Bakış Açısı

Dr. Hüseyin TOROS

huseyintoros@yahoo.com

Ne Zaman Elektronikleşeceğiz?

Hayatımıza hızla gire bilgi ve iletişim teknolojileri istihdamdan, ekonomiye çekirdek aileden toplum yönetimlerine yeni modellere hazırlanmamızı gerektirmektedir. Elektronik cihazlardaki gelişim ve bilgilerin sanal ortamda depolanabilmesi ve değerlendirilmesi birey, kurum ve toplumların geleceğini önemli oranda etkileyeceği görülüyor. Matbaaya geç kavuşan bir toplumun tarihten ders alarak bilgi sitemlerine hızla girerek tarihi tekerrür ettirmemesinde sonsuz faydalar görünüyor. Bu teknoloji o kadar sihirli ki devletlerin yönetiminden, ekonomisine büyük bir değişimi kısa zamanlarda gerçekleştirmesine imkan sunuyor.

Elektronikleşme beraberinde bir çok kolaylıklar ve şeffaflıkları da getirecektir. Liderler koltuk için değil de gerçekten halk için çalışacaklardır. Günümüzde ve yakın geçmişte bilinen bir gerçek insan kaynaklarının iyi bir şekilde değerlendirilemediğidir.  Bazı sektörlerde çalışan personel çalışmadan maaş alsa belki de ülke ekonomisi için daha faydalıdır. Bir sektörde insanların yaptığı için cihazlar yapabiliyorsa o zaman çalışanları işe gidip gelişi, çalıştığı süre zarfındaki mekan, elektrik su ve demirbaş kullanımları ekstra yük olarak topluma geri dönmektedir.  Bunların kullandığı ulaşımdan yazışmalara tüketilen her şey gelecek neslin haklarının yenmesidir. Bu insanlar evde oturarak aynı maaşı bile alsalar ülkeler daha kãrlı duruma geçeceklerdir. Bu şekilde yüzlerce sektörden örnekler verilebilir. Maliye bakanlığında çalışan binlerce insan doğru dürüst vergi toplayamamaktadır. bunun yerine akıllı kartların geçerli olduğu bir toplumda para akışı hep sanal ortamdan anlık olarak çok kolay bir şekilde takip edilebilir. Böylece belki muhasebecilere bile gerek kalmayabilir.

Elektronikleşen dünyada geri kalamazsınız. Bu kadar çalışanı sokağa mı atacağız diye bir soru aklımıza asla gelmemelidir. Çünkü dünya küçülüyor. Ülke sınırları sanal olarak kalktı kalkacak. Belki de çok yakında fiziksel olarak da kalkacak. Bu küçülen dünyada At'ı alan Üsküdar'ı Aşacaktır. Yenibinyılda toplumlar açısından acımasız olacaktır. Bilgi ve teknolojiden yoksun topluluklar tabiri caiz ise modern köle olarak kullanılmaya mahkum olacaktır. Günümüzde en büyük sorun eğitim ve istihdamdır. Bunu başarmak zorundayız. Devletlerin birinci görevi bu olmalıdır. Koltuk için bir ürün alınıp denize dökülemez veya yakılamaz.

Söylemlerle değil gerçek sayısal, istatistiki, bilimsel ve mantıki düşünen, konuşan toplum ve liderlerle buluşmak ümidiyle...