MUK 203

MUKAVEMET I 

Genel | Müfredat | Program | Ödevler | Sınavlar | Destek | Not 

 

 

Dersin Tanımı

Üç kredilik bir ders olan MUK 203 uçak ve uzay mühendisliği öğrencilerini katı cisimler mekaniği ile tanıştırmayı hedeflemektedir. Mekanik cisimlerin kuvvet altındaki davranışlarını tasvir ve tahmin eden bir bilim olarak tanımlanır. Mekanik bilimi genellikle rijid cisimler mekaniği, deforme olabilen cisimler mekaniği ve akışkanlar mekaniği alanlarına ayrılır. Mekaniğin iyi bir şekilde anlaşılması uçak, uydu ve roket gibi hava-uzay araçlarının işletimleri esnasında maruz kalacakları kuvvetlere dayanabilecek şekilde  tasarım ve analizini yapabilmeleri için uçak ve uzay mühendisliği öğrencilerine gereklidir.

Rijid cisimler mekaniği (statik ve dinamik) STA 201 ve DNK 201 derslerinde; akışkanlar mekaniği, hava-uzay sistemlerine uygulanışıyla, AKM 204'de anlatılmaktadır. Statik dersi Mukavemetin temelini oluşturmaktadır. Özellikle serbest cisim diyagramlarının çizilmesi mekaniğin en önemli konularından biridir. Bu derste yeri geldikçe Statikteki bazı konulara kısaca değinilecektir. Bu ders gerilme, gerinim kavramları, malzemelerin mekanik özellikleri, eksenel yük, burulma ve eğilme konularını kapsayacaktır.

Ders programı, değerlendirilmesi ve kaynaklarla ilgili sıkıştırılmış word dökümanını indirmek için  için syllabus'a tıklayınız.


Dersin Hedefleri

Bu ders size aşağıdaki hususları kazandırmayı amaçlamaktadır:

  • Deforme olabilen cisimlerin yüke maruz kaldıklarında nasıl davrandıklarına dair teori ve kavramları takdim etmek
  • Malzeme özelliklerinin temel kavramlarını sunmak
  • Bu fikirleri yapıların analizine uygulayabilmenizi sağlamak
  • Bu bilgiyi yeni yapıların tasarımında kullanmak

Yöntemler

Devam

Universitemizin Öğrenci Yönetmenliği öğrencilere kayıt oldukları dersler için % 70 devam mecburiyeti getirmektedir. Bir dersi kaçırırsanız o derste anlatılanlardan, verilen ödevlerden veya ilerisi için yapılan ilanlardan mesul olacaksınız.

"Derslere %70, laboratuar ve atölye gibi bağımsız uygulamalı derslere %80 oranında devam zorunludur. Devam koşulunu sağlayamayan öğrenciler yarıyıl sonu sınavına giremezler..."  İstanbul Teknik Üniversitesi Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği, Madde 20

Ödevler, Sınavlar ve Projeler

Ödevler dersin araştırma görevlisine programda belirtilen tarihte teslim edilmelidir. Bir ödev için yaklaşık iki haftalık bir süreniz olacaktır. İki ara sınav ve bir final sınavı yapılacaktır. Ödevler ve sınavlar hakkında gerekli açıklamalar ilgili sayfalarda bulunabilir.

Ders Geçme Notları

Ders geçme notları aşağıdaki dağılıma göre tayin edilecektir:

Kalemler Ödevler   Ara Sınavlar Final Sınavı
 Pay
%10
%50 %40

Her bir ödev ve kısa sınavın ağırlığı aynı olacaktır. Harf notlarının belirlenmesi notların dağılım karakterine göre yapılacaktır. Geçer notların 50-100 aralığına taşınması durumunda harf notları üniversitemiz yönetmeliklerinde verilen aşağıdaki ölçekle belirlenecektir.

    Puan
    90 - 100
    85 - 89 80 - 84 75 - 79 70 - 74 60 - 69 50 - 59 0 - 49
    Başarı Notu
    AA
    BA BB CB CC DC DD F

Ders Malzemeleri

Bu dersle ilgili bilginin çoğu ders kitabında mevcuttur. Diğer kaynaklarda sınıfta anlatılan ilkelerin farklı yaklaşımlarla incelenmesi bulunabileceğinden sizin öğrenmenize katkıda bulunabilirler. Aysrıca ödevlerde ve sınavlara hazırlanmanızda yardımcı olacak örnek problemleri bu kaynaklarda bulabilirsiniz.

Ders Kitabı

    Hibbeler, R. C., Mechanics of Materials, SI Edition, Prentice Hall, Pearson Education South Asia Pte Ltd, 23/25 First Lok Yang Road, Singapore 629733, 2004.

Diğer Yardımcı Kaynaklar

    Mehmet H. Omurtag, Mukavemet, Cilt: I – II, Birsen Yayınevi, İstanbul, 2005.

    Beer, F.P.,  Johnston, E.R., and Dewolf, J. T.Mechanics of Materials , 3rd ed., McGraw-Hill, 2002. (Bu kitabın power point sunumlarından mevcuttur.)

    Bakioğlu, M., Cisimlerin Mukavemeti, Betaş, İstanbul, 2001

    Savcı, M. ve Arpacı, A.,  Çözümlü Mukavemet Problemleri, 2. Baskı, Birsen Yayınevi İstanbul, 1994.

    E. P. Popov, Engineering Mechanics of Solids, Second Edition, Prentice Hall, Upper Saddle River, NJ, 1999.

    Gere, J. M., and Timoshenko, S. P., Mechanics of Materials, fifth edition, Brooks/Cole, Pacific Grove, CA, 2001.

    Lardner, T. J., and Archer, R. R., Mechanics of Solids: An Introduction, McGraw-Hill, New York, 1994.

     


Son Güncelleştirme 15/9/2010
mecit@itu.edu.tr