Okuduklarım, Dinlediklerim  (Temmuz 2020)           Taner Derbentli

            
Pandemi sırasında evde kaldığımız günlerde, okumak yapılan önemli işlerdendi. Albert Camus’ nun uzun yıllar önce okuduğum Veba adlı kitabını, yeniden okuma olanağı buldum. Kitap, Varlık Yayınları tarafından 1955 yılında basılmış ve Oktay Akbal tarafından çevirilmişti. Yaşadıklarımızla, kitapta yazılanlar arasında benzerlikler kurmak ilginç oldu. Camus’ nun bu eserini ben öykü anlatımından çok, uzun değerlendirmelerin yer aldığı bir denemeye yakıştırdım. Roman, Cezayir’ in Oran kentinde yaşanan bir veba salgınını konu ediyordu. Romanda Dr. Rieux’ nün annesi dışında kadın kahramanın olmaması ve romanda yaşananların Oran’ ın Hristiyan topluluğu ile sınırlı olması beni şaşırttı.
    
Dikkat ettiyseniz kitap 1955 yılında basılmıştı. Okumaya meraklı bir insan olan babam, Yaşar Nabi Nayır tarafından kurulan Varlık Yayınlarının bir çok kitabını okumuştu. Bu kitap da onlardan biriydi. Babam ayrıca bir Panait Istrati hayranıydı ve babam sayesinde ben de Istrati’ nin birçok kitabını okuma olanağı buldum.
    
Pandemi sırasında birçok uzmanın ve yazarın makalelerini okudum. Harari’ nin Financial Times’ daki uzun makalesi her zaman ki gibi ilginçti. Internet’ ten kolayca erişilebilir. Ayrıca Dr. Mehmez Öz, Dr. Mehmet Furkan Burak’ ın yazıları ve Prof. Dr. Alpay Azap, Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Prof. Dr. Kayıhan Pala ile yapılan söyleşiler de bilgilendirici oldu.