(26 Ağustos 2005’te yayımlanmıştır)
Suha Çalkıvik
Rusya’da devlet başta olmak üzere, bütün sanat disiplinlerinden kurumlar ve sanatçılar, Brüksel’de 4 Ekim 2005 - 21 Şubat 2006 tarihleri arasında yapılacak olan ‘Europalia 2005-Rusya’ festival etkinliklerine odaklandı. Sergiler, film, bale, opera, tiyatro gösterileri, edebiyat fuarları ve konserlerden oluşan yüzlerce etkinlik ile Avrupa’nın merkezinde 5 ay boyunca, yüzyıllardan bugüne Rus kültür ve sanat rüzgarı estirilecek. Moskova’da yayımlanan Vedomosti gazetesinin haberine göre, ‘Europalia-Rusya’ etkinliklerinin Brüksel’deki resmi açılış törenine Devlet Başkanı Putin’in de katılması bekleniyor. Putin, Rusya’nın Avrupa Birliği üyesi olmamasına karşın, AB’ye komşu en güçlü ülke olduğunu ve bu nedenle Europalia Festivali’ne çok önem verdiklerini açıkladı.
1969 yılında İtalya ile başlayan Europalia Festivali etkinlikleri, Hollanda, İngiltere, Fransa, Almanya, Belçika, Yunanistan, İspanya, Avusturya, Japonya, Portekiz, Meksika, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya, Bulgaristan tarafından gerçekleştirilmişti. 2004 yılında İtalya’nın yeniden düzenlediği Europalia Festival etkinliklerini, 90’ların ortalarında Türkiye de gerçekleştirmek için girişimlerde bulunmuştu. Hatta 1994’te adına özel bir yasa çıkarılarak, fonlar ve milli kurullar oluşturuldu. Ancak, daha sonra 1996 yılı için planlanan bu organizasyondan vazgeçilerek, ‘1996 Türkiye Europalia Festivali’ne ilişkin kanun’ da iptal edilmişti. O dönemde kültür-sanat çevrelerinin, ‘Türkiye adına skandal’ olarak nitelendirdiği bu dev organizasyonu gerçekleştirmek için dünyanın her köşesinden ülkeler birbirleri ile yarış halindeler. İki yılda bir yapılan Europalia etkinliklerini 2007 yılında düzenleyecek olan ülkenin A.B.D. olduğu açıklandı.
Rusya’nın Europalia kapsamındaki sergi programlarının başlıkları: Katharina’nın Bakışı, Tarihin Melekleri, Sovyet Propagandası (1930-1945), Brussia (10 Çağdaş Rus ressamı), Rus Avangard dönemi (1900-1935), Sokak-Sanat ve Moda, Rusça gezi, Çar’dan İmparator’a, Rusya’da Sembolizm, Sovyet İdealizm Dönemi, Vladimir Mishukov Fotoğraf Sergisi, Trans-Siberian Express, Kadın Yüzleri, Alexander Slusarev Fotoğraf Sergisi, Rus Kitap Tasarımı ve Grafik Sanatı (1904-2005), Fabergé Objeleri, Hunlar, 19 Yüzyıl Rus Fotograf Sanatı, Avrupa’dan Rusya’ya Bakış, Moskova’nın 7 Kulesi (1930-1950)
Tiyatro etkinlikleri: Skazka Kukla Tiyatrosu, Potudan Kukla Tiyatrosu, Médée Matériau performansı (Moskova Sanat Tiyatrosu), Maly Drama Tiyatrosu (Vanya Dayı), Moskova Tiyatrosu (Illiada), Çehov Tiyatrosu (Onikinci Gece, Boris Godunov), Piotr Fomenko Atölyesi (Savaş ve Barış, Üç Kızkardeş)
Dans etkinlikleri arasında, Moskova Tiyatrosu (Dramatik Sanatlar Okulu) ‘Capriccio’s de Goya’ gösterisi, Chelyabinsk Çağdaş Dans Tiyatrosu ve Bolşoy Balesi’nin Gala programları yer alıyor. Festival’de 50’den fazla konser, Rus Sineması’nın tüm dönemlerinden gösterimler, konferanslar ve edebiyat panelleri gerçekleştirilecek.