Okuduklarım, Dinlediklerim  (Şubat 2017)           Taner Derbentli

            
     Cumhuriyet Bilim Teknoloji her Cuma günü gazetenin parasız eki olarak verilirdi. Bu ek yaklaşık bir yıldır, Herkese Bilim Teknoloji adı ile ayrı bir dergi olarak yayımlanıyor. Orhan Bursalı’ nın bu konudaki çabaları takdire değer. Her hafta alıp zamanım elverdiğince okumaya çalışıyorum. Fazladan aldığım iki kopyanın birini Ratip Berker Kitaplığına, birini de Gümüşsuyu Öğretim Üyeleri Dinlenme Salonuna bırakıyorum.
Jacques Prevert (1900-1977) tanınmış bir Fransız şairidir. Geçen günlerden birinde okuduğum Ağaçlar adlı uzun şiiri çok hoşuma gitti. A. Kadir Paksoy’ un Türkçe’ ye çevirdiği bu şiirden kısa bir bölümü aşağıda paylaşıyorum.
    
Pillet-Wille sokağında
gizlice bir ağaç dikecek olanın
olmayacak bilinen bir adı
ya da ünvanı
hiçbir yapının alnıcında
    
Ama gelip geçenler
onu bilmeksizin
çok minnettar olacaklar ona
suskun ve herşeyden yoksun
bu dilenci sokağında
usulca hiç duymadıkları
yeşil bir melodi
çalınınca kulaklarına
    
Ben de bir zamanlar Maçka Parkında yaptığım günlük yürüyüşler sırasında bir garibanın bağıra çağıra çevresinde olmayan kalabalığa nutuk çekmesinden esinlenerek “Maçka Parkının Rektörü” diye bir yazı yazmış ve orada “Ağaçlar birbirlerinin arkasında durur, ama birbirlerinin arkasından konuşmazlar” diye bir cümle kurmuştum.
    
Söz ağaçlardan açılmışken İtalyan besteci Ottorino Respighi’ den de söz edelim. Respighi ( 1879-1936) çok tanınmış bir besteci olmamakla birlikte orkestra için güzel yapıtlar bestelemiştir. En bilinen yapıtı, Pines of Rome (Roma’ nın Çamları)’ dır. Ancient Airs and Dances adlı orkestra parçalarını dinlemek bana her zaman huzur vermiş, dinlendirmiştir.