Sık Sorulan Sorular(*)


ÖYP kapsamında yüksek lisansı tamamladıktan sonra doktoraya nasıl başvurulur?
Bağlı olduğunuz anabilim dalı akademik kurul kararı ile enstitünün yönetim kurulu kararı ile ÖYP Koordinatörlüğü aracılığı ile YÖK'e bildirilir. YÖK'ten gelen onay ile ilişiğiniz kesilmeden yüksek lisansı yaptığınız üniversitede (doktora programı varsa) her hangi bir mülakata ya da puanlamaya gerek kalmadan direkt olarak doktoraya devam edilir. Aynı üniversitede doktora programına devam etmek istemeyen araştırma görevlileri tekrardan merkezi sistemle yeni tercih yapabilirler.
**Kayıt aşamasında akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), GRE ile ÜDS, KPDS, ve YDS yabancı dil sınav sonuç belgeleri için geçerlilik süresi 3 yıl, TOEFL iBT/PBT ve IELTS yabancı dil sınavlarının geçerliliği 2 yıldır.
**TOEFL ITP kabul edilmemektedir.
Derslere kayıt için bu sürelerin aşılmaması gerekmektedir.

Atanmadan önce bir başka üniversitede yüksek lisans-doktora yapıyor ise süreç nedir?
ÖYP araştırma görevlisi olarak atanmadan önce bir başka yükseköğretim kurumunda atandığı anabilim dalına/bölüme uygun bir lisansüstü programa devam edenlerin bu lisansüstü programlara devam edip edemeyecekleri atandıkları üniversitenin iznine bağlıdır. Merkezi atama sistemine başvuru yapılmadan lisansüstü programa devam ettiği üniversitenin bağlı olduğu enstitüsü aracılığı ile “bireysel kontenjan talebi” YÖK'e gönderilir. Olumlu cevap alındığında 35. madde uyarınca kendi üniversitesinden lisansüstü programa devam ettiği üniversiteye görevlendirilir.

ÖYP ile atanılan anabilim dalından farklı bir eğitim alınabilir mi?
ÖYP Araştırma Görevlilerinin atandıkları anabilim dalında lisansüstü eğitim yapmaları esastır. Aynı bölümde olmak kaydıyla atandıkları anabilim dalı dışındaki bir anabilim dalında lisansüstü eğitim yaptırmak yükseköğretim kurumunun takdirindedir. Ancak, bölüm değişikliği yükseköğretim kurumunun teklifi ve YÖK Yürütme Kurul Kararı ile yapılabilir.

Danışman / ÖYP araştırma görevlilerinin hazırlayacakları rapor ÖYP araştırma görevlisinin mecburi hizmetle yükümlü bulundukları yükseköğretim kurumuna yılda kaç kez sunulur?
ÖYP Araştırma Görevlileri mecburi hizmetle yükümlü bulundukları yükseköğretim kurumuna yılda bir kez bilgilendirme amacıyla rapor sunmakla yükümlüdür. Danışman her yarıyıl sonunda araştırma görevlisi hakkında hazırlayacağı değerlendirme raporunu enstitüye sunar. Bu raporlar düzenli olarak araştırma görevlisinin mecburi hizmet yükümlüsü olduğu yükseköğretim kurumuna ÖYP Kurum Koordinasyon Birimi aracılığıyla gönderilir.

ÖYP Araştırma Görevlileri ÖYP kaynaklarını ne zaman kullanmaya başlar?
**35. madde ile görevlendirmesi yapılmayan ÖYP araştırma görevlileri hiç bir şekilde desteklerden faydalanamaz.
**Görevlendirmesi yapılan ÖYP araştırma görevlilerinin kaynak aktarımları için belgeleri YÖK'e gönderildikten sonra seyahatler için başvurular kabul edilir.
**ÖYP araştırma görevlilerinin satın alma işlemlerinin yapılabilmesi için YÖK'ten kaynak aktarımlarına ilişkin yazının Üniversitemize ulaşmış olması gerekmektedir.

ÖYP araştırma görevlileri yurtiçi ve yurtdışı bilimsel etkinliklere katılımlarda nasıl bir yol izlemeli?
ÖYP araştırma görevlileri katılacağı etkinliğe ait web sayfamızda bulunan başvuru formunu danışmanına imzalattıktan sonra en az iki ay öncesinde ÖYP Koordinatörlüğüne iletmelidir. (İlgili formların ekler kısmında yer alan evraklar eksiksiz bir şekilde formla beraber teslim edilmelidir.) Her hafta Perşembe günü saat 14.30 da ÖYP Komisyonu toplanarak başvuruları değerlendirir. Onaydan geçen başvuruların yazısı hazırlandıktan sonra ilgili Rektör Yardımcının imzasına sunulur. İmzadan çıkan yazılar ilgili birimlere iletilir.( Enstitü / Dekanlık )
ÖYP araştırma görevlileri gidecekleri etkinliklerle ilgili dilekçesini bölümlerine ÖYP Koordinatörlüğü tarafından desteklendiğini belirterek vermelidir.
ÖYP araştırma görevlilerinin danışmanlarının bilimsel etkinlik (konferans, sempozyum gibi) desteği başvurularında, etkinliğe ÖYP araştırma görevlisi ile birlikte katılma ve ortak bildiri sahibi olma şartı aranır.

Seyahatler için yıl içinde 15 günlük süre nasıl hesaplanıyor?
Görevlendirme gün sayınız içinde aldığınız yevmiye günü üzerinden hesaplanır.

Yurtdışı ve yurtiçi kısa süreli seyahat için ne kadar zaman önce başvuru yapılması gerekmektedir?
Yurtdışı seyahatler için en az iki ay öncesinden, yurtiçi seyahatler için en az bir ay öncesinden başvuru yapılması gerekmektedir.

Yurtiçindeki seyahatlerde uçak bedeli ödenir mi?
Yurtiçi seyahate katılmak isteyen ÖYP araştırma görevlileri ve danışmanları başvuru formlarıyla birlikte ayrı bir dilekçe verip dilekçesinde uçak ile seyahat yapacağını belirtirse yurtiçinde uçak bileti ödenir.

(*) Hacettepe Üniversitesi ÖYP Koordinatörlüğüne teşekkür ederiz.