BBG

 

Bakış Açısı

Dr. Hüseyin TOROS

huseyintoros@yahoo.com

BBG

    Dünya televizyonları yanında ülkemizde de devam eden Biri Bizi Gözetliyor (BBG) programları kamuoyu tarafından büyük ilgi görüyor. İnsan oğlunun yapısında var olan birilerini örnek alma ve özenti duygusu bu programlarda had safhaya ulaşıyor. Dolayısıyla bu programların toplumların eğitiminde büyük rol oynama şansı bulunuyor veya insanların zamanlarını öldürmeye yönelik boş etkileri de olası. Burada TV yapımcılarının bir denge kurarak hem eğlendirme ve hem de eğitici misyonları üstlenmeleri ise arzulanan olsa gerek.

    Medya bilhassa TV'ler toplumu yönlendirmede çok etkili oluyorlar. Bu noktada TV'lere yarının bilgi ve kültür seviyesi yüksek toplumların oluşturulmasında büyük görevler düşüyor. Bir ülkedeki medyanın işlediği konular arasında bir dengenin olması gerekir. Ağırlıklı olarak fiskosların işlendiği bir toplumun geleceğine iyimser olarak bakmak pek mantıklı gözükmüyor. Bir topluluk hakkında fikir sahibi olmak için her zaman "küçük kafalı insanlar kişileri, orta kafalı insanlar olayları ve büyük kafalı insanlar ise fikirleri tartışır, konuşur" şeklindeki Çin atasözünü hatırlamak gerekiyor.

    Toplumların geleceği açısından, toplum içinde yaşayanların çoğunluğunun büyük kapasiteli olması bir şanstır. Tarihi incelediğimizde büyük insanların aynı zamanda bir düşünür olduğu ve olaylara hep değişik açılardan baktığını görürüz. Farklılaşmak veya farklı olabilmek bir üstünlüktür. Günümüzde dünyanın en zengin insanı Bill Gates' i bulunduğu seviyelere getiren tek olgu, farklı açıdan dünyaya bakması ve yarınlara yönelik  fikir üretmesidir.  Bizim ülkemizde yaşadığımız bir yanlışlık da belki bizleri büyük düşünmekten vazgeçiriyor. Benin yaptığım bir ankette, öğrenciler öğretmenlerin anlattığı her şeyin kesin doğru şeklindeki düşünmeleridir. Örneğin bir zamanlar fen ve fizik öğretmenlerimiz bir maddenin en küçük bölünebilen parçasının atom olduğunu öğretirlerdi. Gelişen teknoloji bunu yalanladı. Bu gibi nice konularda kesinlik, toplumda araştırmaya yönelik şüpheci eğitimlerin ve yönlendirmelerin olması gelecekteki dahilerin yetişmesi açısından bir adımdır.

    BBG yapımcılarından beklentimiz aydınlık yarınlarımız için bu programlara mümkün mertebe kültür düzeyi yüksek insanları davet etmeleri ve seçilen kişilerin toplumu her yönüyle eğitmeleridir. İngiltere'nin 2005 yılında geçmeyi planladığı e-devlet modeline, BBG türü programların katkısı ile geçişimiz kolaylaşır.  Medya yakın gelecek için bütün toplum verimli bilgisayar kullanmaya özendirilmelidir.