi sağlanacaktır.

 

Öğrenci Odaklı Üniversite

  • Öğrencilerimizle düzenli olarak toplantılar yapılacak ve yönetimle birliktr problemlerin tespit ve çözüm süreçlerine katkıları sağlanacaktır. Özellikle, son derece az sayıda olan burs olanakları artırılmaya çalışılacaktır. Yemek bursu uygulamasına sayı artırılarak devam edilecektir.
  • Öğrenci asistanlığı sistemi ile öğrenciler eğitimlerini sürdürürken aynı zamanda yarı zamanlı olarak üniversitede çalışma olanağı da bulabilmektedir. Öğrencilerimiz yarı zamanlı çalışarak hem kendilerine ekonomik destek sağlayacak hem de üniversitenin projelerinde/laboratuvarlarında yer alarak öğretim elemanları ile iç içe çalışmalar yapacaktır. Bu şekilde istihdam edilecek öğrencilerden başarılı olanları, uzun vadede aramıza katılacak akademik paydaşlarımızın da altyapısını oluşturacaktır.
  • Öğrencilerin Avrupa’da karşılıklı değişimine olanak tanıyan ERASMUS programından yararlanması için çalışmalar yoğunlaştırılacaktır. Programın 2012 yılı itibariyle 3 milyon öğrencinin ERASMUS öğrencisi olması hedefi göz önüne alındığında, bu konuda büyük bir imkana sahip olduğumuz çok daha net bir şekilde ortaya çıkmaktadır.
  • Staj konusunda ülkemizde yer alan, konuyla ilgili seçkin kurum ve kuruluşlarla görüşmeler yapılarak, öğrencilerin kaliteli, eğitici, öğretici staj yapması sağlanacaktır. Bu aşamada karşılaşılan sorunların bir kısmı öğrencilerimizin lisans ve lisansüstü tezlerinde ele alınarak, üniversite-sanayi işbirliği daha öğrencilik aşamasında sağlanmış olacaktır.
  • Öğrenci kulüplerinin sayıları artırılacak ve daha fazla destek verilecektir. Bu kapsamda kültür, sanat, spor etkinlikleri desteklenecek, teknik gezi ve öğrenci projeleri destekleri artırılarak devam edecektir.

 

Yabancı Dil Desteği

  • Yabancı dil konusunda eksiği olan veya geliştirmek isteyen akademisyenlerimiz için yabancı dil eğitim desteği sağlanacaktır. Bu durum ileride yabancı dil destekli eğitime geçişin sağlanabilmesi için gerekli altyapının oluşturulmasında önemli rol oynayacaktır.

 

Kadro ve Özlük Hakları

  • Üniversitemizde bölüm/birim bazında atama ve yükseltme esasları hazırlanacaktır. Gerekli atama koşullarını sağlayan akademisyenler için kadro tahsis işlemlerine özel önem verilecektir.
  • Üniversitemizin ders yüklerini önemli ölçüde omuzlamış olan öğretim görevlilerimiz üniversitenin tüm olanaklarından yararlanabilmelidir. Yardımcı doçent olarak akademik hayatlarına devam etmek isteyenler, asgari koşulları sağlamaları halinde kadroya geçebilecektir.
  • Her aşamada en yoğun işleri omuzlayan ve fedakarca çalışmaları sürdüren idari personelimizin verimli çalışmaları için gereken eksikler giderilecektir. İhtiyaç duyan idari personelimiz için başta bilgisayar eğitimi olmak üzere, dil eğitimi desteği de sağlanacaktır.

 

Performansa Dayalı Destek

  • Teknokent ve diğer projelerden oluşturulacak kaynaklarla öğretim üye ve yardımcılarımıza akademik performansına dayalı olarak teşvikler verilecektir. Her bir bölüm için belirlenecek ölçütlere göre oluşturulacak olan teşvik esaslarına göre, başta bilimsel yayınlar olmak üzere yapılan tüm çalışmalar desteklenecektir. Artan kaynaklara bağlı olarak öğretim üyelerinin tüm faaliyetleri (ders, proje, tez çalışmaları ve yönetime katkı) desteklenecektir.

 

Kalite/Akreditasyon

  • Akreditasyon (eşdeğerlik) süreci, çalışanlar arası diyaloğu geliştiren ve iyileştiren, vizyon belirleyip bu hedefe sistematik bir şekilde ulaşılmasını sağlayan, ulusal ya da uluslararası düzeyde yetkinliğin belirlenmesi çalışmalarını kapsayan bir süreçtir. Bu çerçevede lisans programlarımızın ulusal düzeyde akreditasyonu için (MÜDEK) çalışmalarına öncelik verilecektir.

 

Lisansüstü Eğitim

  • Henüz lisansüstü programı olmayan bölümlere bu kazanımı sağlamak için ülkemizin gelişmiş üniversiteleri ile çift diploma programı anlaşması yapılacaktır. Böylelikle öğrencilerimiz diğer üniversitelerin altyapılarını da (laboratuvar, kütüphane vb.) kullanarak çalışmalarını gerçekleştirebilecek ve her iki üniversiteden de diploma alabilecektir.

 

Ulusal-Uluslararası İşbirlikleri

  • Sürdürülebilir ilişkileri geliştirmek, ulusal ve uluslararası kapsamda üniversiteler arası bağları güçlendirmek için Ulusal (Farabi, ÖYP vb.) ve Uluslararası Değişim Programları (ERASMUS, ATHENS vb.) ile Yükseköğretim Kurumları arasındaki Öğrenci ve Öğretim Üyesi Değişimleri daha fazla desteklenerek hızlandırılacaktır. Mevcutlara ek olarak ulusal ve uluslararası düzeyde farklı üniversiteler ile protokoller yapılacaktır. Böylece bu programda paydaş olunan üniversite sayısının artırılması için gerekli kurumsal çalışmalar yapılacaktır.

 

Çift Anadal, Yandal Olanakları

 

  • Öğrencilerimizin kayıt oldukları bölüme ek olarak, bir başka bölümde de eş zamanlı ders alıp ikinci bir lisans diplomasına sahip olmasına olanak sağlayan Çift Anadal Programı (ÇAP) ve öğrencilerin ilgi duydukları başka bir dalda bilgilenmelerini sağlayan Yandal Programları ile daha donanımlı ve rekabet gücü yüksek öğrencilerin yetiştirilmesi sağlanacaktır.
ARAŞTIRMA ETKİNLİKLERİ

Bilimsel Toplantılara Katılım Desteği

  • Her öğretim üye ve yardımcısı, ulusal ve uluslararası sempozyum, kongre vb. Etkinliklere, bütçe olanaklarına bağlı olarak başlangıçta yılda en az bir kez katılmak üzere ve daha önceden belirlenmiş eşit bütçelerle desteklenecektir.

 

Proje Koordinasyon Destek Birimi

  • Valilik, İl ve İlçe Belediyeleri ile yapılacak çalışmalarla, şehrimizin ve hatta çevre illerin sorunlarına üniversite olarak bilimsel çözümler üretmek üzere Proje Üretim Merkezi kurulacaktır.
  • Bu birim aynı zamanda TÜBİTAK, DPT, SAN-TEZ, Avrupa Birliği projelerini alarak, kaynakların artırılması ve yaygınlaştırılması için koordinasyon ve destek çalışmalarını gerçekleştirecektir.

 

Lisansüstü Proje Desteği

  • Lisansüstü projelerine her bir tez çalışması bazında temel ihtiyaçları karşılayacak standart destekler verilecektir.

 

Öğretim Üyelerine Yaz Okulu

  • Öğretim üyelerimize ülkemizin konusunda uzmanlaşmış, gelişmiş üniversitelerinde yaz okulu fırsatı verilecektir. Böylelikle öğretim üyelerimizin gelişmiş üniversiteler ile daha yakın bilimsel ilişkiler kurması sağlanacak ve ileriye dönük yayın ve proje faaliyetlerinde işbirliklerinin yolu açılmış olacaktır.

İTÜ İnşaat Fakültesi

Geomatik Mühendisliği Bölümü

Maslak, 34469

İSTANBUL


Telefon : +90 (532) 206 2016
Faks : +90 (212) 285 3414
E-Posta : alkan.hitit@gmail.com
     

Prof.Dr. Reha Metin ALKAN

Hitit Üniversitesi Rektör Adayı