(Bu haber, 19. Ocak. 2008 Cumartesi günü TARAF Gazetesi’nde yayımlandı)

 

Suha Çalkıvik

 

 

KADIN İŞÇİLERİN YAŞAM MÜCADELESİ

 

Yaklaşık 30 yıl önce Türkiye’den Kanada’ya göç eden *İshak Işıtan’ın gözünden Arjantinli işçi kadınların direniş öyküsü ‘Brukman'lı Kadınlar’, dünyanın en saygın bağımsız Film Festivali sayılan Sundance’de yarışmak üzere seçildi.

 

Park City, Utah’da gerçekleştirilen Sundance Film Festivali’nde bu yıl Türkiye’den bir yapım boy gösteremese de Dünya Sineması Belgesel Film kategorisinde, Türkiye kökenli Kanadalı belgesel film yönetmeni ve gazeteci İshak Işıtan’ın 88 dakikalık The Women of Brukman / Brukman'lı Kadınlar’ adlı filmi yarışacak. İshak Işıtan, senaryosunu eşi Carole Poliquin ile birlikte yazdıkları yapımın görüntü yönetmenliğini de Tolga Kutluay ile ortaklaşa gerçekleştirdi.

 

2001-2003 yılları arasında Arjantin, yeni tür bir devrime sahne oldu. Büyük iktisadî krizin ardından, nüfusun yüzde 60'ı yoksulluk içinde yaşar, işsizlik artarken; sermaye sahipleri borç batağına saplanmış fabrikalarını atıl görerek, bu işyerlerini terk ettiler. İşçilerin daha önce kendi çalıştıkları fabrikaları tekrar -bu sefer kendilerinin- işletmeye başlamaları yani ‘fabrica occupadafenomeni işte bu dönemde başladı.

 

The Women of Brukman / Brukman'lı Kadınlar’ belgeseli, patronları arkalarında faturaları ve işçi maaşlarını ödemeye yetecek para dışında her şeyi geride bırakıp gidince, Buenos Aires’te fabrikalarını işletmeye soyunarak üretime geçen bir grup kadının verdiği mücadelenin gerçek öyküsünü anlatıyor. Erkek giyimi üzerine çalışan tekstil fabrikası Brukman, o günlerden bu yana işçilerin sembolü haline gelerek büyük ekonomik sorunlara ilham veren bir çözüm olarak kendini sundu. Yönetmen İshak Işıtan yıllar boyu kadın işçileri izledi, onların kişiliklerini, fabrika hayatının en ince ayrıntılarını ve verdikleri mücadelenin boyutunu ele aldı.

 

Polis bir noktadan sonra işçileri durdurmak için fabrika binasını ablukaya alarak, kapatır. Ancak protestolar büyür, Arjantin'in her yanından destekçiler toplanır. 50 kadın işe gitmek için barikatları aşarken, gözyaşartıcı bombalar ve plastik mermiler havada uçuşur. Bu direnişi uzun bir yasal mücadele süreci izler. Brukman'lı işçi kadınlar işlerini geri almak ve kendi hayatları üzerinde daha fazla söz sahibi olmak için mücadele verirler.

 

1952 yılında Samsun’da doğan İshak Işıtan, İstanbul Hukuk Fakültesi’nde öğrenim gördü ve ABC’nin Türkiye muhabirliğini yaptı. 1977’de Taksim’de meydana gelen ‘1 Mayıs Katliamı’ görüntülerini dünyaya geçen gazeteci olarak da tanınan İshak Işıtan, 1980’de Kanada’ya göç etti. Montreal’de eşi Carole Poliquin ile ISCA adında  bir film şirketi kurdu. Yönetmenin geçen yıl Türkiye’de yapılan Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nde ‘The September 2nd Resistance / 2 Eylül Direnişi’ adlı 23 dakikalık belgeseli gösterilmişti.

------------------------------------------------------------------------------------

* Yönetmenin ismi, bazı kaynaklarda Isaac olarak da geçmektedir.