(Bu yazı, 25 Aralık 2005te WWW.NTV.COM.TR haber portalında yayımlanmıştır)

 
http://arsiv.ntv.com.tr/news/355326.asp

 

 

 

Suha Çalkıvik

 

 

'Sundance' hep muhalif

 

 

 

2006 Sundance Film Festivali’nde yarışacak belgeseller, göç hareketleri ve Irak üzerine yoğunlaşıyor.

 


İSTANBUL - Bağımsız film yapımcılarının rüyalarını süsleyen, dünyanın en saygın sinema organizasyolarından Sundance Film Festivali’nin 2006 programına Irak’ın işgali, göç sorunu ve ABD politikaları damgasını vurdu.


ABD ve Dünya ölçeklerinde dramatik ve belgesel dalda toplam 64 filmin yarışacağı Festival 19-29 Ocak 2006 tarihleri arasında Utah’ta Park City’de gerçekleştirilecek.

Öncülüğünü Robert Redford’ın yaptığı Festival’de küçük bütçeli yapımlar boy gösterme olanağı bulurken, Robert Downey Jr, Maggie Gyllenhaal, Paul Giamatti, Rosario Dawson ve Ryan Gosling gibi yıldızlar da ilgi odağı olacaklar.

Güney Afrika, Çin, Güney Kore, Danimarka, Arjantin, Bosna ve Lübnan’ın da aralarında bulunduğu 29 ülkeden filmler Sundance programında yer alıyor.

Bu yıl, Irak’taki savaşı ele alan 15 film festivale başvuruda bulundu ve 3 film (ikisi ABD yapımı) yarışma bölümlerine seçildi. Patricia Foulkrod’un ‘Ground Truth: After the Killing Ends’ filmi, Irak’a müdahale eden birliklerde bulunan Amerikalı askerlerin, ülkelerine geri döndükten sonra, orada yaşadıklarını ayrıntılı biçimde kendi ağızlarından aktarıyor.

James Longley’nin ‘Iraq in Fragments’ belgeseli ise, savaş koşullarında, işgal altında ve etnik gerilimin ortasında Iraklılar’ın gündelik yaşam öykülerini yansıtıyor.
Heidi Specogna’nın Almanya-İsviçre ortak yapımı ‘The Short life of José Antonio Gutierrez’ belgeseli ise, aslen Guatemalalı olup, Irak’a ilk gönderilen askerlerin arasında yer alan ve orada öldürülen bir gencin yaşam öyküsünden yola çıkıp, geride kalan yoksul göçmen ailesinin dramını sergiliyor.
Latin Amerikalı kaçak göçmenlerin sınır noktalarındaki durumunu ele alan ‘Crossing Arizona’ ve dört Sudanlı gencin ABD’ye yerleşme mücadelesini yansıtan ‘God grew tired of us’ gibi ABD yapımı belgesellerin yanısıra, ‘No One’ adlı Meksika yapımı belgeselde Orta Amerikalı bir mültecinin öyküsü anlatılırken, ‘I is for India’ adlı İngiliz-İtalyan-Alman ortak yapımında İngiltere’deki Hintli mültecilerin, anavatanlarında kalan yakınları ile mektuplaşmalarından hareket edilmiş.

ABD kapsamındaki belgesel yarışma filmleri arasında yer alan ‘American Blackout’, Başkanlık seçimlerinde yaşanan oy sandığı sıkıntılarını yansıtırken; ‘World According to Sesame Street’, çocuklar için hazırlanan bir televizyon programının dünyanın değişik ülkelerindeki yerel koşullara göre yapılan uyarlamalarına bakış niteliğinde bir yapım.
2006 Sundance Film Festivali’ne toplam 3148 yapım başvurdu, (1764 yapım ABD’den, 1384 film uluslararası yapım) bu filmlerden 120 tanesi yarışmalara kabul edildi. 2005’te Festival’e toplam 2613 film başvurmuştu. Festival’de 84 filmin dünya prömiyeri, 18 filmin Kuzey Amerika ve 15 filmin ABD prömiyeri gerçekleştirilecek.

Uzun zamandır Festival’in yönetmenliğini yapan Geoffrey Gilmore yaptığı açıklamada, bağımsız film yapımlarının birlikteliği sayesinde 2006 Sundance programının, mükemmel örnekler sunacağını, her yarışma kategorisinde -riskleri göze alabilen- kaliteli öykü anlatımına sahip özgün ve taze seslere yer verildiğini kaydetti.