Okuduklarım, Dinlediklerim  (Temmuz 2016)           Taner Derbentli

            
         
    
Geçen ay sözünü etiğim Murat Somer’ in Milada Dönüş adlı kitabını bitirdim. Kürt sorunu üzerine çok kapsamlı bir araştırma olan bu eseri beğenmekle birlikte eleştirdiğim yanları da oldu. Eleştirilerimi sıralamadan önce bu yapıtı önemsediğimi ve konu ile ilgilenen herkesin okuması gerektiğini vurgulamalıyım. Ayrıca bir sosyal bilimci olmadığımı, siyasetle ilgilenen sıradan bir vatandaş olduğumu belirtmeliyim. Eleştirileri kısaca şöyle sıralayabilirim: Bu topraklarda son yüzyılda yaşanan aydınlanma olgusu yeterince önemsenmemiş. Hangi etnik kökene sahip olurlarsa olsunlar, tüm TC vatandaşlarının aydınlanmanın nimetlerinden yararlandıkları belirtilmemiş. Güneydoğudaki ağalık ve aşiret yapısı kanımca gerekli ölçüde incelenmemiş. Gerek Cumhuriyetin kuruluş yıllarında, gerekse sonrasında emperyalist güçlerin Ortadoğu’ da izledikleri politikalar ve bunların Kürt sorununa etkileri yeterince vurgulanmamış. Kitap çok geniş bir kaynakçaya dayanmakla birlikte, özellikle son yirmi, otuz yıldaki gelişmelerle ilgili görüşlerde liberal yazarlara geniş yer verilirken, cumhuriyetçi yazarlara hemen hiç yer verilmemiş.
    
Mayıs ayında Gürol Sözen’ in, Eski Çiçek Sokağı adlı anı kitabını okudum. Ressam Gürol Sözen’ in atelyesinin penceresinden, yaşadıklarını ve 1970’ li yıllarının Beyoğlu’ sunu duygusal bir dille anlatan bir kitap. Özellikle ‘Ayrılık’ öyküsü çok hoşuma gitti.
    
Mikhail Mikhailovic Ippolitov-Ivanov, Rimsky Korsakov’ un St. Petersburg Konservatuarından öğrencisidir. Çok tanınmış bir besteci değildir ama yerel ezgileri kullandığı orkestra eserleri bilinir ve çalınır. Winnipeg’ de bir lise öğrencisiyken, okulumuza Winnipeg Filarmoni Orkestrası gelmişti. Kırçıl bol saçlı orkestra şefinin ellerini kollarını sallayarak yönettiği, “Serdar’ ın Geçişi’ (Procession of the Serdar) adlı eser beni çok etkilemişti. Sadece heyecan verici, canlı bir marş olduğu için değil, aynı zamanda Türk ezgilerini çağrıştırdığı için. Daha sonra eserin bestecisinin Ippolitov-Ivanov olduğunu öğrendim ve onun Kafkas Skeçleri (Caucasian Sketches) ve Türk Ezgileri (Turkish Fragments) adlı orkestra eserlerini de dinledim. Bu eserlere internetten rahatlıkla erişilebilir. Türk Ezgileri arasında yer alan türkü (Kız Belin İncedir İnce), Cihat Aşkın’ ın Minyatürler adlı eserinde (CD) de seslendirilmiştir. Eğer dinlemediyseniz, Cihat Aşkın’ ın Minyatürler ve Egenin Türküsü adlı CD’ lerini alıp dinlemenizi öneririm.
    

            
            
Önceki ayların yazıları :  
    
    Mayıs 2016  
    
    Haziran 2016