|
|
Bakış Açısı |
|
Dr. Hüseyin TOROS huseyintoros@yahoo.com |
|
Üniversiteler Açılırken Üniversiteler yavaş yavaş açılmaya başladı. En köklü üniversitemiz İTÜ de geçtiğimiz Pazartesi günü açıldı. Müsait olduğum için açılışa katıldım. Bilhassa sayın Rektör Gülsün Sağlamer uzun uzun üniversite hakkında doyurucu bilgiler verdi. Çok güzel çalışmalar yapılıyor. İTÜ birçok yeni projeye imza atıyor. Üniversitelerimizdeki gelişmeler geleceğe daha fazla ümitle bakmamıza vesile oluyor.
Otobüste üniversiteyi yeni kazanmış gençlerin konuşmalarına kulak misafiri oluyorum. Kendi aralarında çok mantıklı sorular ile münakaşa ediyorlar. Üniversiteyi, hocaları ve binaları sorguluyorlar. Onları dinledikçe hayal dünyasına dalıyor ve yaşadığımız dünyadan ister istemez kopuyorum. Fakat ne yazık ki otobüsten iner inmez bir an için yaşadıklarımla biraz önce yaşadıklarım arasında hayal kırıklığına uğruyorum.
Biran için aklıma bir fikir geliyor. Acaba yöneticilerimizin yarısı yeni üniversite mezunlarından olsa daha iyi olur muyuz? Mezun arkadaşlar zamanla sistem içinde tembelleşiyorlar. Toplumdaki bozukluklar içinde, bir kaç yıl yaşayan bir kimse de doğal olarak topluma uyuyor. Daha sonra yönetime geldiğinde ise yıllarca hiç bir şey değişmiyor. Aynı tas aynı hamam. Bizim oğlan bina okur, döner döner yine okur misali bizlerde kısır seçimler ve vaatlerle hayatımızı tamamlıyoruz.
İTÜ'deki güzel gelişmelerden birisi de "Teknokent Projesi"'dir. Bu proje ile üniversite-sanayi işbirliği daha fazla gelişecektir. Yeni bir sinerji oluşturulmaya çalışılmaktadır. Proje ile öğretim üyeleri ve öğrencilerin sanayide çalışması kolaylaşacaktır. Üniversitelerde bir hata kısmen de olsa ortadan kalkacaktır. Şu an maalesef bir çok araştırmacı sırf yayın yapmış olmak için yayın yapıyor. Teknokent sayesinde sorunları çözmek için yayınlar yapılmaya başlanacaktır. Teknokent hakkında daha ayrıntılı bilgi için http://www.itu.edu.tr/1-3-106-107tr.htm adresini ziyaret etmekte fayda var. Sizin veya bir yakınınızın işine yarayabilir.
Bu hafta ki yazımı biraz önce postama gelen bir e-mektup ile bitirmek istiyorum. Bir üniversite öğrencisi, üyesi olduğu matematik ve bilgisayar kulübünün hazır olmayışını nasıl da üzülerek anlatıyor. Evet, üniversiteli gençler kurdukları klüplerde yarınlara yön vermeye çalışıyorlar. Bir elin sesi nesi var iki elin sesi var diyerek bir araya geliyorlar. Bu arada hâla üniversitede okuyor olup da etkinliklere katılamayan arkadaşların bir an önce klüplere üye olmaları dileğiyle... Merhaba, Bugün saat 3 te EEB'de 1. sınıflara kulüpleri tanıtım toplantısı vardı. Ben gittim fakat bizim kulüpten tek bir kişinin olmaması ve dolayısıyla kulübün imajının zedelenmemesi için geri geldim. Çünkü IEEE kulübü oldukça iyi hazırlanmış ve bu senenin planını yapmıştı. Bizim de kulüp olarak bence bir an önce toplanmamız lazım. Eğer kulüp olarak hazırlıklı bir şekilde bugün orada bulunsaydık çok iyi olacaktı.
|