İ.T.Ü. GELİŞTİRME VAKFI
ARAŞTIRMA GELİŞTİRME (AR-GE)
İŞLETMESİ YÖNETMELİĞİ

AMAÇ

Madde 1. Bu Yönetmelik İ.T.Ü. Geliitirme Vakfı Yönetim Kurulu tarafından kurulan AR-GE işletmesi’nin faaliyetleri, işleyişi, mali işlemleri ve işveren kişi/kuruluşlarla olan ilişkilerini düzenlemek amacıyla hazırlanmıştır.

KAPSAM

Madde 2. AR-GE işletmesinin başlıca faaliyetleri;

2.a) Bilimsel ve teknolojik tabanlı araştırma ve geliitirmeye dayalı çalışmaları, proje düzeyinde desteklemek, yaptırmak ya da kurulacak alt birimler eliyle yürütmek ve bu konularda bir
danışmanlık yapmaktır.

2.b) Çalışma alanı ile ilgili başta İ.T.Ü. olmak üzere yurtiçi ve yurtdışı kuruluşlarla işbirliği yapmak;

2.c) (İ.T.Ü. Geliştirme Vakıfı - AR-GE) işletmesi tarafından yaptırılmış projeleri ve telif eserleri yayınlamak; bu amaçla kurslar seminerler, konferanslar, kongreler ve benzeri toplant?lar düzenlemek;

2.d) İ.T.Ü. başta olmak üzere bilimsel ve teknolojik araştırma faaliyetlerinde bulunan tüzel ve gerçek kişilere bu maksatla oluşturulacak "Araştırma-Geliştirme Fonu’ndan" katkıda bulunmak;

2.e) Kamu ve özel teşebbüsün teknolojik sorunları ile ilgili araştırma, inceleme, deney, ekspertiz ve benzeri işlerde çalışmalar yapmak, yaptırmak, raporlar tanzim etmek;

2.f) Üniversite-endüstri ilişkilerinin gelişmesi için öneriler hazırlamak;

2.g) Çalışma alanı ile ilgili bir dökümantasyon ve arşiv bölümü oluşturmak;

2.h) Benzeri faaliyette bulunan İ.T.Ü. içi ve dışı birimlerle birlikte çalışmalara katılmak ve faaliyetleri kapsamına giren şirketlerin kuruluşuna iştirak etmektir.

YÖNETİM ESASLARI
Madde 3. AR-GE işletmesi, Yürütme Kurulu ve Müdür tarafından yönetilir. işletmenin ihtiyacı olan personel, geçici görevli proje elemanları ve yöneticileri, Vakıf genel esaslarına ve bu yönetmelik hükümlerine göre salanır. 3.a) Yürütme Kurulu, Vakıf Genel Sekreteri ile Yönetim Kurulunca seçilen ve konuya yakınlığı olan bir üye ve AR-GE konularından sorumlu Vakıf Mütevelli Üyesi İ.T.Ü. Rektör Yardımcısından oluşur. Genel Sekreter diğer görevleri dolayısıyla katılamadığ toplantılarda Genel Sekreter Yardımcısı tarafından temsil edilir. Yürütme Kuruluna kurul üyesi Rektör Yardımcısı başkanlık eder.

Yürütme Kurulu işletme faaliyetleri hakkında genel politika oluşturulması ve planlanması amacıyla çalışmalar yapar, uygun görülen faaliyetlerin gerçekleştirilmesini sağlar ve izler. Yürütme Kurulu olağan olarak ayda bir kez toplanır. Ancak gerektiğinde Genel Sekreter tarafından ayrıca toplantıya davet edilebilir.

Kurul, üye tam sayısı ile toplanır ve katılanların çoğunluğu ile kararlarını verir. 3.b) İşletme, Genel Sekreter’e bağlı olarak çalışan ve hizmet akdine dayalı olarak istihdam edilen bir Müdür tarafından yönetilir

Müdür, AR-GE işletmesini, proje sorumluları, işveren kişi / kuruluşlar ile koordinasyon kurarak genel işletmecilik esaslarına göre ve işletme amaçlarının en verimli şekilde gerçekleşmesini sağlayacak tarzda yönetmekle yükümlüdür.

3.c) AR-GE İşletmesi tarafından üstlenilen her projenin görevli bir proje sorumlusu vardır. Proje sorumlusu, AR-GE Yürütme Kurulu tarafından işi talep eden kuruluşun görüğü alınarak ve Vakıf Başkanının onayı ile belirlenir. işi talep eden kuruluşla düzenlenecek protokolde sorumlusunun ismi belirtilir.

MALİ ESASLAR

Madde 4 AR-GE işletmesi gelirleri ve giderleri şunlardır:

4.a) Gelirler

4.a.1. Vakıf genel bütçesinde ayrılan ödenek;

4.a.2. AR-GE işletmesinde faaliyetlerinden alınacak ücretler; ve katkı payları;

4.a.3. AR-GE işletmesi yayınları, kurs, konferans v.b.faaliyetlerden edilecek gelirler;

4.a.4. AR-GE işletmesine yapılan bağış ve yardımlar;

4.b) Giderler:

4.b.1) Kadrolu ve geçici personel ücretleri;

4.b.2) Proje sorumlusu ve proje personeli harcamaları, telif ücretleri;

4.b.3) Proje Giderleri (her türlü cihaz satınalma veya kiralama, yurtiçi ve dışı seyahat masrafları, know-how, patent v.b. ödemeler, yardımcı araştırıcılar, kırtasiye, baskı ücretleri v.b.);

4.b.4) İ.T.Ü. payları (Rektörlük, Dören Sermaye v.b.);

4.b.5) Tanıtma giderleri;

4.b.6) Diğer giderler.

Birimin Muhasebe hesapları Vakıf Merkez Muhasebesince yürütülür.

 

İŞVEREN KİŞİ ve KURULUŞLARLA İLİŞKİLER

Madde 5. AR-GE İşletmesinde bir projenin alınmasından, teslimine kadar aşağıdaki işlemler yapılır:

5.a) İş sahipleri, AR-GE İşletmesine istediği işle ilgili yazılı veya sözlü başvuruda bulunurlar.

5.b) Proje sorumlusu ile AR-GE Müdürü proje maliyeti üzerinde bir çalışma yaparak AR-GE İşletmesi ile ilgili Öğretim Üyesi arasında, ilişikteki örneğe uygun bir “Proje Sorumlusu Sözleşmesi” düzenlenir.

5.c) Daha sonra istekli kuruluş ile hizmetin kapsamı, süresi ve ücreti gibi hususlarda mutabakata varıldığı takdirde ilişikteki örneğe uygun birSözleşme" düzenlenir.

Sözleşme, İ.T.Ü. Geliştirme Vakfını herhangi bir maddi yükümlülük altına sokmuyor ise AR-GE İşletmesi Yürütme Kurulu; maddi bir yükümlülük getiriyorsa Vakıf Yönetim Kurulunca onaylanır. Her iki durumda da sözleşme Vakıf adına Yönetim Kurulu Başkanı tarafından imzalanır.

5.d) İş bitiminde, işi veya hizmeti talep eden kuruluş ile bir "iş bitirme" belgesi düzenlenerek, proje dosyası kapatılır.

Madde 6. AR-GE için uygulanacak bütçeleme yönetiminde Tablo 1’de öngörülen esaslara uyulacaktır.

 

Tablo 1. Bütçeleme Metodu
 
Bütçe Kalemi
Ücret
Vakıf+İ.T.Ü.
Payı
Toplam
Maliyet
1 Akademik Personel (Telif Ücreti)
%70
%30
%100
2 Üniversite Dışı Personel (Ücret)
%70
%30
%100
3 İdari ve Lab. Personeli (657’ye tabi İ.T.Ü. Per.)
%90
%10
%100
4 Yurt Dışı Hizmet Satınalma
%90
%10
%100
5 Tesis Kullanma (İ.T.Ü. Labaratuvarlarının kullanılması)
%90
%10
%100
6 Kalıcı Satınalma (Demirbaş Alımı)
%95
%5
%100
7 Devir Satınalma
%85
%15
%100
8 Sarf Malzeme ve İşleri
%90
%10
%100
9 Seyahat ve Yolluk
%90
%10
%100
10 Temsil Giderleri
%90
%10
%100
 

Madde 7. Kalıcı satınalma kaleminden satın alınan demirbaşlar proje bitiminde, Vakıf Yönetim Kurulu kararıyla proje yürütücüsünün bağlı bulunduğu birimin kullanımına tahsis edilir.

Madde 8. Vakıf Tablo 1’de öngörülen bütçeleme metodu ile elde edilen İ.T.Ü. ve Vakıf payından Tablo 2’de gösterilen oranlarda Vakıf İşletme Payını ayırdıktan sonra aradaki miktarı İ.T.Ü. Destekleme Fonuna aktarır. Bu Fonda biriken miktar İ.T.Ü. Yönetim Kurulunun belirleyeceği esaslara göre Vakıf tarafından Rektörlük ve Dekanlıklar için ayrılır.

 
Tablo 2. Vakıf İşletme Payının Belirlenmesi
Toplam Proje 
Bedeli
Vakıf İşletme
Payı
10.000.- USD (ETL’den az)
%10
10.000 - 50.000 USD ETL arası
%7.5
50.000 USD ETL
%5
 
 
 
  Ar-Ge Ana Sayfası.                                                                                      .       Dosyayı İndir