erasmus programme

itu  interiorarchitecture

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

genel

erasmus programı

erasmus komisyonu

tanımlar

süreç

anlaşmalı kurumlar

bölüm erasmus tarihçesi

mobility hibeleri

free mover

lisans

imiad

teaching staff

 

 

sokrates/ erasmus programı kapsamında ülkemizde ve üniversitemizde bulunan kurumlar, yetkililer ve kullanılan belgelerin tanımları ile programın gerçekleşme sürecindeki yerleri aşağıda sıralanmaktadır.

 

kurumlar:

 

1. ulusal ajans: socrates-erasmus programı’nı avrupa birliği adına her ülkenin ulusal ajansı koordine eder ve sponsorluğunu üstlenir. türkiye’de bu görevi tübitak’ın socrates-erasmus ulusal ajans bölümü üstlenmektedir. ulusal ajans her sene değişim burs hibesini yüksek eğitim kurumlarına tahsis eder. eğitim kurumlarının belirli ofisleri ise öğrenci ile ulusal ajans arasında köprü görevini görür. itü’nde bu görevi avrupa birliği merkezi üstlenir.

 

2. avrupa birliği merkezi: itü avrupa birliği merkezi üniversitemize ayrılan hibenin öğrencilere ve öğretim elemanlarına tahsis edilmesi; kurumsal anlaşmaları koordine etmek; gelen ve giden öğrencilerin ilgili enstitü-fakülte ve bölüm*-ana bilim dalı ile koordinasyonlarını sağlamakla yükümlüdür. üniversitemiz öğrencileri arasında erasmus programına ilgi ve talep çok yüksek olduğundan ve toplam erasmus hibesinin taleple orantısız olmasından dolayı avrupa birliği merkezi tarafından üniversite senatosu onaylı kısıtlamalar ve başvuru koşulları getirilmiştir. başvuru koşullarını yerine getiren ve erasmus programı’na aday olan itü öğrencileri avrupa birliği merkezi’nin her sene yayınladığı belirli kriterlere göre seçim sürecinden geçerek asil ve yedek aday olarak belirlenmektedir.

 

yetkililer:

 

1. akts/de kurum koordinatörü: üniversitenin erasmus charter ve avrupa kredi transfer sistemi’ne uyumunu denetlemek, üniversite içindeki ve dışındaki çalışmaları koordine etmek ve erasmus programı kapsamında üniversiteyi temsil etmekle görevlidir. ikili anlaşmalar ve öğrenim sözleşmeleri kurum koordinatörü tarafından nihai olarak onaylanır. üniversitemizde kurum koordinatörlüğü görevini prof. dr. lerzan özkale yapmaktadır.

 

2. bölüm erasmus koordinatörü: avrupa birliği merkezi ile öğrenciler ve öğretim elemanı arasında iletişimi sağlamak, eğitim kurumları arasında yeni ikili anlaşmalar hazırlamak (bilateral agreement), mevcut ikili anlaşmalar’ı yenilemek; giden öğrencilerin uymakla yükümlü oldukları öğrenim anlaşmalarını hazırlayıp onamak; dönen öğrencilerin intibaklarını gerçekleştirmek ve ıntensive program gibi diğer erasmus olanaklarını koordine etmek üzere her bölümde bölüm erasmus koordinatörleri  (bilimsel contact’ı) bulunmaktadır. giden öğrencilerin ders secimi, ders intibakı,  dış kurumlara başvuru belgelerinin hazırlanması, vize işlemlerinin zamanlanması, ders değişimi ve çıkan sorunların giderilmesi konularında çoğu öğrencileri ve anlaşmalı kurumlarla yakın ve yoğun ve mütemadi bir ilişki söz konusudur. bunun yanında bölüm erasmus koordinatörleri diğer görevleri ise: ab merkezi adına gidecek ve gelecek olan öğrencilerin seçimini yapmak; kurumsal bağları ve anlaşmaları yenilemek ve ilerletmek; ve erasmus olanaklarının fakülte dahilinde öğretim elamanlarına duyurarak öğretim elemanı değişimini teşvik etmek; erasmus programı hakkında araştırma yapmak ve yeni olanakların tüm öğrenci danışmanları ve öğretim elemanlarına sunmak; erasmus programı hakkında güncel senato kararlarını takip etmek. aynı zamanda bölğm erasmus koordinatörleri akts koorrdinatörğ görevini üstelenmektedir. bölüm akts koordinatörü, bölüm derslerinin kredilerinin avrupa kredi transfer sistemi ile uyumu; ders planının akts ile uyumu; seçmeli derslerin akts kredilerinin üniversite ve fakülte düzeyinde koordinasyonu görevini üstrenir. aynı zamanda bir bilimsel sorumluluk mercii olarak öğrenci erasmus öğrenim sözleşmelerini kontrol eder ve onar; intibak komisyonuna destek olur. fakültemiz bölüm erasmus koordinatörleri: y. doç. dr. aslıhan tavil ünlü (mimarlık), prof. dr. gülden erkut (şehir ve bölge planlaması), y. doç. dr. şebnem timur öğüt (endistrü ürünleri tasarımı), araş. gör. ebru erbaş (peyzaj mimarlığı) ve araş. gör. bahadır numan (iç mimarlık)’dır.

 

belgeler:

 

1. ikili antlaşma: ikili anlaşmalar, itü rektörlüğü ile avrupa birliği komisyonu'nun, üye ve aday ülkeleri ile ab'ye üye ya da aday olmayan avrupa serbest ticaret birliği (efta) ülkeleri (norveç, izlanda ve lihtenştayn) arasında yapılmaktadır.  ab'ye üye ya da aday olmayan ülkelerin (norveç, izlanda ve lihtenştayn) erasmus hibeleri bu ülkelerin hükümetleri tarafından karşılanmaktadır. itü bölüm erasmus koordinatörleri bu ülkelerdeki üniversitelerin ilgili erasmus koordinatörleri ile yazışmak sureti ile ikili anlaşmalarda geçerli olacak olan öğrenci ve öğretim elemanı değişimi sayıları ve sürelerinde mutabakata varır ve kendi bölümleri ile anlaşma yapmak isteyen üniversite/bölümleri itü avrupa birliği merkezi (abm), erasmus ofisine bildirirler. itü avrupa birliği merkezi, erasmus ofisi iki üniversite/bölüm arasındaki anlaşmanın resmi işlerini tamamlar. ikili antlaşmalar bir sene için geçerlidir ve her sene bölümler ve fakülteler düzeyinde ulaşılan mutabakatlar ışığında yenilenir. ikili antlaşmaları bazı kurumlar bölüm düzeyinde, bazı kurumlar ise fakülteler veya okullar düzeyinde yapmaktadır. erasmus öğrencisi olabilmek için igili üniversite/bölüm ile ikili anlaşmanın olması şarttır.  ikili anlaşma yapılmayan ab ülkeleri üniversite/bölümleri ile erasmus değişimi yapılamaz.  öğrencileri ve / veya öğretim elemanları’nın telebi üzerine yeni kurumlarla anlaşma yapılarak kurumsal ilişkiler ve değişim kontenjanı her sene ilerlemekte ve yükselmektedir. 2007- 2008 öğretim yılında yapılmış olan ikili anlaşmalar bölüm ve kontejan bazında ek-b ve ikili anlaşma örneği de ek-d.1. de yer almaktadır.

 

2. öğrenim sözleşmesi ( learning agreement): öğrenim sözleşmesi, anlaşmalı kurumlarda öğrenim görecek her giden ve ve itü’de öğrenim görecek her gelen öğrencinin erasmus hareketinde (erasmus mobility) tabi olacağı öğrenim planını içerir ve öğrencinin aldığı kredilerin geçerli olması ve erasmus hibesinin tahsisi için esas teşgil eder. bu anlaşmayı ilgili kurumların bölüm erasmus koordinatörü ve öğrenci birlikte hazırlanır. anlaşma iki karşılıklı kurumun da bölüm ve kurumsal erasmus koordinatörleri tarafından onanır. itü senatosu tarafından getirilen bir ek onay da giden erasmus hareketlrinde bu anlaşmaların ab merkezi-kurumsal koordinatör tarafından onanmasından bölüm intibak komisyonu üyeleri veya başka erasmus koordinatörlerinden oluşan üç yetkili ve daha sonra fakülte-dekanlık tarafından onaylanmasıdır. anlaşmalı kurumların her açtıkları derslerde her sene değişiklik söz konusu olduğundan, hemen her erasmus hareketinde söz konusu öğrenim sözleşmeleri’nde değişiklik gerekmekte, çoğu kez acil şartlarda çözümler üretilip faks aracılığıyla daha sonra resmileşecek geçici çözümler ve onaylar sağlanmaktadır. öğrenim sözleşmesi öğreni ek-d.2. de yer almaktadır.

 

3. diploma eki: diploma eki akademik ve mesleki niteliklerin tanınması sağlamak ve uluslararası saydamlığı artırmak üzere yüksek eğitim diplomasına eklenen bir belgedir. öğrencinin eğitim süresince başarıyla tamamladığı çalışmaların doğası, seviyesi, konumu, içeriğini sağlayarak ve statüsünü eki olduğu orjinal yetki belgesi/diplomayı desteklemek üzere tasarlanmıştır. herhandi bir değerlendirmeden ve eşdeğerlik ifadesi ve önerisinden hariç olmalıdır. zaman maliyet ve işgücünden tasarruf yapmak üzere tasarlanmış olarak hazırlanmış bir araçtır. yerel ihtiyaçlara uyarlamalara yetkindir. birleşik avrupa komisyonu - avrupa konseyi – ve unesco çalışma grubu tarafından test ve rafine edilen bir şablona uygun bir şekilde ulusal ajanslar tarafından hazırlanmıştır. diploma eki sekiz bölümden oluşur (yetkiyi/kalifikasyonu taşıyan kişiyi tanımlayan bilgi, yetkiyi/kalifikasyonu tanımlayan bilgi, yetkinın/kalifikasyonun seviyesi üzerine bilgi, içerik ve kazanılan sonuçlar üzerine bilgi, yetkinin/kalifikasyonun işlevi hakkında bilgi, ek bilgiler, ek’in tasdiki, ulusal yüksek eğitim sistemi hakkında bilgi). diploma eki örneği ek-f yer almaktadır.

 

sokrates/erasmus programı – diğer olanaklar

 

1. erasmus ıntensive programme (ıp): bu program öğrencilerin erasmus değişimi ile başka kurumlarda bir veya iki yarıyıl boyunca eğitimlerine devam ederek kredi alabilmeleri dışında, yoğun modüller halinde gerçekleştirilen çalıştaylarda da yoğunluğa ve yüke bağlı kredi alabilmelerini öngörür ve koordine eder. bu çalıştayların üçten fazla kurumun katılımıyla uluslararası gerçekleştirilmiş olması ve katılan kurumların biri tarafından koordine edilmesi ve yayınlanması gerekmektedir. bu programda, normal erasmus öğrenci değişimi koşulları,  öğretim sözleşmesi ve intibak süreci geçerlidir. 2006-7 bahar yarıyılın’da endüsti ürünleri tasarımı bölümü, belçika kortrijk-hogeschool west-vlaanderen ünivesitesi tarafından organize edilen ve itü dışında 6 avrupa ünivarsitesi işbirliği ile organize edilen ınnovation2007 ıntensive programı’na katılmıştır. 3 endüstri ürünleri tasarımı bölümü öğretim elemanı’nın yanısıra, 9 itü öğrencisi belçika’da 14 gün boyunca yaptıkları ‘innovation management techniques’ konulu çokdisiplinli yoğunlaştırılmış çalıştaya katılmılardır. program öğrencilere erasmus hareket hibesi sağlamış, ve daha sonra her öğrenci tarafından süreç ile ilgili teslim edilen rapor ile çalışmaları itü öğretim planlarına 1 seçmeli ders karşılığı kredi olarak sağılmasını sağlamıştır.

 

2. curriculum development programme (cd): erasmus curriculum development programme, erasmus programına bağlı olan avrupa kurumları arasında deneyimlerin paylaşılması ve eğitim planlarının geliştirmesini destekler ve bir proje halinde bir avrupa birliği ülkesi’nin kurumu önderliğinde yürütülür. program kapsamında yapılacak proje kapsamında ortaya çıkacak olan kitap ve emeğin maaliyetini karşılamak üzere maddi destekte bulunur. 2006-2007 akademik yılı’nda resmileşen ve faaliyete geçen ımıad iç mimarlık uluslararası yüksek lisans programı bir curriculum development projesi çerçevesinde geliştirilmiştir ve ab tarafından 9000 avro kadar bir destek görmüştür.

 

3. leonardo: öğrenci ve öğretim elemanı değişikliği dışında socrates programının sağladığı bazı olanaklar aşağıdaki gibidir. yüksek eğitimde geçerli olan socrates-erasmus programı gibi meslek okulları ve örretim görevlilerini kapsayan socrates-leonardo programı mevcuttur. bu program çerçevesinde fakültemiz bünyesinde çalışan memur ve zanaatkarların yurtdışında eğitim görmeleri, karşılıklı değişim yapmaları 

 

 

 

 

copyright © 2007 – itü içmimarlık bölümü

website design & webmaster numanba@itu.edu.tr