[ Önceki Sayfa ] [ Sonraki Sayfa ]

UPnP Nedir? Ne işe Yarar?
Evrensel Tak ve Kullan (UPnP), UPnP™ Forum tarafından geliştirilen, ağ cihazları arasındaki iletişimi arttırmak için İnternet ve Web protokollerinden yararlanan bir ağ özelliğidir. Başka bir deyişle, UPnP varken, kullanıcı bir cihazı (yazıcı gibi) ağa bağladığında, cihaz bir TCP/IP adresi alarak kendi kendini yapılandırır ve varlığını ve bulunabilirliğini ağa bağlı diğer ağ cihazlarına bildirmek için İnternet Yardımlı Metin İletim Protokolü (HTTP) tabanlı bir protokol kullanır.


Peki UPnP'nin bize (DC++ kullanıcılarına) olan yararı nedir?

DC++, 27 Eylül 2004'te çıkan 0.4033 sürümünden bu yana UPnP'yi desteği taşımaktadır ve Türkçe DC++ paketi, DC++ 0.674 tabanlı olduğundan varsayılan ayar olarak UPnP desteği etkin bir şekilde gelmektedir. UPnP özellikli bir modeminiz veya yönlendiriciniz (router) varsa ve Windows'ta UPnP desteği yüklü ise (bkz. 
Evrensel Tak ve Kullan nasıl kurulur?) DC++ ile yönlendiriciniz birbirleri ile haberleşerek otomatik olarak gerekli bütün işlemleri izin verilen ölçüde yaparlar. İzin verilen ölçü derken, ne kastettiğimizi de açıklayalım.

Aşağıda UPnP desteğine sahip olan ZyXEL Prestige 660H-61 yönlendiricinin UPnP özelliklerinin ayarlandığı pencere gösteriliyor.



İlk seçenek, yönlendiricinin UPnP özelliğini etkinleştirir, ikincisi ağda bağlı olan bilgisayarlardan UPnP yolu ile gelen istekler doğrultusunda ayarlarda değişim yapılabilmesini olanaklı kılar, üçüncüsü ise UPnP özelliğinin yönlendiricinin üzerinde bulunan güvenlik duvarını kendiliğinden ayarlamasına izin verir. Ancak ve ancak bu 3 seçenek seçili iken DC++'in başarılı bir şekilde yönlendirici ile gerekli tüm işlemleri halledebildiğini söylemek yerinde olur.

Ayrıca, DC++ ile UPnP kullanmanın en büyük artısı, DC++ portları yalnızca kullanacağı zaman açıp işi bittiğinde kapattığı için güvenlik açısından hiçbir sorununuz olmayacaktır.


Benim yönlendiricim UPnP destekliyor mu? Bunu nasıl anlarım?

NOT: İnternete bağlantınızı sağlayan aygıt yalnızca USB bağlantısına sahipse, veya üzerinde yalnızca MODEM yazıyorsa, burada durun, UPnP'yi çalıştırmaya çalışmakla zamanınızı boşa harcamayın, çünkü ASLA çalışmayacaktır.

Bunu anlamanın birkaç yolu mevcut, bunları sıra ile anlatalım.

1. Yönlendiricinizin arayüzünde (interface) ayarları biraz kurcalayarak UPnP kelimesini arayın, varsa bir sonraki adıma geçin.

2. İşletim sisteminize Evrensel Tak ve Kullan nasıl kurulur? başlığında anlatıldığı şekilde UPnP desteğini kurun ve aşağıdaki resimde kırmızı ile gösterilen yere tıklayın.



Size aşağıdakiresimdeki gibi bir iletişim kutusu çıkacaktır. Evet deyip geçin.



Bir süre sonra bu pencerede aşağıdaki resimdeki gibi bir ikon gözükürse, Windows yönlendiricinizin UPnP desteğini başarı ile tanıdı demektir.



3. Buraya tıklayarak erişebileceğiniz listede kendi yönlendiricinizin ismini ve yanında Working? kolonunun altında Yes yazısını görüyorsanız bu yönlendiricinizin UPnP desteğinin başkaları tarafından mükkemmel bir şekilde çalıştırıldığı anlamına gelir ve sizin modeminizin de UPnP desteği mükemmel bir şekilde çalışabilir demektir.
DİKKAT! Çalışabilir dememiz, çalıştığı ve/veya çalışacağı anlamına gelmez. Yine de tam sonuç için kendi deneyimlerinizden faydalanmanız gerekmektedir.

4. Son olarak
Buraya tıklayarak çekebileceğiniz küçük bir araç ile UPnP özelliğinin tam olarak çalışıp çalışmadığını kesin olarak denetleyebilirsiniz.
Bu programı kullanmanızı şiddetle tavsiye ederiz. Program hakkında detaylı yardım almak için lütfen buraya tıklayın. Türkçe açıklamalar zor geliryorsa veya anlayamıyorsanız İngilizceleri için
buraya için tıklayın


Evrensel Tak ve Kullan nasıl kurulur?

1. Windows'ta Start (Başlat), Control Panel (Denetim Masası) ve ardından Add or Remove Programs'a (Program Ekle Kaldır) tıklayın.
2. Add/Remove Windows Components'e (Windows Bileşenlerini Ekle/Kaldır) tıklayın.
3. Components (Bileşenler) listesinde, Networking Services (Ağ Servisleri) onay kutusunu seçin ve Details'a (Ayrıntılar) tıklayın.
4. Internet Gateway Device Discovery and Control Client (İnternet Ağ Geçidi Aygıt Bulma ve Denetim İstemcisi) ve UPnP User Interface (UPnP Kullanıcı Arabirimi) kutularının seçildiğinden emin olun.



Söylenilenlerin hepsini yaptım, peki bu özelliği Türkçe DC++ ile nasıl kullanacağım?

Türkçe DC++ zaten kurulduğunda UPnP desteği etkindir.
Türkçe DC++, açılışında internete bağlantınızı sağlayan aygıtın UPnP desteği olup olmadığını kontrol edecek; eğer varsa DC++ açılınca Aktif seçeneği seçilip WAN IP'nizi IP kutusuna, kendi açtığı portları da TCP Portu ve UDP Portu kutularına yazacaktır.

Ancak internete bağlantınızı sağlayan aygıtın UPnP desteği yoksa DC++ açılmadan önce aşağıdaki resimdeki gibi bir hata iletisi göstererek Bağlantı Ayarları sekmesinde Pasif seçeneği otomatik olarak seçilecektir.



UPnP desteği olmayan bir aygıt kullanıyorsanız, her DC++ açıldığında bu kontrolün yapılmasını ve bu kutunun görüntülenmesini ve bağlantı ayarınızın Pasif olarak değişmesini istemeyebilirsiniz; bunun için Dosya > Ayarlar > Gelişmiş > UPnP Denetimi Kullan seçeneğini aşağıdaki resimdeki gibi devre dışı bırakın.



Benim yönlendiricim UPnP desteklemiyor ve pasif bir kullanıcı olmak istemiyorum. Peki ben nasıl aktif olacağım?

Bu sorunuzun cevabı için lütfen bir sonraki sayfaya geçin.


[ Önceki Sayfa ] [ Sonraki Sayfa ]