Müzik adamı, politikacı, dünya vatandaşı ve bir insan: Mikis Theodorakis’in 80. doğum günü, 29-30-31 Temmuz tarihlerinde Girit’in Hanya kentinde kutlanıyor.

 
Suha Çalkıvik

 

Güncelleme: 17:42 TSI 31 Temmuz 2005 Pazar

 

HANYA / GİRİT - Ünlü sanatçının onuruna düzenlenecek olan etkinliklerde, ‘insan yanı’, ‘besteciliği’, ‘müzik anlayışı’, ‘politik kişiliği’ ve ‘dünya vatandaşı olarak Theodorakis’ temalarını taşıyan konferanslar düzenlenirken, son gece, sanatçı, dünyanın her yerinden kutlamalara katılacak olan dostları ile şehir stadyumunda (adını taşıyan orkestra ve korosu ile) halka açık bir konser verecek.

Konferanslar dizisinde, 30 Temmuz Cumartesi günü saat 20.30’da yapılacak olan oturumda, Theodorakis’in yakın dostu, besteci, yazar Zülfü Livaneli ‘Yunanistan ve Türkiye’deki müzik geleneklerinde görülen benzerlik ve farklılıkları’, birlikte yaptıkları çalışmalardan örnekler vererek sunacak.

RUSYA’DAN ÖDÜL
Bu arada, RIA Novosti Haber Ajansı’nın haberine göre, Rusya Kültür Vakfı, Mikis Theodorakis’i ‘dünya çapında kültürel katkıları nedeniyle ‘St. Andrew Ödülü’ne değer buldu. Bu ödül, 1992 yılından bu yana her yıl ülke dışından bir kişiye, -ırk, cinsiyet, inanç farkı gözetmeksizin- profesyonel iş veya sanat dünyasındaki başarıları nedeniyle veriliyor.

‘St. Andrew Ödülü’, Girit’teki kutlamalar kapsamında sanatçıya sunulacak. Theodorakis, uluslararası müzik kariyerinin daha başlangıcında, 1959 yılında Moskova Müzik Festivali’nde ‘Altın Madalya’ kazanmıştı.

ANNESİ, ÇEŞMELİ
29 Temmuz 1925’te Sakız adasında doğan sanatçının annesi Çeşme’den, babası ise Giritli. Theodorakis konservatuar yıllarında, Eluard, Lorca ve Ritsos şiirleri üzerine yaptığı bestelerle tanındı. ‘Zorba’ ve ‘Z’ filmlerine yaptığı müziklerle tüm dünyada tanındı. ‘Epitaphios’ adlı şarkısı 1960’larda Yunanistan’da kültürel devrimin bir simgesi olmuştu.

POLİTİK KİMLİĞİ DE ÖN PLANDA
Politik eylemleri de şarkıları kadar iyi bilinen Theodorakis, 1967’de faşist cunta yönetimine karşı, yeraltı direniş hareketinin saflarında yer aldı. Birleşik Demokratik Sol’un (EDA) üyesi oluşu nedeniyle tutuklandı.

1970’te Fransa’ya yerleşti. 1974’te askerlerin iktidardan uzaklaşması üzerine ülkesine döndü ve Sol İttifak’ın adayı olarak meclise girdi.(1974-1986) Türk-Yunan Dostluk derneği’nin kurucuları arasında yer alan Theodorakis, 1990-1992 arasında Kültür Bakanlığı yapmıştı.

Kaynak: www.mikis-crete.gr