İçerikler
İTÜ Partikül Malzemeler Laboratuvarları
İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya-Metalurji Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü bünyesinde yer alan Partikül Malzemeler Laboratuvarları'nın kuruluşu 1990'lı yıllara dayanmaktadır. 1991 yılında küçük bir TÜBİTAK projesi çerçevesinde satın alınan 2 adet laboratuar cihazının konuşlandığı tek bir laboratuar mekânında kurulan ve ilk adı ‘Toz Metalurjisi’ olan laboratuarımız daha sonraki yıllarda yine TÜBİTAK projeleri ve Devlet Planlama Teşkilatı’ndan alınan değişik çaptaki projelerle bu günkü boyutuna gelmiştir. Günümüzde, İTÜ Partikül Malzemeler Laboratuvarları : Toz Proses Laboratuvarı, Karakterizasyon Laboratuvarı, Faz Analizi Laboratuvarı, Sinterleme Laboratuvarı, Gazaltı Sinterleme Laboratuvarı, Termal Analiz Laboratuvarı, Presleme Laboratuvarı, Polimer Esaslı Malzemeler Üretim ve Karakterizasyon Laboratuvarları ile yine bölümümüz bünyesinde bulunan Metalik Toz Üretimi ve Kimyasal Buhar Biriktirme (CVD) Laboratuvarı ve Elektron Mikroskopisi Laboratuvarı olmak üzere yaklaşık 750 m2 kullanım alanına sahip 11 adet laboratuvar ile çalışmalarını sürdürmektedir. Hali hazırda, teknik sorumluluğunu Prof. Dr. M. Lütfi Öveçoğlu ve Doç. Dr. Burak Özkal'ın yürüttüğü Partikül Malzemeler Laboratuvarları, Prof. Dr. İsmail Duman ve grubu ile sağlanan işbirliği ile 4 adet Araştırma Görevlisi, 9 adet doktora öğrencisi ve 6 adet yüksek lisans öğrencisi ile oldukça büyük sayılabilecek bir Partikül Malzemeler/Toz Metalurjisi grubu ile bilimsel araştırmalarını yürütmektedir.
Misyon
Partikül Malzemeler Laboratuvarları ekibi, İTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü laboratuar altyapısının akademik ve endüstriyel kuruluşlar başta olmak üzere geniş bir kitle tarafından kullanımını amaçlamaktadır. Partikül Malzemeler Laboratuvarları’nın misyonu, mekanik alaşımlama (MA), mekanokimyasal sentezleme, gaz fazdan toz çöktürme tekniklerini ve geleneksel ve ileri sinterleme süreçlerini inceleyerek ileri teknoloji seramikleri, metal, seramik ve polimer matriksli kompozitler, metal enjeksiyon kalıplama, seramik enjeksiyon kalıplama, lazer camları, yüksek safiyetli metal ve seramik tozlarının üretimi gibi çalışma konuları üzerine yoğunlaşmaktadır.
Vizyon
İTÜ Partikül Malzemeler Laboratuvarları’nın vizyonu, toz metalurjisinin kapsadığı konularda araştırma, geliştirme ve tasarım yapmanın yanısıra, yine toz metalurjisi ve partikül üretim yöntemlerini kullanarak fiziksel ve mekanik özellikleri üstün olan mikron altı boyutlu ve nano taneli tozlar ve sinter bünye malzemeler geliştirmek ve karakterize etmektir; buna ek olarak, partikül malzemeler üzerine sentez, şekillendirme ve uygulama konularında güçlü bir veritabanı oluşturmaktır. İTÜ Partikül Malzemeler Laboratuvarları’nın geniş perspektifteki vizyonu, ilişkin araştırma konularında topluma doğrudan katkı sağlayan projeleri ön plana çıkarmak, dünya literatürüne katkı sağlamak, teknolojik gelişmelerin sürekli takipçisi olmak ve yapılan ileri düzeyli çalışmalar ile de öncü konumunda yer almaktır.