Suha Çalkıvik

(Bu yazı, 29 Haziran 2006’da yayımlanmıştır)

 

Mısır: Gerçek Indiana Jones’lar

2. Bölüm: The Curse of Tutankhamun

Eski Mısır Uygarlığı nasıl keşfedildi? Alman, İngiliz ve Fransız arkeologların büyük rekabeti, maceraları, keşifleri ve Mısır’ın gizemleri, dizi film tadında NTV Yaz Ekranı’nda

İSTANBUL - BBC yapımı belgeselin, Pazartesi akşamı yayınlanacak ‘The Curse of Tutankhamun’ adlı ikinci bölümünde, eski Mısır Kralı Tutankhamun’un mezarının, İngiliz arkeolog Howard Carter tarafından keşfedilme süreci, dramatik bir anlatımla sunuluyor. Ünlü oyuncu Stuart Graham’ın Howard Carter’ı canlandırdığı belgeselde, Dan Cruickshank’in rehberliğinde soluk kesen maceralara ve keşif heyecanına tanıklık ediyoruz.

9 Mayıs 1873’te Swaffham, Norfolk’ta doğan arkeolog Howard Carter, daha 17 yaşındayken bir İngiliz araştırma ekibine katılarak Mısır’a gitti. 1893-99 arasında Teb’de bulunan Kraliçe Hatşepsut Tapınağı’nın teraslarındaki yazıt ve kabartmaların resimlerini çizdi. Daha sonra, Mısır Eski Eserler Dairesi’nde genel müfettiş olarak görev yaptı. 1902’de Krallar Vadisi kazılarında gözlemci olarak bulunurken 4. Tutmosis ve Hatşepsut’un mezarlarını ortaya çıkardı. Carter 1907’de, onu vadideki kazıların başına getiren ve maddi olarak destekleyen Carnarvon 5. kontu George Edward ile işbirliği kurdu. 4 Kasım 1922’de Tutankhamun’un mezarının varlığının belirtisi olan ilk işaretleri buldu, üç gün sonra da mezarın mühürlü girişine ulaştı. Howard Carter, eşsiz başarılarından dolayı İngiltere'de ya da Mısır'da ömrü boyunca resmî bir takdirle onurlandırılmadı. 2 Mart 1939'da Londra’da öldüğünde cenazesine çok az kişi katılacaktı. Ama bu vefasızlık, Tutankhamun 'un mezarının, ‘tüm zamanların en ünlü arkeolojik keşfi’ olduğu gerçeğini değiştirmeyecekti.

 

BELGESELİN BÖLÜM BAŞLIKLARI
1. Bölüm- The Search for Tutankhamun
2. Bölüm-The Curse of Tutankhamun
3. Bölüm-The Pharaoh and the Showman
4. Bölüm-The Temple of the Sands
5. Bölüm-The Mystery of the Rosetta Stone
6. Bölüm-The Secrets of the Hieroglyphs

NTV Seslendirme Stüdyolarında televizyon yayını için Türkçe seslendirilmesi yapılan belgeseli dilimize Burak Aygün kazandırdı.
NTV Seslendirme Sorumlusu Aziz Acar’ın yönettiği seslendirme çalışmasında, Türkiye’nin değerli tiyatro ve seslendirme sanatçıları yer aldı.

SESLENDİREN SANATÇILAR
 Haldun ERGÜVENÇ

Adnan    BİRİCİK

Dündar MÜFTÜOĞLU

Emir TAYLA

Ali GÜL

Mazlum KİPER

Nilgün KASAPBAŞOĞLU

Hümay GÜLDAĞ

Ferdi ATUNER

Osman GİDİŞOĞLU

Cengiz DANER

Atilla ŞENDİL

Sungun BABACAN

Ziya KÜRKÜT

Erhan   ÖZÇELİK

      

Belgesel filmin metninden:


Tutankhamun , yeterince büyüdüğünde kraliçenin ondan bir çocuk dünyaya getirmesi beklendi.

 

                                 Mısır'ın geleceği buna bağlıydı. Tahtın bir varisi olmadığı takdirde firavunun ölümüyle birlikte imparatorluk karmaşaya sürüklenebilirdi.

 

                                 Kraliyet ailesinden kişiler arasında aile içi evlilik siyasal açıdan mantıklı olsa da, firavunun ablasıyla evlenmiş olması, sağlıklı bir çocuk dünyaya getirebilmelerini tehlikeye sokuyordu.

 

                                 Tutankhamun 'un kraliçesi Ankesamun, en az iki kere düşük yaptı. Ama ölü bebekler bile kraliyet soyundan geldikleri için değerli sayılıyordu. Her biri, ileride babalarıyla birlikte gömülmek üzere mumyalandı.

                           

                            Tutankhamun 'un hükümdarlığının büyük bölümünde asıl iktidar genç kralın naibi Ay yönetimindeki bir askerî konseyin elindeydi. Ama Tutankhamun  18 yaşını doldurduğunda Mısır'ı tanrısal bir firavun olarak yönetmek için mirasını talep etti.

 

                                 Kralın ele geçirdiği iktidar uzun ömürlü olmayacaktı. Tutankhamun  tahttaki onuncu yılında öldü. Tam olarak niçin öldüğü bir sır. Kimilerine göre danışmanları tarafından öldürüldü, kimilerine göre bir kazaya kurban gitti.

 

                                 Modern bilimsel teknikler kullanılarak yapılan vücut muayenesinde bacağındaki bir yaralanmanın ölümcül biçimde iltihaplanmış olabileceği anlaşılıyor. Tutankhamun  o sırada daha onlu yaşlarını süren bir gençti...