10 – Döngüler

Döngü kavramı gündelik hayatta da kullandığımız üzere bir başlangıç ve bitiş arasında hep aynı şeylerin olması durumudur. Programlamada ise yine bir başlangıç ve bitiş arasında hep aynı kod bloğunun çalıştırılmasıdır.

Döngülerde başlangıç nettir, yani kod bloğu ya başlar ya başlamaz. Fakat bitişinin ne zaman olacağı ya da olup olmayacağı yazılan koda göre değişir. Dolayısıyla döngüler yazılırken dikkat edilmelidir. Sonsuz döngüden kaçınılmalıdır.

Döngüler while, for ve foreach döngüleri olarak üç adettir.

Zaman kurtarır, hataları azaltır ve okunması kolaydır.

While

While döngüsü verilen şart true olduğu sürece döner ve kod bloğunu çalıştırır.

integer tipinde ve i isimli bir değişken oluşturulmuş ve ilk değer olarak da 0 değeri atanmıştır. Daha sonra while(i < 5) şartı koşulmuş. Yani bu ifade i < 5 olduğu sürece aşağıdaki süslü parantezler içerisindeki kodu durmadan çalıştır demektir. Bu örnekte 7 ve 10. satırlar arasında kalan kod parçacığı şart sağlandığı sürece çalışacaktır.

0’dan 5’e kadar yazdırıldı. Çünkü 9. satırda i değişkeninin değeri her döngüde 1 artırılmıştır. Aşağıdaki örnekte ise 3 aylık birikim yapılacak kod bloğu mevcuttur.


For

For döngüsü eğer döngü sayısı biliniyorsa tercih edilebilir.

İlk adım: Döngü başlamadan önce int tipli değişken tanımla ve 0 değerini ver.

İkinci adım: Şart sağlanıyorsa döngüye gir.

Üçüncü adım: Kod bloğunu çalıştır.

Dördüncü adım: Değişkenimizin değerini 1 artır, ikinci adıma tekrar geç.

Her bir döngüde ekrana döngü kontrolü için kullanılan değişken yazıdırılmıştır.

Burada ise 1 den başlayarak ekrandan alınan değere kadar dönüp çift olan sayıları ekrana yazdıran döngü yazılmıştır.

Şimdi ise yukarıdaki işlemin aynısını başlangıç ve bitişini ekrandan isteyerek yapalım:

break;

İngilizce’de ‘kırmak’ anlamına gelen break anahtar kelimesini switch ifadesinde görmüştük. break aynı zamanda döngülerde de kullanılır. Eğer döngü içerisinde spesifik olarak bizim belirlediğimiz bir durum olunca döngüden çıkmak istiyorsak break kullanırız

Görüldüğü üzere program i == 4 şartı sağlandığı an döngüden çıkmıştır. Normalde break olmasa döngü i < 10 şartı sağlandığı sürece devam edecektir.

Aşağıdaki örneği inceleyiniz.

continue;

İngilizce’de ‘devam etmek’ anlamına gelen continue anahtar kelimesini döngü içerisindeki kod bloğunu orada bırakır ve döngü kaldığı yerden bir sonraki adımına geçer.

Burada döngü içerisinde i == 4 şartı sağlandığında continue komutu verildiği için bu noktadan sonra yazılan döngü içi kodlar çalışmaz ama döngü devam eder.

Aşağıda ise 0 dan başlayıp ekrandan okunan değere kadar tek sayıları yazan programı görebiliriz.