Okuduklarım, Dinlediklerim   (Mayıs 2016)           Taner Derbentli

            
         
    
Koridorda karşılaştığım bir öğrencim benden okumak için hangi kitapları önereceğimi sordu. Yanıtlaması zor bir soru. Keyif alarak okuduğum o kadar çok kitap var ki, seçim yapmak kolay değil. Ayrıca insanların beğenileri farklı olabilir, benim hoşuma giden bir kitap, başka birinin hoşuna gitmeyebilir. Bunun ötesinde kitap önermek konusunda yeterli birikimim ve yetkim var mı, o da sorgulanabilir. Bu nedenle, ben de her ay okuduğum kitaplardan ve dinlediğim müziklerden söz edeceğim ve üzerimde iz bırakmış olan kitapların kısa bir listesini vereceğim.
    
Şu günlerde Murat Somer’ in Milada Dönüş adlı kitabını okuyorum. Bu kitaptan, Cumhuriyet gazetesinde Emre Kongar’ ın kitaptan övgüyle söz etmesinden sonra haberim oldu. Kitap, Kürt sorununun oluşumunu ve gelişimini irdeliyor. “Kürt sorunu” deyimi bazılarınca yadırganıyor, ama sorunun çok önemli bir parçası olmasına karşın, Güneydoğu’ daki etnik ayrılıkçı terörü (PKK) dışarıda bırakarak bakmakta yarar var. Murat Somer çok geniş bir araştırmaya dayanan kitabında Osmanlı İmparatorluğunun çöküş döneminden başlayarak, sorunu irdeliyor. Bazen okumayı zorlaştıran ayrıntılara ve bölümlemeye karşın, bu ayrıntılı çözümlemeye saygı duymamak elde değil. Kitapta katıldığım ve katılmadığım noktalar oldu, ama sonuçta okuduğunuz bilimsel ve objektif bir değerlendirme.
    
Geçen ay okula gelen bir satıcının zoruyla aldığım ve 33 CD’ den oluşan, Schubert’ in tüm eserleri koleksiyonunu da yavaş yavaş fakat keyifle dinliyorum. Daha önce kitaplığımda, Schubert’ in çok bilinen eserlerini içeren üç dört CD vardı. Schubert (31 Ocak 1797-19 Kasım 1828), her alanda beste yapmış ama daha çok piyano yapıtlarıyla bilinen, Avusturya’lı bir romantik çağ bestecisi. Alabalık beşlisi, kısa piyano parçaları ve La majör piyano sonatı (D959) beğendiğim eserlerinden bir bölümü.
    
Mahfi Eğilmez’ in, ‘Kendime Yazılar’ başlıklı internet sitesini de zamanım elverdiğince izlemeye çalışıyorum. Daha çok güncel iktisat yazılarının yer aldığı bu sitede, eğitim, toplumsal değerlendirme ve tarih yazıları da var. Eğitimle ilgili yazıları bana göre çok ilginç.
    
    
Öğrencimin sorusuna gelince, bende iz bırakan kitapların kısa bir listesi şöyle. Önümüzdeki aylarda bunlara eklemeler olacak. J. Steinbeck’ in, Grapes of Wrath (Gazap Üzümleri) , The Winter of Our Discontent (Acı Hayat) , Thomas Hardy’ nin, The Return of the Native , F. M. Dostoyevsky’ nin Crime and Punishment (Suç ve Ceza), A. Malouf’ un, Çivisi Çıkmış Dünya , Ölümcül Kimlikler , H.E. Adıvar’ ın, Sinekli Bakkal , Yiğit Okur’ un,Hulki Bey ve Arkadaşları , Ş. Ünlü’ nün, Yukarışehir, Memet Fuat’ ın Adlin, J. Diamond’ un Guns Germ and Steel (Tüfek Mikrop ve Çelik), D. R. Hofstadter’ in Goedel, Escher, Bach. Çocuk kitabı olarak sınıflandırılan ama bende iz bırakan iki kitap da, Vedat Dalokay’ ın Kolo ve Antoine de Saint Exupery’ nin Küçük Prens adlı kitapları.