Sayın Konuklar, Değerli Mezunlar,

 

2003-2004 Ders Yılı mezuniyet törenimize hoşgeldiniz.

 

Değerli Konuklar,

Bugün, 2004 yılı mezunlarımız acı, tatlı anılarla dolu olarak geçmişte kalacak dört yıllık zorlu bir öğretim maratonunu tamamlayarak İTÜ mezunu mühendisler arasına karışıyorlar. 2004 yılının önemli bir özelliği de 1934 yılında kurulmuş olan Elektrik-Elektronik Fakültemizin 70. yılı olması. Dolayısıyla genç mühendislerimiz aynı zamanda 70. yıl mezunları oluyorlar. Bu güzel rastlantı, mezuniyetinize ayrı bir anlam veriyor ve mezuniyet törenimize de ayrı bir renk katıyor.     

 

 Değerli Genç Mühendisler,

İki yüzyılı aşkın bir süre boyunca ülkemizdeki mühendislik eğitimi ve mühendislik çalışmalarının öncüsü olmuş, bu çalışmalara damgasını vurmuş bir kurum olan üniversitemizle ne kadar gurur duysak azdır.  İTÜ mezunu olmanın bir ayrıcalık olduğunu özellikle belirtmek isterim.

 

Değerli Konuklar, Değerli Genç Mezunlar,

Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümümüz 39 öğretim üyesi, 5 öğretim görevlisi ve 29 Araştırma görevlisi ile ülkemizde bu alandaki en büyük bölümlerin arasında. Öğretim üyeleri açısından bakıldığında hem nicelik hem de nitelik açısından büyük bir araştırma ve eğitim potansiyeli bulunduğu göze çarpmaktadır.

 

Ne yazık ki, normalde 70 civarında bulunması gereken araştırma görevlilerinin sayısının da olması gerekenin  çok altında bulunduğu hemen fark edilmektedir. Bu sayının düşmesi, devlet tarafından üniversitelere verilen kadroların son yıllarda kısılmasının bir sonucu olduğu kadar, üniversitemizde kadroların dağıtımında izlenen ve bana göre hatalı olan bir tutumdan da kaynaklanmaktadır. Gelecek yönetimlerin bu konuya duyarlık göstermelerini ve bu durumu biran önce gidermelerini dilerim.

 

Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü’nün çok geniş bir ilgi alanı bulunmaktadır. Bu doğrultuda, Eğitim ve Öğretim yeniden yapılandırılmış ve uzmanlık alanlarına yönelik lisans, Yüksek Lisans ve Doktora Programları oluşturulmuştur.

 

Dünyadaki ve ülkemizdeki eğilimlere paralel olarak, 2002-2003 Eğitim ve Öğretim yılı başından bu yana, bölümümüzde Eğitim kalitesinin arttırılması ve Akreditasyon çalışmaları sürdürülmektedir. Kalitenin arttırılması çalışmaları çerçevesinde, Elektronik Anabilim Dalı laboratuarlarının teçhizatı tümüyle, Haberleşme Anabilim Dalı Laboratuarları da önemli ölçüde yenilenmiş, Laboratuar teçhizatı gerek eğitim-öğretim, gerekse araştırmaya yönelik olarak başka kurumları kıskandıracak ölçüde zenginleştirilmiştir. Bunun yanısıra Fakültenin tümüne hizmet veren Elektronik Anabilim Dalı Laboratuarları mekan olarak da yenilenmiştir. Haberleşme Anabilim Dalı Laboratuarlarının yenilenmesi yönündeki çalışmalar da sürdürülmektedir..

 

Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü, üniversitemizin diğer ilgi alanlarında olduğu gibi, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Alanında da  birçok kavramın ülkemize getirilmesine öncülük etmiştir. Bu bağlamda, Bölümümüzün kuruluşunda öncülük etmiş olan iki değerli ismi anmadan geçemeyeceğim.

- Elektronik Mühendisliği çalışmalarına öncülük etmiş ve Elektronik Anabilim Dalı’nın kurucusu olan Prof. Dr. Mustafa Santur,

- Telekomünikasyon Mühendisliği alanındaki çalışmalara öncülük etmiş ve Haberleşme Anabilim Dalını kurmuş olan Ord. Prof. Bedri Karafakioğlu.

Hayatta olmayan bu iki değerli bilim insanını saygı ile anıyorum.  

 

Ülkemizdeki bazı “ilkler” Bölümümüz elemanları tarafından kurulmuş ve gerçekleştirilmiştir:

-ilk Mikroelektronik Laboratuarı

-ilk Elektroakustik Laboratuarı

-ilk TV yayını,

-ilk FM Radyo yayını

-ilk FM Stereo yayın

-ilk Stereo konser kaydı ve yayını.

Bu ilklerin bazılarına katkıda bulunmaktan, ilk karma film tümdevreleri yapan kişilerden biri olmaktan, yine ilk stereo radyo yayınına, ilk stereo konser nakli ve kaydına katkıda bulunmuş olmaktan gurur duymaktayım.

 

Halen, Mikroelektronik ve Tümdevre Tasarımı’na yönelik çalışmalar ve projeler, İTÜ-ETA Vakfı aracılığıyla ülkemizin Elektronik Endüstrisi’nin  önde gelen kuruluşlarıyla işbirliği içinde sürdürülmektedir. Uzaktan algılama ve uydu haberleşmesi teknolojilerine yönelik İTÜ-SAGRES Uydu Yer İstasyonu, Bölümümüz öğretim üyelerinin öncülüğü ve desteği ile kurulmuştur ve çalışmalarını sürdürmektedir. Görüldüğü gibi, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü, geçmişte olduğu gibi, günümüzde de konusunda lokomotif olma özelliğini korumaktadır. Bu çalışmalara öncülük ederek, Bölümümüze, Üniversitemize, Ülkemize yararlı hizmetlerde bulunmuş olan ve çalışmalarını halen sürdüren öğretim üyelerimize değerli katkılarından ötürü teşekkür ediyorum; hayatta olmayanları da saygıyla anıyorum;

 

Bölümümüzde, Elektronik ve Haberleşme alanında yaptıkları çalışmalarla ve uluslararası yayınlarla kendini kanıtlamış seçkin öğretim üyeleri bulunmaktadır.Geçmiş yıllarda TÜBİTAK Bilim Ödülü, TÜBİTAK Hizmet Ödülü, TÜBİTAK Teşvik Ödülü, TÜBA: Türkiye Bilimler Akademisi Ödülü, ODTÜ Mustafa Parlar Ödülü alan öğretim üyelerimiz vardır.

 

Değerli mezunlar,

Ülkemizin ve dünyanın birçok yerini gördüm; ülkemizin önemli sanayi kuruluşlarını danışmanlık, hakemlik; eğitim kurumları olan üniversitelerimizi de jüri üyesi, konuşmacı, konferansa katılma vb. nedenlerle defalarca ziyaret ettim. Bütün bu kuruluşlarda gözlemiş olduğum ortak özellik, ilgili alandaki yöneticilerin, çalışan mühendislerin, diğer üniversitelerimizdeki öğretim üyelerinin önemli bir çoğunluğunun Bölümümüz ve Fakültemiz mezunu olmaları. Şu anda, devlet ve vakıf üniversiteleri’nde görev yapan Bölümümüz mezunu rektörler, dekanlar, bölüm başkanları ve öğretim üyelerinin sayısının azımsanamayacak kadar çok olduğunu belirtmek isterim. Elektronik Teknolojisine damgasını vuran önder şirketlerin genel müdürlük ve önde gelen yönetim kadrolarında da Bölümümüz mezunlarını görmekteyiz. Sadece ülkemizde değil; dış ülkelerde de benzer konumlardaki mezunlarımızla karşılaşmaktayız. Bütün bunlar; Bölümümüzün, Fakültemizin ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nin ülkemize ve insanlığa verdiği hizmetin açık bir göstergesidir.

 


Değerli Genç Mühendisler,

Sizlerin arasından da geleceğin önde gelen yöneticilerinin, bilim adamlarının, araştırmacılarının çıkacağına yürekten inanıyorum. Her yıl söylediklerimi bu yıl da bir kez daha tekrarlıyorum. Üniversitede sizlere kazandırılan meslek bilgisi sadece bir başlangıçtır. Asıl önemli olan, mesleki alandaki bilginizi sürekli olarak yenileme ve güncelleme yeteneğidir.  Çağı yakalamak için teknolojideki gelişmeleri günü gününe izlemek ve bilginizi sürekli olarak güncellemek zorundasınız. Derslerden elde edilen bilgi, yıllar geçtikçe eskiyip güncelliğini kaybedebilir,  ancak araştırmayı ve bilgisini güncellemeyi öğrenmiş bir kişi çağı izlemeyi kolaylıkla başarır.

 

Sanayi kuruluşlarından mezuniyet törenimize katılan, dereceye giren yeni mezunlarımıza ödül veren firma yetkililerine de ayrıca teşekkürü bir borç bilirim.

 

Değerli Konuklar, Değerli Mezunlar,

Bu konuşma, EHM Bölüm Başkanı olarak böyle bir törende yapacağım son konuşma. Görev sürem Eylül’de sona eriyor.  Gelecek yönetimlerin de Bölümümüzün başarımını ve başarısını arttırmak için çaba sarf edeceklerine inanıyorum. Yeni mezun genç mühendislerimizi tekrar kutluyor, siz değerli konuklarımıza da törenimize katıldığınız için teşekkür ediyorum.

 

10 Haziran 2004

Prof. Dr. H. Hakan Kuntman

EHM Bölüm Başkanı