JMeter ile Yük Testinin Yapılması
JMeter birçok test alanında kullanılırken, bu yazıda yük testinden(load test) bahsedeceğim.
Kurulum
- http://jmeter.apache.org/download_jmeter.cgi adresinden Binaries başlığı altındaki .zip klasörü indirilmeli.
- İndirilen zip dosyası klasörden çıkarıldıktan sonra “bin” klasöründeki JMeter (Linux için) dosyası çalıştırılmalı. Örnek kod nasıl çalıştırılacağını gösterebilir. İlk önce bin klasörünün path’ine gidilerek JMeter çalıştırılabilir.
$ cd /home/apache-jmeter-2.9/bin
$ sh jmeter
|
Kurulumu başarıyla tamamladıktan sonra çalıştırdığımız JMeter bize aşağıdaki gibi bir pencere verecektir. Bu pencerede Test Plan kısmında Yük Testi için gerekli adımları gerçekleştirebiliriz.

Sanal kullanıcılar oluşturup test ortamı için yük koşulunu yerine getireceğiz. Sonrasında bu sanal kullanıcıların istediğimiz web sunucusuna yükleme yapmasını sağlayacağız. HTTP sayfası için gerekli bilgileri girip ayrıca bu sayfalara istekler oluşturacağız. Eğer sayfamızda login gerektirecek bir durum yoksa işimiz çok daha kolay olacak. Ancak login durumu varsa gerekli bilgileri önceden tanımlayarak girişimizi sağlıklı bir şekilde yapmaya çalışacağız. Şimdi adım adım nasıl yapılacağına bir bakalım.Kısaca ne yapacağımızdan bahsetmek gerekirse;
Yük Testi
Bu test ile sanal kullanıcılar ekleyerek,testimiz için gereken koşulları sağlıyoruz. Bunun için Test Plan’a sağ tıklayarak sırayla Add>Threads(Users)> Thread Group diyerek kullanıcılarımızı tanımlıyoruz.

Bu kullanıcılar için özellikler girebiliriz: kullanıcı sayısı, saniyede kaç kullanıcının gireceği, ve bu döngünün kaç kez yapılacağı gibi.

Test yapacağımız web sunucusunun bilgileri için yeni bir sayfa oluşturmamız gerekecek. Thread Group’a sağ tıklayarak sırasıyla Add > Config Element > HTTP Request Defaults diyerek testini yapacağımız sunucuya ait bilgileri girebiliriz.

Sunucuya ait adres, port numarası ve protokol bilgileri girildikten sonra bu sayfaya HTTP isteğinde bulunabiliriz. Ben http ile 80 portunu kullanarak örneğimi verdim. Ancak https ile girmek istersek 443 portunu kullanmalıyız.

HTTP isteği için önce Thread Group’a sağ tıklayarak sırasıyla Add > Sampler> HTTP Request seçilmelidir.
HTTP isteğini yapacağımız anasayfa için yalnızca yolu (path: /) girmemiz yeterli, diğer bilgileri HTTP Request Defaults içinde girdiğimiz için tekrar girmemize gerek kalmıyor.. Böylece artık sayfaya istek yaparak yük testini gerçekleştirebiliriz.

Kullanıcı Girişi Olan Sayfalarda Yük Testi
Kullanıcı girişi sayfalarında da aynı işlemi yapılabilir. Ek olarak username, password ve varsa güvenlik sorusu (captcha) HTTP isteğinde belirtmeliyiz. Böylece login sayfasına giriş isteği yapılır.

Sonuçları değerlendirmek için test sonuçlarını, grafikleri gözlemlememiz mümkün. Bunun için:
Thread Group > Add > Listener > View Results Tree
ya da diğer sonuçları da Listener altında bulabiliriz.
Daha ayrıntılı bilgi için bknz : http://belgeler.cs.hacettepe.edu.tr/yayinlar/eski/JMeter.pdf
Bu yazı ayrıca burada da yayınlandı:http://blog.kartaca.com/2013/07/jmeter-ile-yuk-testinin-yapilmasi/