İTÜ Partikül Malzemeler Laboratuvarları
İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya-Metalurji Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü bünyesinde yer alan Partikül Malzemeler Laboratuvarları'nın kuruluşu 1990'lı yıllara dayanmaktadır. 1991 yılında küçük bir TÜBİTAK projesi çerçevesinde satın alınan 2 adet laboratuar cihazının konuşlandığı tek bir laboratuar mekânında kurulan ve ilk adı ‘Toz Metalurjisi’ olan laboratuarımız daha sonraki yıllarda yine TÜBİTAK projeleri ve Devlet Planlama Teşkilatı’ndan alınan değişik çaptaki projelerle bu günkü boyutuna gelmiştir. Günümüzde, İTÜ Partikül Malzemeler Laboratuvarları : Toz Proses Laboratuvarı, Karakterizasyon Laboratuvarı, Faz Analizi Laboratuvarı, Sinterleme Laboratuvarı, Gazaltı Sinterleme Laboratuvarı, Termal Analiz Laboratuvarı, Presleme Laboratuvarı, Polimer Esaslı Malzemeler Üretim ve Karakterizasyon Laboratuvarları ile yine bölümümüz bünyesinde bulunan Metalik Toz Üretimi ve Kimyasal Buhar Biriktirme (CVD) Laboratuvarı ve Elektron Mikroskopisi Laboratuvarı olmak üzere yaklaşık 750 m2 kullanım alanına sahip 11 adet laboratuvar ile çalışmalarını sürdürmektedir. Hali hazırda, teknik sorumluluğunu Prof. Dr. M. Lütfi Öveçoğlu ve Doç. Dr. Burak Özkal'ın yürüttüğü Partikül Malzemeler Laboratuvarları, Prof. Dr. İsmail Duman ve grubu ile sağlanan işbirliği ile 4 adet Araştırma Görevlisi, 9 adet doktora öğrencisi ve 6 adet yüksek lisans öğrencisi ile oldukça büyük sayılabilecek bir Partikül Malzemeler/Toz Metalurjisi grubu ile bilimsel araştırmalarını yürütmektedir.
Misyon
Partikül Malzemeler Laboratuvarları ekibi, İTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü laboratuar altyapısının akademik ve endüstriyel kuruluşlar başta olmak üzere geniş bir kitle tarafından kullanımını amaçlamaktadır. Partikül Malzemeler Laboratuvarları’nın misyonu, mekanik alaşımlama (MA), mekanokimyasal sentezleme, gaz fazdan toz çöktürme tekniklerini ve geleneksel ve ileri sinterleme süreçlerini inceleyerek ileri teknoloji seramikleri, metal, seramik ve polimer matriksli kompozitler, metal enjeksiyon kalıplama, seramik enjeksiyon kalıplama, lazer camları, yüksek safiyetli metal ve seramik tozlarının üretimi gibi çalışma konuları üzerine yoğunlaşmaktadır.
Vizyon
İTÜ Partikül Malzemeler Laboratuvarları’nın vizyonu, toz metalurjisinin kapsadığı konularda araştırma, geliştirme ve tasarım yapmanın yanısıra, yine toz metalurjisi ve partikül üretim yöntemlerini kullanarak fiziksel ve mekanik özellikleri üstün olan mikron altı boyutlu ve nano taneli tozlar ve sinter bünye malzemeler geliştirmek ve karakterize etmektir; buna ek olarak, partikül malzemeler üzerine sentez, şekillendirme ve uygulama konularında güçlü bir veritabanı oluşturmaktır. İTÜ Partikül Malzemeler Laboratuvarları’nın geniş perspektifteki vizyonu, ilişkin araştırma konularında topluma doğrudan katkı sağlayan projeleri ön plana çıkarmak, dünya literatürüne katkı sağlamak, teknolojik gelişmelerin sürekli takipçisi olmak ve yapılan ileri düzeyli çalışmalar ile de öncü konumunda yer almaktır.
Çalışma Grubu
Prof. Dr. M. Lütfi ÖVEÇOĞLU
Prof. Dr. Serar ÖZGEN
Doç. Dr. Burak ÖZKAL
Doktora Öğrencileri
Ar. Gör. Hasan GÖKÇE
Ar. Gör. A. Umut SÖYLER
Aziz GENÇ
Nil ÜNAL
Ceren DUTDİBİ
Şeyma DUMAN
Aydın ŞELTE
Ozan YILMAZ
Yüksek Lisans Öğrencileri
Didem OVALI
Deniz KAVRAR
Ahmet Burçin BATIBAY
Nurgül GÜLTEKİN
Süleyman Eray KAVURT
Leyla Haghighi
Hadi Jahangiri
İlknur Ünlü
Merve Küçük
Celal AVCIOĞLU
Hüseyin Sadri İÇER
Özgür YURTSEVER
Laboratuvarlarımız
Sinterleme Laboratuvarı (S-201)
Faz Analiz Laboratuvarı (S-202)
Karakterizasyon Laboratuvarı (S-203)
Toz Proses Laboratuvarı (S-204)
Termal Analiz Laboratuvarı (S-210)
Kontrollü Atmosfer Sinter Laboratuvarı (S-211)
Pres Laboratuvarı (S-107)
Polimer Esaslı Malzemeler Karakterizasyon Laboratuvarı (S-108)
Polimer Esaslı Malzemeler Üretim Laboratuvarı (S-313)
İletişim Bilgileri
İTÜ Partikül Malzemeler Laboratuvarları
İ.T.Ü. Ayazağa Kampüsü, Kimya - Metalurji Fakültesi, 34469 Maslak/İstanbul - TÜRKİYE
+90 (212) 2853090
+90 (212) 2856730
+90 (212) 2857347
www.pmlab.itu.edu.tr
Prof. Dr. M. Lütfi ÖVEÇOĞLU
Ofis Tel: +90 (212) 2853355
e-posta :
Bu e-posta adresi spam robotlarından korunuyor. Görebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
Prof. Dr. Serdar ÖZGEN
Ofis Tel:
e-posta :
Bu e-posta adresi spam robotlarından korunuyor. Görebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
Doç. Dr. Burak ÖZKAL
Ofis Tel: +90 (212) 2853534
e-posta :
Bu e-posta adresi spam robotlarından korunuyor. Görebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
Sinterleme Laboratuvarı (S-201)
Pekiştirme yolu ile şekillendirilmiş tozların sinterlenmesi amacıyla kurulmuş olan sinterleme laboratuvarında değişik sinterleme sıcaklıklarında çalışılabilen fırınlar bulunmaktadır. Bu fırınlar ile aynı anda ve hassas bir sıcaklık rejimi ile pek çok çalışmayı yapma imkanı mevcuttur. Laboratuvarımızda 1700 °C’ye kadar sinterleme işleminin yapılabildiği Protherm™, Nabertherm™ ve Carbolite™ marka 3 adet yüksek sıcaklık fırını, 1600 °C’ye kadar sinterleme yapılabilen Protherm™ marka 1 adet yüksek sıcaklık tüp fırını ve ayrıca 2 adet düşük sıcaklık kül fırını bulunmaktadır. Mevcut olan cihazlarla bilimsel çalışmaların yanı sıra endüstriye de hizmet verilmekte, böylece üniversite sanayi işbirliğini geliştirmek yönündeki çalışmalara katkı sağlanmaktadır. Bunların haricinde özellikle cam-seramik malzemelerin ergitilmesi işlemlerinde kullanılan 1500 °C sıcaklığa çıkabilen Heraus™ marka oksit atmosferli fırın ve yine 1200 °C’ye çıkabilen bir adet retort fırını bulunmaktadır.
Cihazlar
Carbolite™ Yüksek Sıcaklık Fırını, Protherm™ Yüksek Sıcaklık Kamara Fırını, Protherm™ Kamara Fırını, Nabertherm™ Yüksek Sıcaklık Fırını, Heraus™ Yüksek Sıcaklık Fırını.