DERSLER


________________________

MADEN YATAKLARI
Kodu: JO 504
Yarıyıl:6 (Kış)
Kredi:3+2
Laboratuar: 2(Saat/Hafta)
Dersin Dili: TÜRKÇE
Dersin Türü: ZORUNLU
Dersi Verenler: Doç.Dr. Ali Haydar GÜLTEKİN
Dersin İçeriği: Mineral ve kayaçların tanım ve özellikleri, sınıflandırılmaları, cevher yatakları ile ilişkileri, Maden yataklarının sınıflandırılması, oluşum ortam ve koşulları, Tabakalı bazik ve ultrabazik kayaçlara bağlı yatakların jeolojik özellikleri, nötr ve asitik kayaçlara bağlı yatakların jeolojik, mineralojik ve kimyasal özellikleri, volkanojen ve volkano-sedimanter yataklar, Sedimanter yatakların yapısal özellikleri, oluşum ortamları ve koşulları, sınıflandırılmaları, metamorfizma sonucu oluşmuş yataklar.
Dersin Amacı: Ülke ekonomisine doğrudan katkıda bulunan maden yataklarının ortaya konulması ve işletilmesi oldukça önemli bir yer işkal etmektedir. Günden güne artan çeşitli cevher ihtiyacı bu önemi daha da yükseltmektedir. Bu nedenle maden yataklarının oluşumları, jeolojik ortamları, çeşitleri, yataklanma biçimi, bu yataklanmayı denetleyen yapısal unsurların ve özelliklerinin detaylı bir şekilde anlaşılmasında büyük yarar vardır.

Yararlanılacak Diğer Kaynaklar:
Forrester, J.D. Principles of Field and Mining Geology, John Wiley and Sons, Inc, London,1955
Riley, C.M., Our Mineral Resources, John Wiley and Sons, Inc, London,1962 Sawkins, F.J. Metal Deposits in Relation to Plate tectonics, Springer-Verlag Berlin, 1990

Hafta Konuları:1 . Mineraller, tanımları,fiziksel ve kimyasal özellikleri, sınıflandırılmalar, başlıca cevher mineralleri 2. Kayaçların tanımları, jenetik sınıflandırılmaları, mineral bileşimleri, yataklarla ilişkileri 3 . Maden yataklarına giriş, tanım, sınıflandırma ve dağılımları 4 . Bazik ve ultrabazik kayaçlara baplı maden yatakları, cevher türleri, jeolojik özellikleri 5. Okyanus kabuğuna bağlı yatakların jeolojik, mineralojik ve kimyasal özellikleri 6. Nötr ve asit mağmatik kayaçlara bağlı yataklar, tanım, tür ve yapısal özellikleri 7. Karasal volkanojen maden yatakları, epitermal Au-Ag ve andezitlere bağlı Cu yatakları 8 . Okyanuslarda oluşan volkanojen maden yatakları 9 . Volkano- sedimanter maden yatakları, oluşum şekilleri, Pb-Zn-Ag-Cu ve Pb-Zn-Ag yatakları 10 . Kimyasal sedimanter maden yatakları, jeolojik özellikleri, tortullaşma koşulları, denetleyici faktörler 11 . Mekanik sedimanter maden yatakları, türleri, mineralleri, oluşum şekilleri ve yerleri 12 . Ayrışım ve kalıntı yataklar, Nikel ve boksit yatakları, tanım ve genel özellikleri 13. Oksidasyon ve sementasyon zonları, oluşum koşulları, cevher konsantrasyonu 14 . Bölgesel metamorfizma ve remobilizasyon sonucu oluşan yataklar

Laboratuar Deneyleri: Yok
Bilgisayar Kullanımı: Ödevlerde bilgisayar kullanımı teşvik edilecektir.
Ders İçin Gerekli Diğer Uygulamalar (Ev ödevi, kısa sınav, projeler, arazi çalışması vb.)
________________________


Dersin Adı: KÖMÜR YATAKLARI
Kodu JEO416
Yarıyıl VIII
Kredi 3+0
Uygulama : -
Laboratuar : -
Dersin Dili: TÜRKÇE
Dersin Türü: SEÇİMLİ
Dersi Verenler: Doç.Dr. Ali Haydar GÜLTEKİN
Dersin İçeriği: Kömürün yapıcıları, çeşitleri. Organik ve inorganik bileşenler. Kömürün oluşumu ve oluşum ortamları. Biokimyasal ve jeokimyasal kömürleşme. Kömür yataklarının sınıflandırılması. Türkiye kömür yataklarının dağılımları ve özellikleri. Kömürlerin kalitesine etki eden faktörler.
Dersin Amacı: Kömür yatakları ülkemiz maden yatakları arasında önemli bir konuma sahiptir. Azalan enerji kaynakları ve artan enerji ihtiyacı çerçevesinde, yeni kaynakların bulunması son derece önemli olmuştur. Bu nedenle kömür yataklarının oluşumları, çeşitleri, yataklanma biçimi ve özelliklerinin detaylı bir şekilde anlaşılmasında büyük yarar vardır. Ders Kitabı (Notu)

Yararlanılacak Diğer Kaynaklar:
Krevelen, D.V., Coal Elsevier, New York, 1961
Murchison, D. Westoll, T.S., Coal and Coal Bearing Strata. Elsevier, New York, 1968.
Ward, C.R., Coal Geology and Coal Technology, Blackweel Scien. Publ. London, 1984.
________________________


Dersin Adı: JEOKİMYASAL ANALİZ YÖNTEMLERİ
Kodu MD606
Yarıyıl Kış
Kredi 2+0
Ders : 2
Uygulama : -
Laboratuar : -
(Saat/Hafta)
Dersin Dili: TÜRKÇE
Dersin Türü: SEÇİMLİ
Dersi Verenler: Doç.Dr. Ali Haydar GÜLTEKİN

Dersin İçeriği: Numüne alma yöntemleri, analize hazırlama, bir jeokimya laboratuvarında bulunması gereken araç ve gereçler, Kimyasal maddeler, çözülme metodları, gravimetrik ve volümetrik yöntemler, spektrofotometrik yöntemler,Termik analizler, kütle spektrometrisi, alevli emisyon spektrometrisi, spektral analiz teknikleri, X-ray floresans spektrometrisi, X-ray difraksiyon yöntemleri.

Sampling methods, preparining methods of samples to analysis, materials, chemical materials, organic chemicals, gravimetric and volumetric methods, spectrophotometric methods, thermic analysis, mass spectrometry, flame photometry, spectral methods, XRF, XRD.
Dersin Amacı: Bir jeokimya laboratuvarında bulunan araç, gereç ve kimyasal maddeler hakkında bilgi vermek ve yerbilimlerinin her alanında karşılaşılan bazı analiz yöntemlerinin tekniklerini uygulamalı olarak anlatmayı amaçlamaktadır.
Ders Kitabı (Notu): Ders notları

Yararlanılacak Diğer Kaynaklar:
Bürküt, Y. Uygulamalı jeokimya, İ.T.Ü. yayını, 1986
Charlot, G., Quantative inorganic analysis, London, 1957
________________________
Ana Sayfa