Benden bitirme ödevi almak isteyen sevgili öğrenciler,

Almayı düşündüğünüz bitirme ödevi ve yapacağınız savunma (sunum) sizlerin iş hayatına atılmadan önceki son aşamanız. Bu bilinçle iş disiplinine alışmanız ve iş hayatına başarılı bir giriş yapmanız için aşağıdaki kuralları koymayı  bir görev bilirim.

Bitirme ödevi alma ve yapma süreci:

1)Bitirme ödevleri yaratıcılığınızın, bilginizin ve yeteneklerinizin en büyük ve en belirgin göstergesidir. Bunun için mümkün olan en zor ve en yorucu konuyu seçin. No pain No gain.

2)Bitirme ödevlerine muntazam olarak zaman ayırın ve haftalık rapor ve sonraki hafta için plan hazırlayın.

Benden bitirme ödevi alacak arkadaşlar her cuma bir paragraflık haftalık rapor ve bir paragraflık haftalık plan vermek zorundadır. Haftalık raporda bir önceki haftalık planın ne kadarlık kısmını yaptığınızı belirtmeniz gerekir (örneğin, %80 planın gerisinde, %150 planın ilerisinde olduğunuzu gösterir.)

3)Bitirme ödevini gerçekleştirirken yaptığınız her işlemin sebep ve sonucunu irdeleyin. Not alın ki yaptığınız her şey aklınıza kazınsın. Her öğrenci bitirme ödevi defteri tutmak zorundadır. Defter, bitirme ödevi tezini yazarken size çok yardımcı olacaktır.

4)Bitirme ödevine Türk gibi başlayın, Alman gibi çalışın, İngiliz gibi bitirin. Bitirme ödevinin içeriği kadar sunumu da önemlidir. Bunun için aşağıdaki kuralları unutmayın.


Bitirme ödevi tamamlama ve yazımı:

1)Bitirme ödevleri tezleri özenle hazırlanmalı, giriş gelişme ve SONUÇ kısımları tam ve anlaşılır olmalıdır.

2)Referanslar önemlidir, adresleme ve formatlara tam uyun.

3)Tezin dili ne ise tüm tez de o dil olmalıdır, İngilazca ya da Çingliş olmamalıdır. Gerektiğinde tez içerisinde yer alan terimlerin evrensel isimleri parantez içinde kullanılır (Özellikle resimler, diyagramlar ve tablolara dikkat ediniz.)

4)Tez içerisindeki resimler, diyagramlar yüksek çözünürlükte olmalıdır, metin içerisinde mutlaka referans verilmelidir. Yer kaplasın diye resim koymak yok!

Sunuş:

1)Bitirme sunumu iş hayatından önce kendini ispat etme ve satış fırsatıdır. İyi değerlendirin.

2)Sunumlarınızda (hangi programla hazırlarsanız hazırlayın) az yazı çok grafik, resim ve şema bulundurun. Bir resim 1000 kelimeye bedel olabilir. Sunumunuzda renk uyumuna çok dikkat edin.

3)Sunum sırasında erkek öğrenciler takım elbise veya gömlek (beyaz veya mavi)-kravat-kumaş pantalon giymeli, kız öğrenciler elbise veya resmi kıyafet giymelidir. Unutmayın! İnsanlar üzerindeki ilk intibanız dış görünüşünüze verdiğiniz önemle oluşur. İş görüşmelerinde ve gelecek hayatınızda bu kural geçerlidir. Prova yapmış olursunuz. Ancak, “İnsanlar kıyafetleriyle karşılanır, sözleriyle uğurlanır.” gerçeğini de hiçbir zaman için aklınızdan çıkarmayın. 

4)Sunumunuzda gür ve kendinize güvenli konuşun. İşinizi bilerek yaptığınızı ve başarılı olduğunuz belirtmiş olursunuz. Gelebilecek soruları düşünün, cevapları hazırlayın. Böylece, eksiklerinizi de fark eder ve çözüm önerilerinizi oluşturursunuz. Bir soruna çözüm önerisi sunmak çözmenin yarısıdır.


Sevgilerimle,

Ali Fuat Ergenç