İ.T.Ü.

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

ELEKTRİK – ELEKTRONİK FAKÜLTESİ

ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

 

 

2002-2003 Ders Yılı Mezuniyet Töreni

 

 

11 Haziran 2003 Çarşamba günü yapılan güzel bir mezuniyet töreniyle 2002-2003 ders yılını kapattık.
Mezunlarımız diplomalarını aldılar. Dereceye giren öğrencilerimizden
Bölümümüzü  1., 2. ve 3. olarak bitiren 3 genç mühendise

-    Profilo-Telra tarafından birer TV alıcısı,
-    ENTES AŞ. tarafından birer Databank,
-    ALCATEL tarafından birer cep telefonu,
-    EMO İst. Şb. tarafından üyelik ve EMO yayınları

Bölümü birincilikle bitiren öğrencimize

-          Elektra Ltd. tarafından bir kol saati 

armağan edildi.

Bölüm olarak gurur duyacağımız diğer bir konu da bölüm birinci ve ikincisi olarak dereceye giren arkadaşlarımızın Üniversitemizde de aynı dereceleri almaları.

Arkadaşlarımız Önder TATAR ve Seyhan KARAKULAK'ı kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.

 

Doktora, Yüksek Lisans ve Lisans düzeyinde verilen Siemens Mükemmellik Ödülleri'ni de bölümümüzden

 

-         Yrd. Doç. Dr. Funda Akleman (Doktora)


- Y. Müh. Tolga Kaya (Yüksek Lisans)


- Müh. Seyhan Karakulak (Lisans)


paylaştılar.




Genç mezunlarımıza ödül vererek onları çalışmalarında teşvik eden

 

-     Siemens Yetkililerine,


-    Profilo-Telra’ya ve bu firma adına törenimize katılan Bölümümüz mezunu Sayın Nazım Kavi’ye,


 -   ENTES A.Ş'ne ve bu kuruluş adına törene katılan Sayın Faik Erem'e,


-    EMO İst Şubesi’ne, bu kuruluş adına törene katılan EMO İst. Şb. Başkanı ve Bölümümüz mezunu Sayın Ahmet Tarık Uzunkaya’ya,

 
-    ALCATEL Firmasına,


-    Elektra Ltd. Adına törene katılan Sayın Okay Büyükdeğirmenci'ye,


törene katılarak genç mezunlarımızın bu en güzel gününde onların yanında yer alan değerli öğretim üyelerimize ve yardımcılarına teşekkür ederim.



Törende çekilen resimler


http://www.ehb.itu.edu.tr/~kuntman/Mez2003/foto.htm

 

adresinden izlenebilir.

 


 

Ø   Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü adına konuşma

 

Sayın Konuklar, Değerli Mezunlar,

 

2002-2003 Ders Yılı mezuniyet törenimize hoşgeldiniz.

 

Bir Öğretim yılını daha geride bırakıyoruz.

 

Bugün, 2003 yılı mezunlarımız da dört yıllık zorlu bir öğretim maratonunu tamamlayarak İTÜ mezunu mühendisler arasına karışıyorlar.

 

Değerli Genç Mühendisler,

 

Herşeyden önce, İTÜ mezunu olmanın bir ayrıcalık olduğunu belirtmek isterim. Bu yıl 230. kuruluş yılını kutlayan İTÜ, ülkemizdeki mühendislik eğitimi ve mühendislik çalışmalarının öncüsü olmuş, bu çalışmalara damgasını vurmuş bir kurumdur. Üniversitemizle ne kadar gurur duysak azdır.

 

Bölüm olarak gurur duyacağımız diğer bir konu da bölüm birinci ve ikincisi olarak dereceye giren arkadaşlarımızın Üniversitemizde de aynı dereceleri almaları.

 

Arkadaşlarımız Önder TATAR ve Seyhan KARAKULAK'ı kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.

 

Değerli Konuklar, Değerli Genç Mezunlar,

 

Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümümüz 42 öğretim üyesi ve 32 Araştırma görevlisi ile ülkemizde bu alandaki en büyük bölümlerin arasında.

 

Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü’nün çok geniş bir ilgi alanı bulunmaktadır.

 

 Bu doğrultuda, Eğitim ve Öğretim yeniden yapılandırılmış ve uzmanlık alanlarına yönelik lisans, Yüksek Lisans ve Doktora Programları oluşturulmuştur.

 

Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü, 2001 yılından bu yana  biri Elektronik Mühendisliği, diğeri  Telekomünikasyon Mühendisliği olmak üzere iki ayrı lisans programını  yürütmekte.

 

Ayrıca, 2002-2003 Eğitim ve Öğretim Yılından başlayarak, Yüksek Lisans ve Doktora düzeyinde  Elektronik Mühendisliği, Telekomünikasyon Mühendisliği Yüksek Lisans ve Doktora Programları ile Biyomedikal Mühendisliği Yüksek Lisans Programları da Bölümümüz tarafından yürütülmektedir.

 

Dünyadaki ve ülkemizdeki eğilimlere paralel olarak, 2002-2003 Eğitim ve Öğretim yılı başından bu yana, bölümümüzde Eğitim kalitesinin arttırılması ve Akreditasyon çalışmaları sürdürülmektedir.

 

Bu bağlamda, ders değerlendirme, yeni mezun, deneyimli mezun, işveren anketleri yapılarak çeşitli kesimlerin beklentileri hakkında veriler elde edilmiştir.

 

Gerçekleştirilen çalışmaların sonucunda, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü’nün öz değerlendirme raporu da ortaya çıkmıştır. Yapılan çalışmaların eğitim ve öğretimin kalitesinin arttırılmasına büyük katkıda bulunacağı görüşündeyim.

 

Yine, kalitenin arttırılması çalışmaları çerçevesinde, Elektronik Anabilim Dalı laboratuarlarının teçhizatı tümüyle, Haberleşme Anabilim Dalı Laboratuarları’da önemli ölçüde yenilenmiş, Laboratuar teçhizatı gerek eğitim-öğretim, gerekse araştırmaya yönelik olarak başka kurumları kıskandıracak ölçüde zenginleştirilmiştir.

 

Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü, üniversitemizin diğer ilgi alanlarında olduğu gibi, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Alanında da  birçok kavramın ülkemize getirilmesine öncülük etmiştir.

 

Ülkemizdeki

-         ilk TV yayını,

-         ilk FM Radyo yayını

-         ilk FM Stereo yayın

-         ilk Mikroelektronik Laboratuarı

-         ilk Elektroakustik Laboratuarı

Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü’nün öncüsü olan Yüksek Frekans Tekniği ve Telekomünikasyon Tekniği Kürsülerinin elemanları tarafından gerçekleştirilmiştir.

Mikroelektronik ve Tümdevre Tasarımı’na yönelik çalışmalar ve projeler, İTÜ-ETA Vakfı aracılığıyla ülkemizin Elektronik Endüstrisi’nin  önde gelen kuruluşlarıyla işbirliği içinde sürdürülmektedir.

 

Uzaktan algılama ve uydu haberleşmesi teknolojilerine yönelik İTÜ-SAGRES Uydu Yer İstasyonu, Bölümümüz öğretim üyelerinin öncülüğü ve desteği ile kurulmuştur ve çalışmalarını sürdürmektedir.

 

Bu çalışmalara öncülük ederek, Bölümümüze, Üniversitemize, Ülkemize yararlı hizmetlerde bulunmuş olan ve çalışmalarını halen sürdüren öğretim üyelerimize değerli katkılarından ötürü teşekkür ediyorum; hayatta olmayanları da saygıyla anıyorum;

 

Bölümümüzde, Elektronik ve Haberleşme alanında yaptıkları çalışmalarla ve uluslararası yayınlarla kendini kanıtlamış seçkin araştırma grupları bulunmaktadır.

 

Bu gruplar içinde geçmiş yıllarda TÜBİTAK Hizmet Ödülü, TÜBİTAK Teşvik Ödülü, TÜBA: Türkiye Bilimler Akademisi Ödülü alan öğretim üyelerimiz bulunmaktadır.

 

Bu gruplar, yurtdışındaki benzer çalışma gruplarıyla yarışmaktadır.

 

Bunun yanısıra yurtdışındaki araştırmacı gruplarıyla ortak çalışmalar da sürdürülmekte.

 

Öğretim Üyelerimiz, uluslararası bilimsel dergilere hakemlik yapmakta, uluslararası ve ulusal bilimsel toplantıların kurullarında görev almaktadırlar.

 

Değerli mezunlar,

Ülkemizi doğudan batıya kuzeyden güneye dolaştım; sanayi kuruluşlarını, eğitim kurumları olan üniversitelerimizi ziyaret ettim.

 

Bütün bu kuruluşlarda ortak olan özellik, ilgili alandaki yöneticilerin, çalışan mühendislerin, diğer üniversitelerimizdeki öğretim üyelerinin önemli bir çoğunluğu’nun Bölümümüz ve Fakültemiz mezunu olmaları.

 

Şu anda, devlet ve vakıf üniversiteleri’nde görev yapan Bölümümüz mezunu rektörler, dekanlar, bölüm başkanları ve öğretim üyelerinin sayısı azımsanamayacak kadar çoktur.

 

Elektronik Teknolojisine damgasını vuran önder şirketlerin genel müdürlük ve önde gelen yönetim kadrolarında da Bölümümüz mezunlarını görüyoruz.

 

Bu sadece ülkemizle sınırlı değil; dış ülkelerde de benzer konumlardaki mezunlarımızla karşılaşıyoruz.

 

Bütün bunlar; Bölümümüzün, Fakültemizin ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nin ülkemize ve insanlığa verdiği hizmetin bir göstergesidir.

 

Değerli mezunlar,

Sizlerin arasından da geleceğin önde gelen yöneticileri, bilim adamları, araştırmacıları çıkacak, sizler de üniversitemizden aldığımız formasyonla bu önemli görevleri üstlenip ülkemize ve insanlığa yararlı olacaksınız.

 

Üniversitede sizlere kazandırılan meslek bilgisi sadece bir başlangıçtır.

 

Asıl önemli olan, mesleki alandaki bilginizi sürekli olarak yenileme ve güncelleme yeteneği. 

 

Teknolojinin dev adımlarla ilerlediği bir çağdayız.

 

Bilgiyi yenileme ve güncellemenin önemi burada başlıyor.

 

Çağı yakalamak için teknolojideki gelişmeleri günü gününe izlemek ve bilginizi sürekli olarak güncellemek zorundasınız.

 

Bizim mezunlarımıza kazandırmak istediğimiz  de budur.

 

Derslerde aldığınız bilgi, yıllar geçtikçe eskir ve güncelliğini kaybedebilir,  ancak araştırmayı ve bilgisini güncellemeyi öğrenmiş bir kişi çağı izlemeyi kolaylıkla başarır.

 

Yeryüzünde tüm ülkelerde Üniversiteleri, Bölümleri güçlendiren önemli etkenlerden biri de  mezunlarla olan ilişkilerin sürdürülmesi.

 

Bunun için sizlerden adres bilgileri alındı. Bu bilgileri değiştikçe güncellemenizi özellikle rica edeceğim.

 

Geleceğin mühendislerinin hangi yönde nasıl yetişmeleri konusunda belli yerlere gelmiş mezunlardan görüş alınması gerekir.

 

Daha önceki mezunlarımızla da ilişkilerimizi arttırma çalışmalarımız var.

 

Bu bağlamda, eski mezunlarımızdan sanayicileri, sanayide çalışanları ve meslek kuruluşumuz EMO’yu da bu tür bağlantılar için aradık, yardımlarını aldık.

 

Mezuniyet törenimize katılan, yeni mezun  arkadaşlarımıza ödül veren bu arkadaşlarımıza da ayrıca teşekkürü bir borç bilirim.

 

Yeni mezun genç mühendislerimizi tekrar kutluyor, siz değerli konuklarımıza da törenimize katıldığınız için teşekkür ediyorum.

 

11 Haziran 03

Prof. Dr. H. Hakan Kuntman

EHM Bölüm Başkanı