|
|
Bakış Açısı |
|
Dr. Hüseyin TOROS huseyintoros@yahoo.com |
Yeni ekonomi kelimesi yeni bin yılda en çok tercih edilen bir söylem haline geldi. Bilişim dünyasındaki baş döndürücü gelişmeler bütün alışılmışların terk edilip hızla yenilerinin kabul edilmesini zorunlu hale getiriyor. Dinamik bir toplum içinde yaşamak her şeyin ve herkesin bu hareketliliğe ayak uydurmasına bağımlıdır. Günümüzde istesek te istemesek de küreselleşmenin bir sonucu olarak avucumuza sığdırdığımız dünyaya ayak uydurmak zorundayız. Yeni sistemde insan en önemli faktör haline gelmiştir. Bu en önemli faktör bizi ileri veya geri götürecektir.
Yeni bin yılda rakiplerimizi saniye ve saniye izleyebiliyor veya rakiplerimiz bizi izliyor. Bu cümle size uymuyor ise eksilerde olduğunuzu düşünüyorum. Arz ve talep dengesi yanında ürün ve maliyet dengesi çok mühimdir. Maliyetlerin azaltılmasında en büyük girdi olarak tekrar gündeme gelen insandır. 20 yüzyılın son yarısında robot teknolojisindeki gelişmeler insanları ikinci plana itmiş veya böyle bir izlenim oluşturmuştu. Fakat günümüzde artık insanlar hem önemli ve hem de maliyetli bir girdi olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla kurumlar artık bünyesindeki en az görevi bulunanından sorumluluğa fazla olanlara kadar her bir çalışanını çok iyi seçmek durumundadır. Uygun elemanın seçimi yetmiyor sürekli bu elemanlara eğitim vermek gerekiyor. Şirketlerin eğitim gider paylarını gün ve gün arttırmaları kaçınılmazdır. Bu gideri fuzuli olarak gören şirketlerin daha sonra ödeyecekleri faturalar yüksek miktarlar içerecektir.
Hemen şu soruyu sorabiliriz. Ne eğitimi? Bunun çok iyi analiz edilmesi gerekir. Öncelikle şirketimizin vizyonunu, misyonunu, bölümleri ve standartlarını oluşturmalıyız. Elemanlarımız çalışacağı bölüme göre ilgili bölüm mezunu olmalıdır. Çalışanlarımız her bir bireyi bilgisayar teknolojisinden çok iyi faydalanmasını bilmelidir. Genelde herkes ofis ve elektronik sekreterya programlarını bilmeli ve zaman zaman konu ile ilgili eğitime tabi tutulmalıdır. Bunu haricinde uzmanlıklarına ve firma çalışma alanıyla ilgili programların bilinmesi gerekmektedir. Şirket çalışanlarının müşteri ilişkileri eğitimi almaları da şirkete her zaman KDV olarak geri dönecektir. Yabancı dil eğitimleri ise tabii ki kaçınılmazdır.
Yeni ekonomide kalifiye elamanın önemi çok fazladır. Çok eleman değil doğru elaman parolası her zaman geçerlidir. Eleman asla eş dost işi olmamalıdır. Personel seçiminde tüm dünyayı göz önüne almak gerekiyor. Artık sadece futbolcu alış-verişi değil personel transferleri de dünya çapında yapılabiliyor. Sanal alemde çok yakın bir gelecekte herkesin yer aldığını düşünürsek konu ile ilgili uzmanların çok kolay bulunabilmesi söz konusu. Şu an çok sayıda sanal site insan kaynakları hizmeti veriyor. Şirketin tanımlaması ve kuralları belli olduğunda bu kurala sahibi ve müdürler dahil uymalıdır. Çünkü kurallar ve antlaşmalar uyulmak ve daha güzel günler görmek içindir. Kural ve sözleşmeler asla laf olsun diye yapılmamalıdır. Yeni ekonomide ben her şeyi yaparım değil görevimi tam yaparım geçerlidir. Şirket olarak ta mutlaka diğer şirketlerle iş birliğine ve çözüm ortaklığına gitmemiz gerekmektedir.
Sonuç olarak maliyetlerde en önemli girdi insandır. Personel seçimi çok önemli bir o kadar önemli konu ise hali hazır elemanların sürekli eğitimden geçirilmeleridir. Günümüz ekonomisinde bilgisayar teknolojisinden azami istifade eden şirketlerin geleceği daha parlaktır. Bilgisayar teknolojisi ürün ve hizmet maliyetlerini büyük oranda azaltmaktadır. Bir Çin atasözü ile yazımı bitirmek istiyorum. “ Ellerinde birer elması olan iki insan elmalarını değiştirirlerse yine birer elmaları olur. Fakat birbirlerine birer bilgi verirlerse ikisinin de ikişer bilgisi olur".