Sayın Rektör Yardımcısı, Sayın Dekan, Değerli Konuklar, Değerli Genç Mühendisler,

 

İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi’nin 2005-2006 dönemi mezuniyet törenine hoş geldiniz.  Bu gün bir dönemi daha geride bırakıyoruz. Genç mezunlarımız Fakültemiz’deki zorlu öğretim maratonunu tamamlayarak İTÜ mezunu mühendisler arasına karışıyor, meslek hayatına atılıyorlar.

 

Her diploma töreninde belirttiğim gibi, İTÜ mezunu olmanın bir ayrıcalık ve bir marka olduğunu özellikle vurgulamak isterim. İTÜ, iki yüzyılı aşkın bir süre boyunca, 233 yıldır ülkemizdeki mühendislik eğitimi ve mühendislik çalışmalarının öncüsü olmuş bir kurumdur. Üniversitemizle ne kadar gurur duysak azdır.

 

İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi’nin 72 yıllık bir geçmişi var, kuruluşumuz 1934 yılına kadar uzanıyor. Elektrik-Elektronik Fakültesi  87 öğretim üyesi, 14 öğretim görevlisi ve 98 Araştırma görevlisi ile ülkemizde bu alandaki en büyük kuruluş olmaktadır.  Ülkemizdeki Elektrik-Elektronik ve Bilgisayar Öğrenimi gören öğrencilerin yaklaşık olarak %24’ü Fakültemizde öğrenim görmektedir.

 

2005-2006 Eğitim Öğretim yılı sonunda İTÜ’den 1485 öğrencimiz mezun olmuştur. Bu mezunlarımızın Fakültelere göre dağılımları şöyledir:

Elektrik_Elektronik 

267

Fen-Edebiyat

105

Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri

36

İnşaat

195

İşletme

186

Kimya-Metalurji

131

Maden

38

Makine

132

Mimarlık

158

Tekstil Teknolojileri

50

Denizcilik

88

Konservatuar

36

 

Fark edilebileceği gibi,  sıralamada en çok mezun veren bizim Fakültemiz olmaktadır.

 

Bu mezunlarımızın Programlara göre dağılımları da şöyledir:

Bilgisayar Mühendisliği

72

Elektronik Mühendisliği

48

Telekomünikasyon Mühendisliği

36

Elektrik Mühendisliği

57

Kontrol Mühendisliği

44

Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği

9

Kontrol ve Bilgisayar Mühendisliği

1

 

Fakültemiz Elektrik-Elektronik Mühendisliği Alanında da  birçok kavramın ülkemize getirilmesine öncülük etmiştir. Bunların arasında, ilk Mikroelektronik Laboratuarı, ilk tümleşik devre,  ilk Elektroakustik Laboratuarı, ilk TV yayını, ilk FM Radyo yayını, ilk FM Stereo yayın sayılabilir.

 

Ülkemizin ve dünyanın birçok yerinde önemli sanayi kuruluşlarında, üniversitelerde ilgili alandaki yöneticilerin, çalışan mühendislerin, öğretim üyelerinin önemli bir çoğunluğunun Fakültemiz mezunu olmaları, mezunlarımızın ve Fakültemizin önemli bir özelliği olarak göze çarpmaktadır. Şu anda, devlet ve vakıf üniversiteleri’nde görev yapan Fakültemiz mezunu rektörler, dekanlar, bölüm başkanları ve öğretim  üyelerinin sayısının azımsanamayacak kadar çok olduğunu belirtmek isterim.  Elektrik-Elektronik ve Bilgisayar Teknolojisine damgasını vuran önder şirketlerin genel müdürlük ve önde gelen yönetim kadrolarında da Fakültemiz mezunlarını görmekteyiz. 

 

Değerli Genç Mühendisler,

 

Sizlerin arasından da geleceğin önde gelen yöneticilerinin, bilim adamlarının, araştırmacılarının çıkacağına yürekten inanıyorum.  Üniversitede verilen meslek bilgisi sadece bir başlangıçtır. Asıl önemli olan, mesleki alandaki bilgiyi sürekli olarak yenileme ve güncelleme yeteneğidir. Çağı yakalamak için teknolojideki gelişmeleri günü gününe izlemek ve bilginizi sürekli olarak güncellemek zorundasınız. Derslerden elde edilen bilgi, yıllar geçtikçe eskiyip güncelliğini kaybedebilir,  ancak araştırmayı ve bilgisini güncellemeyi öğrenmiş bir kişi çağı izlemeyi kolaylıkla başarır.

 

Yeryüzünde tüm ülkelerde Üniversiteleri güçlendiren önemli etkenlerden biri de  mezunlarla olan ilişkilerin sürdürülmesidir. Bunun için sizlerden üniversitenizle, fakültenizle, hocalarınızla bağı koparmamanızı, adres bilgileriniz  değiştikçe güncellemenizi özellikle rica edeceğim.

 

Geleceğin mühendislerinin hangi yönde nasıl yetişmeleri konusunda belli yerlere gelmiş mezunlardan görüş alınmasının yararı büyüktür. Daha önceki mezunlarımızla da ilişkilerimizi arttırma çalışmalarımız var. Bu bağlamda, eski mezunlarımızdan sanayicileri, sanayide çalışanları ve meslek kuruluşumuz EMO’yu da bu tür bağlantılar için aradık, yardımlarını aldık.

 

Şimdi de dereceye giren mezunlarımızı tanıtmak istiyorum. Fakülte sıralaması aşağıdadır:

 

1.   Merve Can KUŞ,   (3,91,  Bilgisayar Müh. Programı, Fakülte birincisi)

2.  M.Veysi SOYVURAL (3,81,  Bilgisayar Müh. Programı, Fakülte ikincisi)

2.  Ufuk Alper YUSUFOĞLU  (3,81, Elektronik Müh. Programı, Fakülte ikincisi) 

 

Sıralama uyarınca Fakültemizin iki ikincisi bulunmaktadır.

 

Programlarımızdaki sıralama da aşağıda belirtilmiştir:

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ     
1.         Merve Can KUŞ      3,91  (Fakülte birincisi)
2.         M.Veysi SOYVURAL 3,81  (Fakülte ikincisi)
3.         Nezih YİĞİTBAŞI      3,77
         
    ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ     
1.         Ufuk Alper YUSUFOĞLU     3,81 (Fakülte ikincisi)
2.         Alperen COŞKUN     3,78
3.         Utku UYGUR     3,76
         
    TELEKOMÜNİKASYON MÜHENDİSLİĞİ     
1.         Çağdaş TUNA     3,74
2.         Kayhan ERİTMEN     3,71
3.         Onurcan İŞCAN     3,67
         
    KONTROL MÜHENDİSLİĞİ     
1.         Oktay ARSLAN     3,77
2.         İsmail M.C.UYGAN     3,75
3.         Burak TABAKOĞLU     3,65

ELEKTRİK  MÜHENDİSLİĞİ     
1.         Kaan KUTUCU     3,42
1.         Kamil Gökay Ertem 3,42 , (EHM Bölümü, Elektronik Müh. Programı)
2.         Arif ÇINARLI     3,34

3.         Harun TAŞ     3,33

 

Bu arkadaşlarımızı yürekten kutluyor, başarılarının devam etmesini yürekten diliyorum.

 

Dereceye giren mezunlarımıza, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, bu yılda önde gelen sanayi kuruluşları ödüller veriyor. Bu çerçevede, başarılı mezunlarımıza, para ödülü, bilgisayar, TV alıcısı, uydu alıcısı seti , dvix oynatıcı, kol saati vb ödüller birazdan verilecek. Siemens, Sarkuysan, Vestel, Profilo-Telra, Nortel-Netaş, IBM, Neta, Entes, Intel Mühendislik, Esitaş, Areva T&D başta olmak üzere, mezuniyet törenimize katılarak ve dereceye giren yeni mezun  arkadaşlarımıza ödül vererek onları motive eden tüm kuruluşların yetkililerine ayrıca teşekkürü bir borç bilirim.

 

Genç Mühendislerimizin insanlığa, ülkemize, bilime büyük hizmetler vermeleri diliyor,  hepinize tekrar hoşgeldiniz diyorum.

 

30 Haziran 2006

Prof. Dr. H. Hakan Kuntman

İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi Dekanı