BU SAYFA İTÜ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ PROGRAMI ÖĞRENCİLERİNİN

RS/LA HAZIRLAMA SÜRECİNİ DESTEKLEMEK AMACIYLA HAZIRLANMIŞTIR.

(Diğer hususlarda İTÜ Erasmus Ofisi’nden yardım alınmalıdır.)

 

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

·       Aşağıda belirtilen koşullara uygun olarak doldurulan, öğrenci tarafından imzalanmışRS (add/drop için RSChange) formu (pdf) + Listede olmayan derslerin onaylarına ait ekran görüntüleri” e-posta (dokuzme@itu.edu.tr) ile komisyonun intibaktan sorumlu üyesine iletilir. 

·       İnceleme sonucu olumluysa, RS/RSChange’deki dersler LA/LAChange formuna da aktarılarak, imzalı pdf şeklindeki “RS/RSChange + LA/LAChange” belgeleri e-posta (sunbuloglu@itu.edu.tr) ile Programımız Erasmus Koordinatörüne gönderilir.

 

1) DOLDURULACAK BELGELER

a) İlk başvuru durumunda:

·       Recognition Sheet (RS)

·       Learning Agreement (LA)

b) Ders değişikliği (Add/Drop) durumunda:

·       Recognition Sheet (RSChange)

·       Learning Agreement (LAChange)

 

2) ŞU ANA KADAR EŞDEĞERLİĞİ ONAYLANMIŞ DERSLER LİSTESİ (Yeni ders eşleştirmeleri ulaştıkça güncellenmektedir.)

a) Onaylı bir ders seçildiği takdirde:

·       Ders ve eşdeğerinin güncel ECTS/AKTS değerleri (2017-2018/Güz için örnek) ve kodları internetten kontrol edilerek dersler doğrudan RS ve LA formlarına yazılabilir. 

b) Henüz onaylanmamış bir ders seçildiği takdirde:

·       Öğrencilerin, karşı kurumdaki dersin içeriğini temin ederek, ilgili bir öğretim üyesine (mümkünse en tecrübelisi) ulaşmaları ve

"ABC 123” dersi ve “ITU 456” dersi en az

%75

(Zorunlu ders ise. 2017-2018/Güz için örnek)

eşdeğerdir, İsim, İmza

%50

(Seçimli ders ise. 2017-2018/Güz için örnek. Dikkat: 6.yy’daki seçimli dersler bu değerlendirmeye tabi değildir!)

şeklinde imza almaları/aldırmaları (örnek) veya e-posta ile onay almaları gerekir. Kabul için yeni derse ait onay bilgisinin sunulması zorunludur. (Sadece onaylı dersler RS/RSChange formlarına yazılabilir!) 

·       ÇAP öğrencileri her iki programa ait dersleri alabilir (başvuru Makina programından yapılmışsa, listelerde program derslerimizin ağırlıklı olması beklenir). Diğer programa ait bir ders seçildiğinde ilgili programın koordinatörünün veya uygun gördüğü bir öğretim üyesinin dersi onaylaması gerekir. “7. yy Seçmeli Ders” şeklindeki anonim yazım sadece hatalı RS/LA durumlarında kullanılan bir çözümdür. Örnek: ÇAP yapmadığı halde, öğrenci Makina ders planında var olmayan bir derse (programda olmadığı için ders transkripte işlenemez) kaydolmuştur. Sonuç olarak, ÇAP yapmayan bir öğrenci Makina programında eşdeğerliği adı ve koduyla belirlenmiş bir ders dışında herhangi bir dersi RS/LA formlarına yazmamalıdır.

·       ITB, SNT, BEB dersleri için onay işlemine gerek yoktur. İki dersin çok basit uyumu (başlıkta veya içerikte bir benzerlik) yeterlidir.


3) RS HAZIRLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER:

·       Öğrenci hangi "ders planı"na tabi ise (Makina Müh. programındaki dersleri almaya başladığınız dönem),

o   O plandaki ders kodlarını (“E” ekleyerek),

o   Derslerin İngilizce isimlerini (İsim sistemden bulunacak, kişisel çeviri yapılmayacak!) ve

o   AKTS (2017-2018/Güz sonrası için örnek) değerlerini yazmalıdır.  

·       Karşı kurumdaki ders verildiği dildeki orijinal adıyla yazılmalıdır. Örneğin, Almanca verilen bir dersin adı İngilizce yazılmamalıdır.

·       Derslerin hem kodları hem de adları eksiksiz ve doğru olarak yazılmalıdır. Buradaki yazım hatalarının dönüş sonrası işlemlerde sorun olacağı ve süreci uzatacağı bilinmelidir. Dikkat: Eşdeğerlik listesindeki derslerin kodları değişmiş olabilir! Güncel hallerini kontrol ediniz.

·       Formlara dersin kredisi değil, “ECTS/AKTS” değeri yazılmalıdır.

·       Öğrenci karşı kuruma kaçıncı sınıf öğrencisi olarak gittiğini dikkatle yazmalıdır (Sınıf: Madde 15). 

·       Erasmus sürecinde sosyal kazanç garantidir. Ancak, bu sürecin öğrencinin eksik derslerini tamamlamasına da katkı sunması beklenmektedir. Bu sebeple, (eğer yazılacaksa) dönem başına en fazla “2 adet Yabancı Dil” ve “2 adet ITB/SNT” dersi yazılmasına izin verilmektedir.  

·       Alınan dil dersi İTÜ tarafından verilen yabancı dil dersleri arasında yoksa, RS/LA belgesinde karşılık olarak 

o   “ING103 ERS Intercultural Citizenship in International Education” veya

o   “ING103 SC Science Communication: Theory and Practise for Engineers” şeklindeki iki dersten bir tanesi yazılmalıdır.

·       Önşartları sağlamamak, daha önce AA ile geçmiş olmak, … gibi nedenlerle İTÜ’de alınamayacak olan bir dersin eşdeğeri karşı kurumda da alınamaz, formlara yazılamaz.  

·       “Fall” ve “Spring” dönemleri için iki ayrı RS/LA belgesi hazırlanmalıdır.

·       Formlar bilgisayar ortamında doldurulmalıdır.

·       Her dönem için derslerin toplam ECTS/AKTS değerleri;

o   Karşı kurum için en az 30 (29.5 kabul edilmez!) olmalı (Makina Müh. Programının beklentisidir.) ve

o   İTÜ’deki derslerin toplam AKTS değeriyle aradaki fark en fazla 5 ECTS/AKTS olmalıdır (Erasmus ofisinin beklentisidir. Konu hakkında Erasmus ofisi ile görüşülmelidir.). 

Not: İki dönem ders alacak öğrenciler için bu değerler toplam olarak değerlendirilmektedir (Toplam: Min. 60, Fark: Maks. 10). Bu sebeple dönemlik değerlerde esneklik söz konusu olabilir.

·       Add/Drop işlemi sonucunda karşı kurumdaki ders planı hiçbir koşulda dönemlik 27 ECTS’nin (26.5 kabul edilmez!) altına düşmemelidir. (Not: Bu süreçte arada 5 fark olması şartı aranmaz.) 

İstisna: Mezuniyet aşamasında olmaları sebebiyle, sadece "Dördüncü sınıf (Madde 15)" olarak giden öğrencilere, tüm araştırmalarına rağmen teknik dersler bulamadıkları takdirde, 27 ECTS değerini sağlayabilmeleri amacıyla dönemlik fazladan 1 adet ITB/SNT/Dil dersi daha alma hakkı tanınmaktadır.

·       SON KONTROL: Birçok yetkili tarafından imzalandığı ve imza süreci zaman aldığı için mağduriyet yaşamamak adına, RS formlarını;  

o   Almayı planladığınız dersler hakkında son kararınızı vermeden (add/drop sürecinde istediğiniz değişikliği yapabilirsiniz),

o   Dersleri doğru dönemlere (Fall, Spring) yazdığınızdan emin olmadan,

o   Ders kodlarının, isimlerinin ve ects değerlerinin güncel olduğunu kontrol etmeden

göndermeyiniz!


4) ÖRNEK BELGELER

a) İlk başvuru için (RS ve LA):

·       Örnek1Örnek2


b) Add/Drop için (RSChange ve LAChange):

·       Örnek

 

5) DİĞER HUSUSLAR

·       Dersleri belirleyip programı hazırlama ve onaylatma işlemleri (özellikle yeni dersler alınacaksa) belirli bir süreç gerektirmektedir. Sürecin geç başlatılması, takip edilmemesi, … gibi sebeplerin sonucu olan muhtemel mağduriyetlerin sorumluluğu öğrenciye aittir.  

·       Döndükten sonra yeni dönemde ders kaydı sorunu yaşamamak için gerekli belgeler ilgili makamlara zamanında ulaştırılmalıdır.

·       Fall döneminde 30 ECTS üzerinde ders alıp add/drop sürecinde 30'un altına inmemiş olan öğrenciler, gerekli hatırlatmayı yaparak, 30'un üzerindeki kısmı Spring dönemindeki 27 ECTS hesabından düşebilirler. Örnek: Fall=32 ECTSàFark=2 ECTSàSpring=25 ECTS

·       Henüz birçok önşart derslerini almamış oldukları için ikinci sınıf öğrencilerinin RS/LA belgesi hazırlamakta zorluk çektikleri, dördüncü sınıf öğrencilerinin ise dönem uzatma sorunuyla yüzleşmek zorunda kaldıkları gözlenmektedir. Erasmus konusunda kararlar bu gözlem dikkate alınarak verilmeli ve kişiye özel uygulama talep edilmemelidir.

·       Erasmus fırsatından yararlanmak, artısını/eksisini tartarak öğrencinin kendi iradesiyle ortaya koyduğu bir tercihtir. Eğitim sürecinin bir kısmını yurt dışında geçiriyor olması öğrencinin programımızdaki diğer öğrencilerle eşit statüde olması durumunu değiştirmez.

·       Erasmus süreci sadece bir dil eğitim programı olarak görülmemeli, akademik eğitimin devamı ve genel bilgi-görgü kazanımı için bir fırsat olarak değerlendirilmelidir. Buna yönelik olarak, ilgili ofisin belirlediği sınırlarla çelişmeksizin, sürecin verimli olması adına programımız tarafından yukarıda verilen prensipler benimsenmiş ve bugüne kadar da uygulanmıştır.