(Bu yazı CNBC-e dergisinin Temmuz 2014 sayısında yayımlanmıştır)

 

Fruitvale Station

Fruitvale Station (2013) Cannes Film Festivali’nin Belirli Bir Bakış bölümünde ‘Gelecek Ödülü’ (Un Certain Regard - Avenir Prize) ve Sundance Film Festivali’nde Büyük Jüri Ödülü ile İzleyici Ödülleri başta olmak üzere, dünya festivallerinde aday gösterildiği 38 dalda 33 ödülün sahibi oldu. Ülkemizde Son Durak ismiyle vizyona giren filmi Ryan Coogler yazıp yönetti. 1986 doğumlu olan yönetmenin ilk uzun metraj filmi olan Fruitvale Station’da olayların meydana geldiği mekânlar da Coogler’ın doğup büyüdüğü California’nın Oakland bölgesinde yer alıyor. Ünlü aktör Forest Whitaker’ın genç yönetmene yapımcı olarak ‘el vermesi’ ve senaryo gelişimine katkıda bulunmasıyla üretilen filmde başlıca rollerde Michael B. Jordan, Kevin Durand, Octavia Spencer ve Melonie Diaz oynadılar.

Filmde, San Francisco, Bay Area’da yaşayan 22 yaşındaki siyahi Oscar Julius Grant'ın 2008 yılının son gününde 24 saatlik zaman diliminde yaşadıkları gerçek bir olaydan yola çıkılarak ele alınmaktadır. Oscar Grant’in hayatı, yılbaşı arifesinde ailesi, işi ve arkadaşları arasında değişik olaylarla şekillenmektedir. Grant yaşamıyla ilgili yeni kararlar almıştır. Bundan sonra işine dört elle sarılacak, annesine daha fazla ilgi gösterecek, eşi ve dört yaşındaki kızıyla daha çok zaman geçirecektir. Arkadaşları ve eşiyle yılbaşı eğlencelerine katılmak üzere şehir merkezine giden Oscar, o gece ani gelişen olaylar sonucunda polis tarafından dövülür ve vurulur.

Fruitvale Station, sıradan bir insanın bir günde yaşadıklarını, her saniyesinde gerilimin dozunu artırarak aktarmakta çok büyük bir başarı yakalayan biyografik türde bir film. Filmin eleştirmenlerce Sundance Film Festivali’nde 2013 yılının en iyi filmi olarak değerlendirilmesinin başlıca nedenleri, senaryo kurgusunun çok iyi örülmesi, basit ve yalın anlatımı, diyalogların son derece rafine ve doğal oluşu, başta Michael B. Jordan olmak üzere oyunculukların mükemmel düzeyde olmasıdır. Senarist-yönetmen Ryan Coogler, trajediye dönüşen anları ucuz salya sümük duygusal tuzaklara düşürmeden, kare kare titizlikle çekmiş. Mekân kullanımından, müziklere; görüntü yönetimindeki dinamizmden ses efektlerine kadar film adeta bir oya gibi işlenmiş. Irkçılık ve ayrımcılık karşıtı sinemanın son yıllardaki en iyi örneklerinden biri olan film, gerçekten de bunca ödülü ve övgüyü hak ediyor.

SUHA ÇALKIVİK

 

Fruitvale Bart istasyonu olayları

Oakland’da Fruitvale Bart istasyonunda yaşananları birkaç tanık kamera ve cep telefonlarıyla kaydetmişti. Görüntüler yayınlandığında bir dizi protesto gösterisine neden oldu. Olaydan sonra Bart Polis yetkilileri istifa etti. Oscar'a ateş eden polis tutuklandı ve birinci derece cinayetten suçlandı. Polis, şok tabancası yerine yanlışlıkla silahını aldığını iddia etti ve jüri tarafından kasıtsız adam öldürmekten suçlu bulundu. Eyalet hapishanesinde 2 yıl cezaya çarptırıldı ve 11 ay sonra serbest kaldı.