[ Önceki Sayfa ] [ Sonraki Sayfa ]

Kurulum Sonrası İlk Yapılacaklar
Ayarlar hakkında daha detaylı bilgiye, Türkçe DC++ paketi ile birlikte gelen Ayarlar Klavuzu ile ulaşabilirsiniz ancak DC++ kullanmaya başlamadan önce uygulamanız gereken 3 temel adım var, sırayla bunları açıklayacağız. Bu ayarları yalnızca bir kere yapacağız, bu nedenle lütfen dikkatlice okuyun ki defalarca bu konuyla uğraşmayın.


1. Adım: Kişisel Bilgiler

Türkçe DC++' ı ilk defa açtığımızda aşağıdaki gibi bir ekran bizi karşılayacak.



Burada öncelikle kullanacağınız takma ismi ve isterseniz e-posta adresinizi yazmalısınız. Daha sonra bağlantı tipinizi seçmelisiniz.




2. Adım: Paylaşım Ayarları

DC Odalarının büyük bir kısmı(DC Hub) odaya girebilmeniz için sizden belirli bir miktar paylaşım yapmanızı bekler. Paylaşıma açacağınız dosyaları aşağıdaki resimde görülen pencerede Klasör Ekle tuşuna tıklayarak paylaşıma açabilirsiniz.




Klasör Ekle ye tıkladığınızda aşağıdaki gibi bir pencere çıkacak




Buradan paylaştırmak istedigimiz klasörleri seçip tamam a basıyoruz. Mesela aşağıdaki örnekte LUA Scripts klasörü paylaştırılacak.




Tamam a tıkladığımız anda aşağıdaki pencere karşımıza çıkacaktır.




Burada klasörün görüntülenecek ismini değiştirebiliriz. OK 'e tıkladıktan hemen sonra karşımıza şöyle bir pencere çıkacaktır:




Burada her dosya için TTH adı verilen ve ileride daha detaylı olarak açıklayacağımız birer kimlik kodu çıkartılarak DC++' ın veritabanına eklenmektedir. Bu işlem bitmeden paylaştığınız dosyalar paylaşımınıza dahil edilmezler. İşlem bittikten sonra aşağıdaki görüntü ile karşılaşırız:



Yukarıdaki resime göre şu an toplam paylaşımımız 1.25 MiB. Bizim tavasiyemiz en az 5 GiB dosya daha paylaşmanızdır. Ne tipte dosyalar paylaşabileceğinize gelince, çoğunlukla bu konuda her DC odasının ayrı kulları olmakla beraber genelde kuralları şu şekilde özetleyebiliriz:

  • *.DCTMP, Download***.DAT , _ARESTRA_ , *.bc! , *.PART ve *.GetRight dosyaları
    ( İndirilmesi bitmemiş DC++, Kazaa , Ares , BitComet eDonkey / eMule ve GetRight dosyaları, ne sizin bir işinize yarar ne de başkalarının... )

  • Kök dizin (Yani olduğu gibi C:\), Windows Klasörü, Program Files Klasörü
    ( Kendi kişisel güvenliğiniz için )

  • Kurulu oyunlar ve programlar
    ( Kurulu haliyle çekildiğinde çalışanlar hariç )

  • Sapkınlık ve gizli kalması gereken bilgileri içeren her tür belge
    ( Örneğin çocuk ve tecavüz pornosu, gizli kamera kayıtları, faces of death türü belgeler, şifre dosyalari... )

  • Politik propaganda belgeleri
    ( Terör örgütleri ve onların ideolojileri hakkındaki dosyalar buna bir örnek.. )

  • Kişisel ve ulusal güvenliği tehdit eden belgeler 
    ( "Nasıl bomba yapılır", "Nasıl bir bilgisayara saldırılır" ve benzeri belgeler )


Bunların dışında kalan her türlü veriyi paylaşabilirsiniz, ancak yine de bulundugunuz odaların kurallarını bilmenizde fayda var.



Paylaşım Hakkında Önemli Bir Not:
Paylaştığınız dosyaların tamamen sizin sorumluluğunuzda olduğunu ve paylaştığınız dosyalardan dolayı başınıza gelebilecek her hangi yasal olayla karşılaştığınızda suçunuza ortak edebileceğiniz veya suçunuzdan sorumlu tutabileceğiniz kimsenin bulunmadığını hatırlatmak isteriz.



3. Adım: Bağlantı Ayarları

Şimdi geldik DC++ kullanan herkesin mutlaka bir dönem başını ağrıtan bağlantı ayarları konusuna...




DC++ kullanirken vereceginiz en büyük karar, aktiflik - pasiflik arasında yapacağınız seçimdir. Peki nedir bu seçim?

Aktif - Pasif kavramları bizlere ne ifade ediyor önce onu bir anlatalım: 

AKTİF - PASİF DURUM FARKLARI:

1. Pasif kullanıcılar, yalnızca aktiflerden dosya indirebilir. Aktif kullanıcılar ise herkesten dosya indirebilir. Bu da pasifken erişebileceğiniz dosya sayısının aktif duruma kıyasla yaklaşık olarak %75 kadar azalması demektir.

2. Pasif kullanıcılar, aramalarını hub üzerinden yapar ve bu nedenle hub yazılımına yük olurlar. Hub üzerine ağır bir yük binmesini engellemek için arama yaptıklarında alacakları toplam sonuç hub yazılımı üzerinden ayarlanabilmektedir ve genelde de bu düşük bir rakam olur. 

3. Pasif kullanıcılar aramalarını kendileri yapamadığı için ( onların yerine hub yapar ) arama yaptıklarında yalnızca aktif kullanıcılardan sonuç alabilirler, bu da alınan sonuç sayısını doğal olarak düşürür.

4. (2) deki nedenle arama yaptıklarında aramaya cevap veren her bir kullanıcı için en fazla 5 sonuç alırlar, bu da alınan sonuç sayısını yine doğal olarak düşürür. 

5. Pasif kullanıcılar hub içinde aktif kullanıcılardan yaklaşık 3 kat daha fazla trafik harcar ki bu da hublarda daha az kullanıcının ve dolayısıyla daha az dosyanın olması demektir. 

6. Pasif olursanız, geneli pasif olan, oldukça yüksek hızlı bağlantılara sahip üniversitelerden bağlanan kullanıcılarımızdan da hiçbir şey indiremezsiniz ki bu da yavaş dosya indirmeye mahkûm olmak demektir. 


Yukarıda sayılan nedenlerle; aktif olmanızın DC++'daki performansınızı arttıracağını kolaylıkla anlayabilirsiniz. Ancak herkes aktif olamayabilir, çünkü "Aktif" olabilmeniz için açık bir portunuz olması gerekmektedir. Evden veya kendi işyerinizden bağlanan normal bir kullanıcı iseniz modeminizden port açarak bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz ve hatta modeminiz UPnP destekliyorsa, Türkçe DC++ ile port açmanız gerekmeyebilecektir. Ama okul şirket gibi internet bağlantısnın yönetimi konusunda söz hakkınız olmayan bir yerden bağlanıyorsanız, kendi ağınız (aynı şirket veya okul içerisi) dışından dosya çekebilmeniz için "Pasif" olmak zorundasınız.

ÖNEMLİ NOT:
İTÜ, Boğaziçi gibi üniversitelerimizden bağlanan kullanıcılarımız aktif olduklarında yalnızca kendi okullarından bağlanan kişilere karşı aktif olacaklardır. Dışarıdan dosya çekebilmeleri için, pasif olmaları gerekmektedir.



Şimdi bir düşünün, DC++ kullanırken aktif bir kullanıcı mı olacaksınız pasif  bir kullanıcı mı?

Pasif olacağım derseniz lütfen yukarıdaki pencereden Pasif' i seçip bu sayfa ile devam edin.

Aktif olmak istiyorsanız lütfen ya DC++ da aktiflik ve ardından internet bağlantı temellerini öğrenmek için sonraki sayfaya veya hiç bu gerekli şeyleri öğrenmeden bir yönlendiriciniz varsa direk port açmak için bu sayfaya , bir USB modeminiz varsa lütfen Son Adım sayfasına geçiniz.

Sabırsız ve okumaktan çabuk sıkılan bir insansanız, DC++ da aktiflik ve ardından internet bağlantı temellerini öğrenmek biraz sabır ve biraz da teknik konulara değinen yazılar okumanızı gerektireceğinden, DC++'dan ilk bakışta hemen sıkılmamanız için lütfen bu işlemleri atlayarak direk port açmak için bu sayfaya geçiniz.



[ Önceki Sayfa ] [ Sonraki Sayfa ]