Okuduklarım, Dinlediklerim  (Eylül 2017)           Taner Derbentli

            
Arkadaşım Murat Çakan’ ın önerisiyle aldığım ve bir süre kitaplığımda dinlendirdikten sonra geçen ay okuduğum, Andy Merrifield’ in “Eşeklerin Bilgeliği” adlı kitabı, New York’ un karmaşasından kaçıp, eşeğiyle birlikte Fransa’ nın Auvergne bölgesinde doğa yürüyüşüne çıkan bir akademisyenin yol öyküsü. Kitapda doğaya yakın olmanın insana verdiği huzurun yanısıra, eşeklerin davranış biçimleri övgüyle ele alınıyor. Yürüyüş sırasında yazar, başka kitaplardan alıntılar yapıp, bunları tartışıyor, kendi yaşamından zaman dilimlerine geri dönüşler yapıyor. Beğenerek okudum, herkese öneririm.
    
Geçen ay okuduğum “15 Temmuz Anayasası”, bir OHAL KHK’ si ile görevinden alınan Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu’ nun, 15 Temmuz sonrasını irdelediği ve çoğunlukla BirGün gazetesinde yayımlanan yazılarından oluşuyor. Haksızlığa uğramış bir hukukçunun yazılarının herbiri bir siyaset ve hukuk dersi niteliğinde.
    
Marmara Üniversite’ sinden Prof. Dr. Muhittin Şimşek’ in yazdığı, “Bir Öncünün Romanı : Nuri Demirağ“ merakla aldığım ama beni hayal kırıklığına uğratan bir ‘roman ‘ oldu. Yazar, Nuri Demirağ’ dan çok kendini ve siyasi düşüncelerini öne çıkarmaya çalışmış (neden?) ve kitabı İnönü ve Cumhuriyet düşmanlığı üzerine kurgulamış. Kitabı okuyabilmek için sinirlerinizin sağlam olması gerekiyor.
    
Geçen ay iki CD aldım. Bunlardan birincisi Ateş Pars’ ın Piyano ve Orkestra için Konçertosu ile 3. Senfonisinin yer aldığı albümdü. Eğitimini Fransa’ da alan Ateş Pars’ ın eserlerini ilgiyle dinledim. Bu eserlerin teknik yönden üstün olduğu kesin. Ancak ben Türk bestecilerin eserlerinde, yöresel ezgilerimizin değişik biçimlerde de olsa varlığını görmek istiyorum. Bunu bulamadığım zaman da hayal kırıklığına uğruyorum. Belki de benim eksikliğim. İkinci CD, Angelika Akbar’ ın kendi bestelediği piyano parçalarından oluşan “Raindrops” albümüydü. Çok etkilendiğimi söyleyemem.