Sayın Bakan, Sayın Rektörler, Sayın Dekanlar, Değerli Konuklar,  Değerli Genç Meslekdaşlarım,

 

İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi’nin 2006-2007 dönemi mezuniyet törenine hoş geldiniz.  Bu gün bir dönemi daha geride bırakıyoruz. Bu gün önemli bir gün. Fakültemizin çeşitli programlarında zorlu bir öğretim maratonunu tamamlayan 233 genç arkadaşımız meslek hayatına atılıyorlar.  Onlarla gurur duyuyoruz.

 

Dünyanın ilk teknik üniversitesi olma özelliğini taşıyan, 234 yıllık  bir süre boyunca ülkemizdeki mühendislik eğitimi ve mühendislik çalışmalarının öncüsü olmuş, bu çalışmalara damgasını vurmuş bir kurum olan üniversitemizle ne kadar gurur duysak azdır.  İTÜ mezunu olmanın bir ayrıcalık ve bir marka olduğunu özellikle vurgulamak isterim.

 

İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi’nin ülkemizde benzer bir önemli işlevi yerine getirdiğini yerine getirdiğini görüyoruz. 73 yıllık bir geçmişi bulunan İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi’nin tarihçesi, ülkemizde Elektrik-Elektronik Mühendisliği’nin de tarihçesi gibi düşünülebilir.  

 

Fakültemiz  89 öğretim üyesi, 13 öğretim görevlisi, 85 Araştırma görevlisi ve 3000 lisans ve lisansüstü öğrencisiyle, her yıl verdiği 300-350 kadar lisans mezunuyla ülkemizde bu alandaki en büyük kuruluştur. Öğretim üyeleri açısından bakıldığında hem nicelik hem de nitelik açısından büyük bir araştırma ve eğitim potansiyeli bulunduğu göze çarpmaktadır.

 

Bu yılki 236 mezunumuzun Programlara göre dağılımları da şöyledir:

Bilgisayar Mühendisliği

56

Elektronik Mühendisliği

47

Telekomünikasyon Mühendisliği

37

Elektrik Mühendisliği

56

Kontrol Mühendisliği

33

Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği

7

 

 

 

Bunların yanısıra SUNY çift diploma programı olan Information Systems Engineering, yani Bilişim Sistemleri Mühendisliği Programından da  ilk defa 6 öğrencimiz mezun olmaktadır.

 

Bu bağlamda,  SUNY Information Systems Engineering Programının oluşturulmasında ve yürütülmesinde büyük emeğı geçen  Prof. Dr. Mine Kalkan’ı anmadan geçemeyeceğim. Ne yazık ki, bu değerli, çalışkan genç arkadaşımızı geçtiğimiz ay verimli olacağı bir çağda, 45 yaşında yitirdik. Anısı önünde saygı ile eğiliyorum.

 

 İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi, üniversitemizin diğer ilgi alanlarında olduğu gibi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Alanında da  birçok kavramın ülkemize getirilmesine öncülük etmiştir. Bunların arasında, ilk Yüksek Gerilim Laboratuarı, ilk Mikroelektronik Laboratuarı, ilk Elektroakustik Laboratuarı, ilk TV yayını, ilk FM Radyo yayını ilk FM Stereo yayın sayılabilir.

 

Bu arada ülkemizde ilk Kontrol Mühendisliği ve ilk Telekomünikasyon Mühendisliği  Programları da  Üniversitemiz ve Fakültemiz tarafından açılmıştır. Bu programlar bu yıl üçüncü defa mezun vermektedir.

 

Ülkemizin ve dünyanın birçok yerinde bulunmuş, önemli sanayi kuruluşlarını, eğitim kurumları olan üniversiteleri defalarca ziyaret etmiş bir kişi olarak bütün bu kuruluşlarda gözlemiş olduğum ortak özellik, ilgili alandaki yöneticilerin, çalışan mühendislerin, üniversitelerimizdeki öğretim üyelerinin önemli bir çoğunluğunun Fakültemiz mezunu olmalarıdır; bununla da gurur duymaktayım. Şu anda, üniversitelerde görev yapan fakültemiz mezunu öğretim üyelerinin sayısının azımsanamayacak kadar çok olduğunu, bunların arasında rektör, dekan, bölüm başkanı gibi yönetim kademelerinde görev yapmakta olan kişiler bulunduğunu özellikle vurgulamak isterim. Elektrik-Elektronik ve Bilgisayar Teknolojisine damgasını vuran önder şirketlerin genel müdürlük ve önde gelen yönetim kadrolarında da Fakültemiz mezunlarını görmekteyiz. 

 

Değerli Genç Meslekdaşlarım,

 

Sizlerin arasından da geleceğin önde gelen yöneticilerinin, bilim adamlarının, araştırmacılarının çıkacağına yürekten inanıyorum.  Üniversitede sizlere kazandırılan meslek bilgisi sadece bir başlangıçtır, mesleğin temelleridir. Asıl önemli olan, mesleki alandaki bilginizi sürekli olarak yenileme ve güncelleme yeteneğidir.  Çağı yakalamak için teknolojideki gelişmeleri günü gününe izlemek ve bilginizi sürekli olarak güncellemek zorundasınız. Derslerden elde edilen bilgi, yıllar geçtikçe eskiyip güncelliğini kaybedebilir,  ancak araştırmayı ve bilgisini güncellemeyi öğrenmiş bir kişi çağı izlemeyi kolaylıkla başarır.

 

 

Şimdi de dereceye giren mezunlarımızı tanıtmak istiyorum. Fakülte programlarını dört yılda başarıyla tamamlayarak dereceye girenlerin sıralaması aşağıdadır:

 

1.   Alp Emre Kanlıkılıçer,   (3,89,  Bilgisayar Müh. Programı, Fakülte birincisi)

2.  Görkem ŞAFAK  (3,86,  Kontrol Müh. Programı, Fakülte ikincisi)

2.  Serhat ÖZDEVECİ  (3,84, Telekomünikasyon Müh. Programı, Fakülte üçüncüsü) 

 

Programlarımızdaki sıralama da aşağıda belirtilmiştir:

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ             

Alp Emre Kanlıkılıçer 3,89

Sertaç Karaman          3,89

Mehmet Kaplan          3,74

 

ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ          

Mehmet Emre Dinçer        3,81

Onur Gültekin             3,76

Erhan Petek                 3,56

 

ELEKTRİK  MÜHENDİSLİĞİ               

Mustafa Yağımlı          3,70

Burak Tabakoğlu        3,68

Hakan Gedik                3,61

 

KONTROL MÜHENDİSLİĞİ     

Görkem Şafak             3,86

Rıfat Volkan Şenyuva 3,81

Burak Yahşi                 3,63

 

TELEKOMÜNİKASYON MÜHENDİSLİĞİ                

Serhat Özdeveci          3,84

Alp Emre Kanlıkılıçer 3,75

Mustafa Yağımlı          3,73

 

Fark edilebileceği gibi, bu arkadaşlarımızdan bazılarının isimleri farklı programlarda tekrarlanmaktadır.

 

Alp Emre Kanlıkılıçer Bilgisayar Mühendisliği Bölümünün birincisi, ÇAP çerçevesinde süresi içinde tamamladığı ikinci Anadal Programı olan Telekomünikasyon Programının da ikincisi olmuştur.

 

Mustafa Yağımlı Elektrik Mühendisliği Bölümünün birincisi, ÇAP çerçevesinde süresi içinde tamamladığı ikinci Anadal Programı olan Telekomünikasyon Programının da üçüncüsü olmuştur.

 

Dereceye giren tüm arkadaşlarımızı yürekten kutluyor, başarılarının devam etmesini yürekten diliyorum.

 

Fakültemiz öğrencilerinin de katkılarıyla  sürdürülen disiplinlerarası nitelikli Öğrenci Etkinliklerinde elde edilen başarılara değinmeden geçemeyeceğim. Finale kalan 18 takımın yarıştığı Formula G-2006 İstanbul Park etabında aralarında şampiyonluk yarışı yapan Arıba I ve Arıba II Güneş Arabaları en iyi tur zamanlarıyla 1.lik ve 2.lik derecelerini alarak, ARIba I şampiyon, ARIba II ise 2. olmuştur.

 

 

Yine, İTÜ Güneş Teknesi Takımı tarafından tasarlanıp üretilen , Türkiye’nin İlk Güneş Teknesi “Nusrat” 13-17 Haziran 2007 tarihlerinde Amerika Birleşik Devletlerinin (ABD) Arkansas Eyaleti’nde düzenlenen “Solar Splash 2007 - Güneş Tekneleri Yarışması Dünya Şampiyonası”nda üçüncülük derecesini almıştır.

 

 

 

İTÜ Bilgisayar Mühendisliği öğrencileri; Can Kayacan, Erman Oral ve Murat Bilici; danışmanlığını Yrd. Doç. Dr. Feza Buzluca'nın yaptığı Pare.Net isimli projeleri ile Türkiye Birincisi olmuşlardır.

 

 

Bu takım çalışmalarını başarıyla  yürütmüş olan öğrencilerimizi ve  danışmanları olan öğretim üyelerini de candan kutlarım.

 

 

Dereceye giren mezunlarımıza, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, bu yılda önde gelen sanayi kuruluşları ödüller veriyor. Bu çerçevede, başarılı mezunlarımıza, para ödülü, TV alıcısı, uydu alıcısı seti, kol saati vb ödüller birazdan verilecek. Siemens, Sarkuysan, Vestel, Nortel-Netaş, IBM, Neta, Entes başta olmak üzere, mezuniyet törenimize katılarak ve dereceye giren yeni mezun  arkadaşlarımıza ödül vererek onları motive eden tüm kuruluşların yetkililerine ayrıca teşekkürü bir borç bilirim.

 

 Genç meslekdaşlarımızın insanlığa, ülkemize, bilime büyük hizmetler vermeleri diliyor,  hepinize tekrar hoşgeldiniz diyorum.

 

29 Haziran 2007

Prof. Dr. H. Hakan Kuntman

İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi Dekanı