Prof. Dr. Tayfun Akgül'ün kısa özgeçmişi:

 

Prof. Dr. Tayfun Akgül lisans ve yüksek lisans derecelerini, sırasıyla 1985 ve 1988 yıllarında İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi, Elektronik ve Haberleşme Bölümü'nde tamamladı. Doktorasını 1994 yılında Pittsburgh Üniversitesi, Elektrik Mühendisliği Bölümü'nde bitirdi.

1986 - 1988 yılları arasında TÜBİTAK Temel Bilimler Araştırma Enstitüsü, Yerbilimleri Bölümü'nde Araştırma Mühendisi olarak görev aldı. Eylül 1988 tarihinden itibaren Çukurova Üniversitesi'nde çalışmaya başladı. 1989-1994 tarihleri arasında doktorası için bulunduğu Pittsburgh Üniversitesi'nde "Real-Time Signal Processing" ve "Computational Neuroscience" laboratuvarlarında bilimsel ve teknik çalışmalarda bulundu. Doktorasını 1994 tarihinde tamamlayıp yurda döndü ve Çukurova Üniversitesi'nde Yardımcı Doçent ünvanı ile Telekomünikasyon Anabilim Dalı Başkanlığı'na atandı. 17.10.1996 tarihinde Telekomünikasyon Anabilim dalında "Üniversite Doçenti" ünvan ve yetkisi verildi. 10.4.1997 tarihinde Çukurova Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Bölümü'ne "Doçent" olarak atandı.

1996 yılında TÜBİTAK-BAYG-NATO bursu ile insan beyni ve uyku sinyallerinin işlenmesi konularında araştırmalar yapmak üzere Pittsburgh Üniversitesi'nde bulundu.

1997-1999 tarihleri arasında Drexel Üniversitesi'nin Elektrik Mühendisliği Bölümü ile Biyomedikal Okulu'nda misafir öğretim üyesi olarak dersler verdi ve bilimsel araştırmalar yaptı. Bu araştırmalar arasında doku ve betonda ultrases ile ölçümler, ses-görüntü iyileştirilmesi, pilotların yüksek Gz altında davranışı, kaotik sinyaller, EEG-EKG analizleri, dizgi duyaçlar konuları bulunmaktadır.1999 yılında aynı üniversitede "Araştırma Doçenti" ünvanını aldı.

Kasım 1999 - Mayıs 2002 tarihleri arasında TÜBİTAK-MAM, Bilişim Teknolojileri Araştırma Enstitüsü'nde "Başuzman Araştırmacı" olarak temel araştırma ve teknoloji oluşturma projeleri yönetti. 2006-2009 tarihleri arasında yarı-zamanlı “Başuzman Araştırmacı” ünvanıyla Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü’nde görev yaptı.

Temmuz 2002'de İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü, Haberleşme Ana Bilim Dalı'na "Profesör" ünvanıyla atandı.

Prof. Dr. Tayfun Akgül'ün sürdürmekte olduğu çalışmaları, sinyal işlemenin ses ve görüntü alanlarında olup biyolojik ve geo-sinyal işleme, sualtı sinyal işleme, dizgi duyaçlar, mikroduyaç ağları, örselemesiz ölçme ve sınama (nondestructive testing), ultrason, kaos ve rastgele süreçler, gürültü ölçümlenmesi ve sınıflaması, yüksek mertebeli istatistik ve izge (higher order statistics and spectra), zaman-ölçek dönüşüm uygulamaları (time-scale transform applications), devrişim (deconvolution), fraktallar ve 1/f süreçler ile son zamanlarda yüz tanıma (face recognition) gibi konularda yoğunlaşmıştır.

“Physical Review Letters”, “Signal Processing”, “IEEE Transactions on Signal Processing”, “IEEE Transactions on Circuits and Systems”, “IEEE Transactions on Biomedical Engineering”, “IEEE Antennas and Propagation Magazine”, “Materials Evaluation”, “Materials Journal”, “Chaos”, “J. Geophys. Res.”, “Radiation Measurements” and “IEEE Transactions on Instrumentation and Measurement” adlı bilimsel dergilerde yayımları vardır.

Tayfun Akgül (2006-2008 ve 2009-2011) IEEE Publication Services and Products Board'ta "Member-at-Large" olarak görev yapmaktadır.
Membership Development Committee (PSPB Representative - 2007), Transnational Committee (PSPB Representative - 2007), TAB/PSPB Committee (2008), IEEE Career Services Committee (2009 – 2010), IEEE PSPB Publishing Conduct Committee (2009 – 2010), Women in Engineering Committee (PSPB Representative - 2010) görevlerinde bulunmuştur. IEEE Antennas and Propagation Magazine’de Associate Editor’dür. “IEEEforKids” adlı girişimin liderliğini sürdürmektedir.

 

Ayrıca, karikatürleri “Cumhuriyet Bilim ve Teknoloji”, “Homur”, “Matematik Dünyası”, “IEEE Engineering in Medicine and Biology Magazine”, “IEEE Antennas and Propagation Magazine”, “IEEE Signal Processing Magazine”, “IEEE Women in Engineering Magazine” ve “IEEE Region8 Newsletter” gibi dergilerde sürekli yayımlanmaktadır.