AR-GE
Proje Ofisi
AR-GE
Proje Ofisi
1505 - TÜBİTAK KOBİ Yararına Teknoloji Transferi Destek Programı
Programın amacı, üniversite/kamu araştırma kurumlarındaki bilgi birikiminin, Türkiye’de yerleşik ve proje sonuçlarını Türkiye’de uygulamayı taahhüt eden Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletme (KOBİ) ölçeğindeki kuruluşların ihtiyaçları doğrultusunda, ürüne ya da sürece dönüştürülerek KOBİ’lere aktarılması yoluyla ticarileştirilmesine katkı sağlamaktır. Bu program; yenilik tanımı çerçevesinde; yeni bir ürün üretilmesi, mevcut bir ürünün geliştirilmesi, iyileştirilmesi, ürün kalitesi veya standardının yükseltilmesi veya maliyet düşürücü nitelikte yeni tekniklerin, yeni üretim teknolojilerinin geliştirilmesi konularındaki projeleri kapsar.
Program kapsamında desteklenen projeler geri ödemesiz olarak desteklenir.
Programa başvuruda bulunacak projenin bütçesi Proje Teşvik İkramiyesi (PTİ) ve Kurum Hissesi hariç en fazla 300.000 (üç yüz bin) TL dir.
Ülkemizdeki işletmelerin %99,8’i Küçük ve Orta Büyüklükte İşletme (KOBİ) niteliğindedir. KOBİ’lerin Ar-Ge ve yenilik yoluyla katma değer yaratmaları yönünde desteklenmeleri gerekmektedir. Ancak KOBİ’ler ihtiyaç duyulan teknolojinin kendi ana faaliyet alanlarından farklı bir disiplinde olması, bu faaliyetler için yapılması gereken ek yatırımın ekonomik olmaması, Ar-Ge insan kaynağı yetersizliği gibi çeşitli nedenlerle Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerine yeterli kaynak ayıramamaktadır.
Programa kimler başvurabilir?
Bu programa aşağıda özellikleri belirtilen yürütücü ve müşteri kuruluş ortak proje başvurusu yapar.
Müşteri kuruluş: KOBİ tanımına uyan, sektörüne bakılmaksızın firma düzeyinde katma değer yaratan, Türkiye’de yerleşik ve proje sonuçlarını Türkiye’de uygulamayı taahhüt eden sermaye şirketleri.
Yürütücü kuruluş: Yükseköğretim Kanunu kapsamında yer alan yükseköğretim kurumları ile vakıf üniversiteleri ve ilgili mevzuatında Ar-Ge yapmakla görevlendirilmiş kamu araştırma kurumları.
Proje önerisinde 1 (bir) müşteri kuruluş ve 1 (bir) yürütücü kuruluş yer alır.
Bu program üniversite/kamu araştırma kurumlarındaki bilgi birikiminin, KOBİ’lerin ihtiyaçları doğrultusunda, ürüne ya da sürece dönüştürülerek KOBİ’lere aktarılması yoluyla ticarileştirilmesine katkı sağlamaktadır.
Projelere sağlanacak olan destek miktarı projenin niteliğine göre belirlenecek ve proje bütçesinin %75’i TÜBİTAK, geriye kalan %25’i ise KOBİ tarafından karşılanacaktır. Proje bütçesi için üst sınır 300.000 TL ve destek süresi proje bazında en fazla 18 ay olarak belirlenmiştir.
Desteklenen Ar-Ge aşamaları
Destek sağlanacak projelerin:
a)Kavram geliştirme,
b)Teknolojik/teknik ve ekonomik yapılabilirlik etüdü,
c)Geliştirilen kavramdan tasarıma geçiş sürecinde yer alan laboratuar ve benzeri çalışmalar,
d)Tasarım, tasarım uygulama ve tasarım doğrulama çalışmaları,
e)Prototip üretimi,
f)Pilot tesisin kurulması,
g)Deneme üretimi ve tip testlerinin yapılması,
h)Saha testlerinde karşılaşılan tasarım kaynaklı sorunların çözümü faaliyetleri,
aşamalarından tamamını veya bir kısmını içermesi beklenir.
Proje kapsamındaki faaliyetler üniversite veya kamu araştırma kurumu tarafından gerçekleştirilir. Proje çıktıları KOBİ tarafından uygulanır veya ticarileştirilir. Proje çıktıları üzerinde oluşabilecek fikri mülkiyet hakları taraflar arasında imzalanacak olan işbirliği sözleşmesinde belirlenir.