Bitirme Projesi Konuları

2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılı

 

1.      SPICE statik BJT Model parametrelerinin bilgisayar yardımıyla belirlenmesi

Ölçüm sonuçlarından SPICE BJT DC model parametrelerinin ve bunlardan yararlanarak AC model parametrelerinin belirlenmesi amacıyla, ölçüm verileri giriş olarak alınarak parametreleri minimum hatayla bulmak üzere program hazırlanacaktır.

 

2.     Aktif devre tasarımı için önerilen yeni devre elemanlarının CMOS olarak gerçeklenmesi

Son yıllarda bazı araştırmacılar tarafından uç bağıntıları düzeyinde önerilen ve içyapısına henüz literatürde rastlanmayan yeni aktif devre elemanları arasından seçilecek üç ya da dört eleman için CMOS iç yapı tasarlanacak, bu yapıların başarımı SPICE benzetim programı yardımıyla gösterilecektir. 

 

3.     FGMOS tabanlı analog devre tasarımı

FGMOS transistorlar kullanılarak temel analog devre blokları tasarlanacak, bu blokların başarımı SPICE benzetimleriyle gösterilecek, yapıların klasik devrelere göre sağladıkları üstünlükler belirlenecektir.

 

4.     CMOS OTA tabanlı endüktans benzetimi devresi tasarımı ve uygulamaları

CMOS OTA tabanlı endüktans benzetimi devreleri tasarlanacak,  bunların başarımı uygulama devreleri üzerinde gösterilecektir. İlk adımda yüksek başarımlı CMOS OTA devreleri ele alınarak tasarlanacak ve benzetimle bunların başarımı ortaya konacaktır. Daha sonra bu yapılarla oluşturulabilecek endüktans benzetimi devreleri ele alınıp tasarlanacak, bunlarla gerçekletirilebilecek aktif süzgeç yapıları tasarlanıp, tasarımların başarımı benzetim programı ile gösterilecektir.

 

5.     Güç MOSFET’leri için makromodel oluşturulması

Bu çalışmada katalog verilerinden hareketle Güç MOSFET’leri için makromodel oluşturulacak, model parametreleri çeşitli güç MOSFET’leri için belirlenecek, makromodelin başarımı uygulama devreleri üzerinde gösterilecektir.

 

 

 ÖNEMLİ NOT: Yukarıda belirtilen bitirme projeleri yaz okuluna uzatılmayacaktır.