Muhteşem bir A ve C vitaminleri ile potasyum kaynağı olan papatyanın bağırsak gevşetici özelliği vardır. Sabah kahvaltılarının değişmez meyvesi olan papaya, mikserde süt ile karıştırılarak da içilebilir. Papaya enerji veren bir besin olması sebebiyle gelişmekte olan çocuklar, hamile ve emziren bayanlar için mükemmel bir kuvvet deposudur. Papayanın eski zamanlardan beri bilinen inanılmaz bir özelliği vardır. Sindirimi en kolay meyvelerden biri olmasının yanı sıra diğer besinlerin kolayca sindirilmesine de katkıda bulunur. Düzenli yendiği takdirde kabızlığa, kanayan basur ve kronik ishale iyi gelir. Papaya'ııın, eti yumuşatıcı özelliği de keşfedilmiştir. Papayanın suyu bazı cilt bozukluklarına da iyi gelmektedir. İçinde irin oluşumu olabilecek şişkinliklere ya da doğrudan İrinlere, siğillere, sivilcelere, nasırlara, normal olmayan dışarı uzanan deri çıkıntılarına iyi geldiği görülmüştür.
Hindistan cevizi çok besleyici, güçlendirici ve şişmanlatıcı bir besindir. Yüksek oranda fakat kolayca sindirilebilen yağ içerir. Vücut bu yağdan diğer yağlara nazaran daha kolay yararlanır. Bu yağ hem fiziksel hem de kimyasal özelliği bakımından tereyağına çok benzer. Hindistan cevizi bütün arnino asitleri içeren yüksek kalitede protein içeriğine sahiptir. Potasyum, sodyum, magnezyum, ve sülfür açısından da zengin bir besindir. Kurutulmuş hindistan cevizinin enerji değerleri oldukça yüksektir. Kuru hindistan cevizi midedeki fazla asit problemlerinin tedavisinde de etkilidir ve hastada rahatlama sağlar. Hindistan cevizinin özü sindirim sistemi rahatsızlıklarının tedavisinde oldukça etkilidir. Hazımsızlık, kolit, mide ülseri, ishal, kusma, gaz, dizanteri gibi rahatsızlıklara karşı da oldukça değerli bir besindir. Kusmayı yatıştırmak için diğer metodlar başarısız kaldığında hindistan cevizi kullanılabilir.
Kabızlık, bulantı, mide kramplarını ve ülseri önler. Damar sertliği oluşumunu engeller.Varis ve basürü (hemoroit) iyileştirir. Sakinleştirici özelliği vardır. Ağız içi yaralarını iyileştirir.Kan kolesterolünü düşürür. Kalp krizi riskini azaltır. Gece görüş kabiliyetini artırır. HIV VİRÜSÜNÜN tekrarlanmasını azaltır. Kansere karşı vücudu koruyan enzimleri aktive eder. Anti kanserojen ve antioksidan özelliğe sahiptir. Yağlı bileşiklerin vücuttan atılmasını sağlar. Besleyici olmasına rağmen kalori ve sodyum içeriği düşüktür. Kan şekerini düşürür Bağırsak metabolizmasını düzenleyen lifli özelliği vardır. Bayanlarda özel günlerin etkisini azaltır ve düzenler. Kansere karşı savaşan ELLAGIC-ASİT içeriği oldukça yüksektir. Göz yorgunluğunu giderir, miyopluk ve şeker hastalığından kaynaklanan görme bozukluklarını engeller. Kamaşma, kılcal damar çatlaması ve gece körlüğünü ortadan kaldırır. İltihaplar için dezenfektan özelliği taşır.
Dünyanın en zengin lif oranına sahip meyvesidir. Kilo vermeye yardımcı ve son derece faydalı bir meyvedir. Vücuttaki fazla yağların eritilmesine yardım eder. Diyabet (şeker) hastalarına faydalı olduğu gözlemlenmiştir. Antioksidan oranı yüksektir. Kalp,verem ve idraryolu hastalıklarının tedavisine yardımcı olur. C,BI,B2,B3 ve keroteıı gibi vitamin ve mineraller bakımından çok zengin bir meyvedir. Potasyum değeri çok yüksek bir meyvedir. Kalsiyum değeri aşırı zengin olduğundan okul öncesi çocukların gelişiminde çok etkilidir. Metabolizmanın hızlı çalışmasına katkıları olduğu bilinmektedir. Kan dolaşımını düzenlemede pozitif etkileri vardır. İdrar söktürmeye faydaları vardır.
Bünyesinde B1, B2, B3, B6, A, C ve E vitaminleri,potein, karbonhidrat, selüloz ve mineral olarak da kalsiyum, sodyum, demir, potasyum ve magnezyum bulunur. Regl düzenleyici, idrar söktürücü ve terleticidir. Şiddetli öksürük şikayetlerinde eriğin kurusunu kaynatıp içebilirsiniz. B vitamini ihtiva eden erik bu özelliği sayesinde sinir sistemini takviye eder. Kanı temizler ve kansızlığa da çaredir. Ateş düşürücü etkisi de olan erik diş temizliği ile de bize yardımcı olur. Sindirim sistemi üzerinde de olumlu etkisi vardır, ölçülü yenmelidir Erik Çekirdeği Bağırsak Kurtlarım düşürür.
Bol miktarda demir ve fosfor bulunmaktadır. Ayrıca C, B ve K vitamini açısından da zengindir. Çilek vücuda kuvvet verir. Kolesterolü düşürür ve damar tıkanıklığını önler. Aynı zamanda çok iyi bir antioksidan olan çilek bağışıklık sistemini güçlendirir. Kansere karşı kuruyucudur. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına çok faydalıdır. Bağırsak kurtlanın döker, idrar söktürür ve vücuttaki zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırır. Kanı temizler. Diş etlerini güçlendirir ve ağız kokusunu giderir. Sakinleştirici etkisi ile tansiyonu düşürür ve stresi azaltır. Ateşi düşürür. Romatizma ve karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir. Cildi nemlendirir, tazelik ve güzellik verir.
Bu meyve içerdiği vitaminler nedeniyle sinirler, cilt ve saçlar için çok yararlıdır Mango potasyum, lif ve kuvvetli bir anti-oksidaıı deposudur. A vitamini C vitamini E vitamini Demir böbreklere faydalıdır. Kanı temizler, Sindirimi hızlandırır, Asitli yiyecekleri nötralize eder. Mangodaki ana gıda maddesi şekerdir. Ayrıca tartarik asit ve malik asite ilave az miktarda sitrik asitte bulunur. Bu asitler vücut tarafından kullanılır.
Muz özellikle mideye çok faydalıdır. Mideyi güçlendirir ve korur. Ülser ve gastrit rahatsızlığı olanlara çok iyi gelir. Kabızlığı giderir. Böbrek iltihabı ve bağırsak hastalıklarında yararlıdır. Kolesterol oranım düşüren muz, kalp ve damar hastalıklanna karşı koruyucudur. Stresi azaltır ve tansiyonu düşürür. Vücudun ve beynin yorgunluğunu giderir. Enerji verir.Kemik gelişimini destekler. Öksürüğe ve göğüs ağnlanııa iyi gelir.
Böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar. İdrarı bollaştırır. Böbrek kum ve taşlarının dökülmesine yardım eder. Yüksek tansiyonu düşürür. Kaııı temizler bütün salgı bezlerinin normal çalışmasını sağlar. Kansızlığı giderir, kabızlığı önler. Sinirleri yatıştırır. Zihni yorgunluğu giderir. Susuzluğu keser. Hamilelerin kusmalarını azaltır. Hazımsızlığı giderir. Mafsal kireçlenmesi, nikris ve romatizmada faydalıdır. Bakır, fosfor, A, B1,B2,B3,B6 veC vitaminleri bulunur.
Meyve şekeri, selüloz, potasyum, çinko, brom, iyod ve A,B,C vitaminlerini içerir, Sinirleri yatıştırır. Endişe ve uykusuzluğa iyi gelir, kansızlığı giderir. Kanı temizler, antioksidan özelliği vardır. Sindirim sistemini rahatlatması yararları arasındadır.
Üzümün; kan yapımına yardımcı ve kanserden koruyucu etkileri bilinmektedir. Üzümün güçlü anti-oksidan özelliği, E vitamininden 50, C vitamininden ise 30 kat daha fazladır. Ayrıca üzüm'deki 'Resveratrol' maddesi, beyin hücrelerini korumaktadır.
Bol miktarda potasyum ve fosfor içerir. C vitamini açısından zengin olan yıldız meyvesi daha çok C vitamini eksikliği bulunanlarla soğukalgınhğı ve grip gibi çeşitli hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir. C vitamini, Niasin, Potasyum, Fosforaçısından zengindir.
Safrayı yok eder, safradan kaynaklanan kusmayı önler. Kabızlığı giderir, mide ve ciğerlerin hararetini keser, mide ve kalbi kuvvetlendirir, kalp çarpıntısını giderir, sıtmaya iyi gelir.
Erkeklerde prostat kanserine karşı koruyucu olduğu belirtilmiştir. Guava, kolesterol düzeyinin ve tansiyonun dengelenmesinde, dolayısıyla kalp sağlığının korunmasında büyük ölçüde katkı sağlar.
A-B1-B2-B5-C vitaminlerini içerir. Günde 20 kiraz yemek bir aspirin almakla özdeş etki yaratır. Çok iyi bir kan temizleyicisidir. Karaciğerin yükünü hafifletir.Kollesterolü düşürür, nikotinin vücuttan atılmasında yardımcı olur.
Besin değeri dışında nefes darlığı ve kalp hastalıklarına karşı koruyucudur. Vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Lifli olduğu için bağırsakları temizler. Karaciğerinden şikayet edenler, romatizmalılar ve hatta şeker hastaları bile faydalanabilirler.Elma yatıştırıcı, uyku vericidir ve baş ağrılarına iyi gelir.
Ağız kokusunu alır. Böbrek taşlannı eritir. Bağırsak kurtlarım öldürür ve olgunu yumuşaklık yapar. Kanı zehirlerden temizler. Gut hastalığına karşı etkilidir. Bol miktarda idrar söktürür. Hazmı kolaylaştırır. İdrar yollarını temizler. Safra kesesi ve böbrekler için faydalıdır. Basur memelerinden doğan şikayetleri giderir. Kabızlığı giderir ve barsak solucanlarını düşürür.
Turunçgiller içinde küçük mücevher olarak adlandırılır. Kumkuat Çincede ALTIN PORTAKAL manasına gelir "Gold Orange". Dünyada kabuğu ile beraber yenilen tek narenciye çeşididir. A B1 B2 B3 ve Kalsiyum da ihtiva eder. C vitamini bakımından zengin olan Kamkat kabuğu ile beraber yenildiğinde Domuz gribi, Kuş gribi ve diğer gribal enfeksiyonlardan korur ve iyileştiri. Kamkat Sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.Reçel ve marmeladı yapılır. Çok değişik bir aroması vardır. Dünya restaurantlarında tatlı ve salatalarda en gözde yeri alır.
Güzyemişinin meyvelerinin içeriğinde likopen maddesi bulunur. Birçok kanser hastalığını önleyen madde olarak bilinen likopen güzyemişinde domatesten 17 kat daha fazladır. Antibakteriyel bir meyvedir. Sağlık açısından son derece önemlidir. Prostat kanseri, pankreas kanseri gibi birçok kansere yakalanma riskini azaltmaktadır. Ayrıca kalp kaslarını güçlendiren ve kolesterolü düşüren bir meyvedir. Hücrelerin yenilenmesini sağlar. Biyoaktif bileşikler, esansiyel yağ asitleri, beta karoten, lutein, A, C ve E vitaminlerince zengindir.
A ve C vitaminleri ile potasyum açısından çok zengin bir meyve olan kivi, ayrıca kalsiyum, demir ve magnezyum gibi mineraller açısından da zengindir. Besleyici değeri yüksek bir besindir. Lif açısından da zengin bir besin olan kivi bağırsakları çalıştırarak sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler. Vücudu ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Nezle ve grip gibi soğuk algınlıklarına iyi gelir. Nefes açıcı etkisi ile astımlılara faydalıdır. Başta göğüs kanseri olmak üzere, kanser oluşumuna ve ilerlemesine karşı koruyucudur. Kan basıncını dengeler. Tansiyonu ve kandaki kolesterol oranım düşürür. Karaciğeri çalıştırır ve kanı temizler. Kansızlığa ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Yaşlanmanın ciltteki belirtilerini azaltır.
Yüzeydeki kan damarlarının genişlemesine sebep olur, bu nedenle ilk önce terletir ve ateşi düşürüp rahatlatır. Zencefil suyu özellikle soğuk algınlığına yakalanılacağı hissedilirse sık sık içilmeli. Sinüs iltihabı ve balgam atılmasına yardım eder. Astımı önler. Nefes darlığı ve astımda bir miktar balın içine toz biber ve zencefil konur, yıkanmamış amerikan bezine sürülüp göğse sarılır. İştah açıcıdır, ishali keser, kusmayı önler. Hazımsızlığı, barsak gazlarını, karnı ağrısını, karaciğer tıkamklılığını, karaciğer rahatsızlıklarını , mide üşütmelerini, ağrıyı, sızıyı ve unutkanlığı giderir. Bronşite iyi gelir. Soğuk algınlığını, bedeni ve zihni zafiyeti giderir. Yatıştırıcıdır. Mide için ve kuvvet verici olarak, 10 gr toz zencefil 500 gr süzme bal ile karıştırılıp yenilir. Zencefil yağının da hazmı kolaylaştırıcı ve gaz söktürücü etkisi vardır. Diş ağrısını geçirir. Zencefil sirkede kaynatılıp bir yudum ağızda tutulur. Zencefil, havlıcan, şaııı fıstığı, bal yeteri kadar alınarak macun yapılır ve birer ceviz büyüklüğünde günde üç defa yutulursa bel, bacak ağrıları ve romatizmaya iyi gelir. Fıstıkla beraber yenilirse benzer etkiyi gösterir. İyi bir afrodizyaktır.
(YABAN MERSİNİ) Bağışıklık sisteminizi güçlendirerek vücudunuzun kanser gibi kronik rahatsızlıklara karşı korunmasına ve yaşlanmanın olumsuz etkilerinin azaltılmasına yardımcı olur. Göğüs, kolon, prostat, akciğer ve vücudumuzun diğer kısımlarındaki diğer tümörlerin oluşumunun önlenmesine ve var olan tümörlerin ve kanserli hücrelerin büyümesinin engellenmesine yardımcı olur. Damarlar üzerinde etkili olduğundan varis, hemoroid ve romatizmal ağrılar üzerinde etkilidir. Damar sertliği riskini azaltır, bilinmektedir. Yapılan klinik çalışmalar her gün düzenli tüketildiğinde oksidasyon sonucu oluşabilecek rahatsızlıkları engelleyebileceğini göstermiştir. Mide dostu cranberry, bulantının baskılanmasına mide kramplarının azaltılmasına ve ülserin önlenmesine yardımcı olur. Kalp dostudur. Kalp hastalıklarını üzerinde önleyici bir etkiye sahiptir. Böbreklerin ve idrar yollan üzerinde önemli bir etkiye sahiptir, enfeksiyon önleyicidir. Alerjilerin bitkisel tedavisinde önemli bir rol oynar. Eklem iltihaplarının kurutulmasında önemli ölçüde yardımcı olur.
Goji "Uzun Ömür Meyvesi" olarak bilinir. Polisakkaritler ve güçlü antioksidanlar sayesinde erken yaşlanmaya karşı vücudunuzu korur. Gücü ve dayanıklılığı arttırır. Bitkinlik, halsizlik şikayetlerini ortadan kaldırır. Hipofız bezinden salgılanan insan büyüme hormonu (hCG, gençlik hormonu) salınımını arttırır. Vücut yağ oranını azaltır, uyku düzensizliklerini engeller, hafızayı güçlendirir, iyileşme hızını arttırır, cinsel istek ve gücü düzenler ve vücuda daha genç, diri bir görünüm kazandırır. Kanser önleyici bir madde olan Germanium içeren yeryüzünde bu güne kadar tespit edilmiş tek bitki türüdür. İçerisindeki özel polisakkaritler ve antioksidan maddeler kansere neden olabilecek genetik değişimlerin gerçekleşmelerine engel olur. Bazı bilim adamları özellikle karaciğer kanserlerinden korunmada Goji'nin etkiIi olacağına inanmaktadır. Aşırı şişmanlık çalışmasında, goji iyen hastanın belirgin kilo verdikleri görülmüştür. Bir başka çalışma ise Goji içerisindeki polisakkaritlerin alman gıdaları yağ şeklinde depolanması yerine eneıjiye dönüştürdüğünü göstermektedir. Her iki cinste de insel gücü artırır.
Pürüzsüz bir cilt için, demir, güçlü saç- 0 tırnak için kalsiyum, sağlıklı cilt ve göz İçİn, vitamin A, hücrelerin çoğalmasını I sağladığı için, vitamin B ve ciltdeki kollagen olusumu icin vitamin C icerir, Idrar sokturucudur.Selüliti azaltır. Protein sindiren ve zayıflamayı sağlayan enzim olan bromelain sayesinde sadece sindirime yardımcı olmakla kalmaz, vücutta meydana gelebilecek olan iltihaplan ve şişkinlikleri de etkili bir biçimde azaltır. Mide ve bağırsakları temizler. Oldukça doyurucudur. Etin sindirilmesinde yardımcı olur. İçerdiği protein mayası, yemeklerdeki proteinleri etkili bir şekilde çözümler. Mide ve bağırsaktan hareketlendirir. Stresin giderilmesi ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olur. Kan dolaşımını hızlandırarak hem tansiyonu, hem de kandaki yağ oranım düşürür. Vücutta yağ birikimini önler. Nezleye karşı birebirdir. Boğaz ağrısı ve öksürüğü giderir. Beyne giden kan yollarını temizler ve beynin kan dolaşımını arttırır. Yapısında bulunan bromelain enziminin CCS molekülünü içerdiği ve bunun da kansere karşı insan vücudunun bağışıklık sistemini harekete geçirdiği kanıtlanmıştır. Ayrıca vücuttaki proteinleri ayrıştıran ve sindiren bir enzim olduğundan hazmı kolaylaştırır, mide asidini düzenler. Kemik ve eklemlerdeki kireçlenmeyi önler. Alerjilere karşı korunma sağlar.