Bulanık Küme Kuramın Temel Kavramları

 

Bulanık Kümler:

Tanım 1: (bulanık küme) X evrensel tanım kümesi üzerinde A bulanık kümesi, X uzayından birim aralığa bir döünüşüm olan  üyelik fonksiyonları ile tanımlanır:

.

F(X) ile  X uzayındadaki tüm bulanık kümeler gösterilir.

Bulanık küme kuramı, bir elemanın bir kümeye kısmi üyeliğine olanak sağlar. Eğer üyelik derecesi olarak adlandırılan üyelik fonksiyonunun değeri bire eşitse x  elemanı bulanık kümeye tamamen aittir.  Eğer bu değer sıfır ise, x bulanık kümeye ait değildir. Eğer üyelik derecesi sıfır ile bir arasında ise x bulanık kümenin kısmi üyesidir.  Bulanık küme literatüründe, genellikle kesin terimi bulanık olmayan büyüklükleri belirtmek için kullanılır. Örneğin; kesin sayı, kesin küme, vb.

 

Bulanık Fonksiyonlar:

X = {xi | i=1,2, ..., n} ayrık kümesinde, A bulanık kümesi, (üyelik derecesi / küme elemanı) şeklindeki sıralı ikililerden oluşan bir liste ile gösterilebilir:

Bir başka gösterilim ise ilişkili iki vektör yapısıdır:

,  

Sürekli tanım kümesinde ise bulanık kümeler bulanık fonksiyonları ile analitik olarak tanımlıdırlar. Bu üyelik fonksiyonlardan en çok kullanılanları şöyle gruplandırılabilir:

  1. Yamuk üylik fonksiyonları:

burada a, b, c yamuğun uçlarının koordinatları göstermektedir.  b = c  olduğunda bir üçgen üyelik fonksiyonu elde edilir.

  1. Parçalı üstel üyelik fonksiyonları:

burada cl ve cr , sağ ve sol desteği ve wl , wr ise sırasıyla sol ve sağ genişliği göstermektedir. cl = cr ve wl = wr için Gauss üyelik fonksiyonları elde edilir.

 

Temel Tanımlar:

Tanım 2: (a-kesim) A bulanık kümesinin Aa ile gösterilen a-kesimi, X uzayında üyelik dereceleri a’ya eşit veya büyük olan tüm elemanlarından oluşan kesin alt kümesidir:

Ayrıca a-kesim operatörü, a-kesim(A, a) şeklinde de gösterilir.

Tanım 3: (tam a-kesim) Her xÎAa için  ise Aa a-kesimi tamdır.

Tanım 4: (konveks bulanık küme) Ñn de tanımlı olan bulanık kümenin her tüm a-kesimleri bir konveks küme ise bulanık küme de konvekstir.

Tanım 5: (destek) X uzayında tanımlı A bulanık kümesinin desteği, üyelik derecesi sıfırdan farklı olan tüm elemanlarının oluşturduğu kesin alt kümedir:

Tanım 6: (göbek) X uzayında tanımlı A bulanık kümesinin göbeği, üyelik derecesi bire eşit olan tüm elemanlarının oluşturduğu kesin alt kümedir:

Literatürde, A bulanık kümesinin göbeği bazen ker(A) olarak gösterilir.

Tanım 7: (kardinalite)  şeklindeki A bulanık kümesinin kardinalitesi üyelik derecelerinin toplamı olarak tanımlıdır:

.

Tanım 8: (yükseklik) A bulanık kümesinin yüksekliği, elemanlarının üyelik değerlerinin supremumudur.

Tanım 9: (normal bulanık küme)  Eğer için  ise A bulanık kümesi normaldir. norm(A) operatörü bir bulanık kümenin normalizasyonudur.

Örneğin;

 

Bulanık Kümelerde Operasyonlar:

Klasik küme kuramındaki operasyonlar bulanık küme kuramına genişletilebilir.  Çoğu zaman, bu genişletme için birçok yol  bulunabilir.  Aşağıda bulanık kümelerde kesişim, birleşim ve ters  operasyonlarına ilişkin temel tanımlar bulunmaktadır.

Tanım 10: (bulanık kümelerin kesişimi) X uzayında A ve B iki bulanık küme olsun. A ve B kümelerinin kesişimi olan C bulanık kümesi  şeklinde gösterilir öyle ki her xÎX için:

Minimum operatörü ayrıca “” ile de gösterilir.   Örneğin;

Tanım 11: (bulanık kümelerin birleşimi) X uzayında A ve B iki bulanık küme olsun. A ve B kümelerinin kesişimi olan C bulanık kümesi  şeklinde gösterilir öyle ki her xÎX için:

Maximum operatörü ayrıca “” ile de gösterilir.   Örneğin;

İki bulanık kümenin bulanık kesişimi, birim aralıkta tanımlı ikili operasyon ile daha geniş olarak belirlenebilir. Örneğin;

formundaki bir fonksiyon. i fonksiyonun bulanık kesişim olarak  nitelendirilebilmesi için bazı özelliklere sahip olması gerekir.  t-norm olarak bilinen fonksiyonlar kesişim için gerekli olan bu özelliklere sahiptirler. Benzer şekilde t-conorm olarak adlandırılan fonksiyonlar da bulanık birleşim için kullanılabilirler.

Tanım 12: (t-norm / bulanık kesişim) Bir t-norm i, her a, b, c Î [0, 1] için en azından aşağıdaki aksiyomlerı sağlayan birim aralıkta tanımlı bir ikili operasyondur:

Sıkça kullanılan t-normlar ise:

standart kesişim:               

(cebirsel) çarpım:               

Lukasiewicz kesişimi:          

Tanım 13: (t-conorm / bulanık birleşim) Bir t-conorm u, her a, b, c Î [0, 1] için en azından aşağıdaki aksiyomlerı sağlayan birim aralıkta tanımlı bir ikili operasyondur:

Sıkça kullanılan t-normlar ise:

standart birleşim:               

(cebirsel) toplam:               

Lukasiewicz birleşimi: 

Tanım 14: (bir bulanık kümenin tersi) X uzayında A bir bulanık küme olsun. A bulanık kümesinin tersi   ile gösterilir ve her xÎX  için aşağıdaki gibi tanımlıdır:

Bulanık Bağıntılar:

Tanım 15: (bulanık bağıntı) Bir bulanık bağıntı

gibi bir dönüşümdür. Bu dönüşüm,  kartezyen çarpımından tüm  n-elemanlısına üyelik derecesi atar.

Aslında, bir bulanık bağıntı  kartezyen çarpımındaki bir bulanık kümedir. Üyelik dereceleri, farklı Xi tanım uzayındaki elemanlar arasındaki ilişki (korelasyonu) derecesini ifade eder. Örneğin; R bulanık bağıntısı (“x yaklaşık olarak y’ye eşittir”) ilişkisini  şeklindeki üyelik fonksiyonuyla ifade etsin.

 

İzdüşüm ve Silindirik Genişleme:

Tanım 16: (n boyutlu uzay)  X(i), i =1, 2, ..., n, , boş olmayan tanım kümelerinin  bir ailesi, n boyutlu bir uzay olarak adlandırılır.  bu uzaya ilişkin indeks kümesidir. Herhangi bir boş olmayan indeks altkümesi   için çarpım uzayı

şeklinde tanımlanır.   çarpım uzayı kısaca X ile gösterilir. Bir bulanık küme çok boyutlu uzayda tanımlandığında çok boyutlu bulanık küme olarak adlandırılır.

 

 

Kaynak:

Babuska, R., Fuzzy Modeling for Control, Kluwer Academic Publisher,1998.