PROF. DR. H.ERTUĞRUL ARSLAN'IN ÖZGEÇMİŞİ
VE BİLİMSEL ÇALIŞMALARI
ADI ve SOYADI: Hüseyin Ertuğrul ARSLAN
İLK ÖĞRENİM : 1956-1960 Dumlupınar İlkokulu, Samsun
ORTA ÖĞRENİM : 1961-1963 Namık Kemal Ortaokulu, Samsun
LİSE : 1964-1966 19 Mayıs Lisesi, Samsun
YÜKSEK ÖĞRENİM LİSANS : İ.T.Ü. Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Genel Makina
Başlangıç : 1966-1967 Kış
Mezuniyet: 1969-1970 Yaz
Stajlar : 1-MKE (Kırıkkale)
2-Klöckner Humbolt Deutz AG, (I.A.E.S.T.E bursu ile Ulm-Almanya)
3-Otosan A.Ş., (İstanbul)
YÜKSEK LİSANS : İ.T.Ü. Makina Fakültesi, Genel Makina (Kuvvet)
Başlangıç : 1970-1971 Kış
Mezuniyet : 1971-1972 Yaz
DOKTORA : İ.T.Ü. Makina Fakültesi, Motorlar Kürsüsü
Yönetici : Prof. Dr. Hikmet BİNARK
Konu : Döner Pistonlu Motorlarda Çevrim Analizi
Başlangıç tarihi : Kasım 1974
Teslim ve savunma tarihi : 30 Mart 1983 - 30 Haziran 1983
Ünvan tarihi : 08.09.1983
ASKERLİK : 15.07.1974 - 30.10.1974 Ankara
YARDIMCI DOÇENTLİK : 18.02.1987
DOÇENTLİK : 04.10.1988
PROFESÖRLÜK : 22.06.1995
YURT DIŞI DENEYİMİ : 25.04.1984 - 25.04.1985 (Misafir Araştırmacı)
Kaliforniya Üniversitesi , Berkeley Kampüsü San Francisco - Amerika Birleşik Devletleri.
MESLEK HAYATI
H. Ertuğrul Arslan, 1970 yılında İ.T.Ü. Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, (O zamanki adıyla İ.T.Ü.Teknik Okulu) Makina Bölümünden mezun olduktan sonraki yaz döneminde Philipp Holzman A.G. isimli Alman firmasının Türkiye temsilciliğinin yürüttüğü "Yeşilköy Hava Limanı Genişletme Projesi" çalışmalarında görev almış, bilahare 1971-1972 yıllarında İ.T.Ü.Makina Fakültesi'nde Yüksek Lisans eğitimini sürdürmüştür. 1972 yılında mezuniyetini takiben, 31.12.1972 tarihinde İ.T.Ü. Mühendislik ve Mimarlık Fakültesinde asistan olarak ilk akademik görevine başlamıştır. Daha sonra 1973 yılında İ.T.Ü. Makina Fakültesi'ne naklen atanarak, Motorlar Kürsüsü'nde Prof. Dr. Hikmet BİNARK'ın yönetiminde çalışmaya başlamıştır.
1974 yılında doktora konusu ile ilgili hazırlık araştırmalarına başlamış, o zamanki adıyla İ.T.Ü. Araştırma İşleri Mütevelli Heyeti (A.I.M.H.) tarafından temin edilen finansman ile Motorlar Laboratuvarı için ithal edilen Wankel Motorunun deney tesisatını tamamlayarak deneysel çalışmalara başlamıştır. Bu deneysel çalışmaların paralelinde, Taşkışla'da mevcut ana bilgisayarda doktora çalışmasının teorik bölümlerini de sürdürmüştür. 8 yılı aşkın bir süre Prof.Dr.Hikmet Binark yönetiminde sürdürdüğü Doktora Çalışmasını 1982 yılında tamamlayarak, 1983 yılı Haziran ayında Doktor ünvanını almıştır. (Bilimsel Çalışma ve Yayınlar listesi, No: 7.2)
Aynı yıllarda 2 yıl süre ile Yıldız Üniversitesi'ne bağlı Işık Mühendislik Yüksek Okulu, Lisans programında "İçten Yanmalı Motorlar", " Motorlu Taşıtlar" ve ,"Motor Laboratuvarı" derslerini vermiştir.
Doktora çalışmasının tamamlanmasından sonraki dönemde 1984 Nisan - 1985 Nisan tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya Üniversitesi,Berkeley Kampüsünde Prof. Dr. A. K. Oppenheim'ın yanında 1 yıl süre ile misafir araştırmacı olarak bulunmuştur. Bu süre içinde "Plazma Jet ve Laser ile Ateşleme Sistemi" ve "Motor Yakıtı Olarak Hidrojen Kullanımı" ile ilgili konularda literatür araştırması yapmış, Kaliforniya Üniversitesi'nin Makina Mühendisliği Laboratuvarlarında yapılan çeşitli deneysel çalışmalarda gözlemci olarak bulunmuştur. (Bilimsel Çalışma ve Yayınlar listesi, No: 5.2, 5.3)
A.B.D. den dönüşünden sonra Prof.Dr. Hikmet Binark tarafından İ.T.Ü. Ayazağa Kampüsü'ndeki Motorlar Laboratuvarının kuruluşu çalışmalarında görevlendirilmesi üzerine Motor Laboratuvarı için satın alınan makina ve donanımlarının montajı ve işletmeye alınması çalışmalarını yürütmüştür.
Bu çalışmalar sırasında, 18.02.1987 tarihli İ.T.Ü.Rektörlüğü onayı ile İ.T.Ü. Makina Fakültesi'nde Y.Doç. kadrosuna atanmış, bilahare 04.10.1988 tarihinde Üniversitelerarası Kurul tarafından kendisine Enerji Anabilim Dalı alanında "Üniversite Doçenti" ünvan ve yetkisi verilmiştir. Son olarak 17.04.1996 tarihli İ.T.Ü.Rektörlük onayı ile İ.T.Ü. Makina Fakültesi'nde Profesör kadrosuna atanmıştır.
İ.T.Ü. Makina Fakültesi'nde 1987-1988 yaz yarıyılında Yüksek Lisans programında "Taşıt Motorlarında Araştırma ve Deney Teknikleri" dersini vermeye başlamış olup, halen aynı dersle birlikte Lisans programında "İçten Yanmalı Motorlar", "Makina Projesi", "Motor Laboratuvarı" derslerini vermektedir.
Yukarıda adı geçen "Taşıt Motorlarında Araştırma ve Deney Teknikleri" dersine ait yazmış olduğu kitabı, 1994 yılı Ekim ayında tamamlanmış olup yayın için hazır durumdadır. (Bilimsel Çalışma ve Yayınlar listesi, No: 1.3)
1988 yılından sonra İ.T.Ü. Makina Fakültesi Lisans programında verdiği "İçten Yanmalı Motorlar " dersine ait ve Prof.Dr. Behçet Safgönül, Doç.Dr. Metin Ergeneman ve Doç.Dr. Cem Soruşbay ile birlikte yazmış olduğu kitabı, 1994 yılı Ekim ayında tamamlanmış olup yayın için hazır durumdadır. (Bilimsel Çalışma ve Yayınlar listesi, No: 1.2)
Yine İ.T.Ü. Makina Fakültesi Lisans programında verilen "Motor Konstrüksiyonu" dersine ait ve Prof.Dr. Behçet Safgönül, Doç.Dr. Turgut Özaktaş ile birlikte yazmış olduğu kitabı, 1994 yılı Ekim ayında tamamlanmış olup yayın için İ.T.Ü. Yayın Komisyonuna teslim edilmiştir. (Bilimsel Çalışma ve Yayınlar listesi, No: 1.4)
Aynı yıllarda 2 yıl süre ile İ.T.Ü. Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Lisans programında "İçten Yanmalı Motorlar" dersini vermiştir.
1989 yılında İ.T.Ü. Ulaştırma ve Ulaşım Araçları Uygulama - Araştırma Merkezi'nin desteği ile "İçten Yanmalı Motorlarda Hidrojen Kullanımı " konulu deneysel ve teorik kapsamlı araştırmanın yürütücülüğünü yapmış, bu proje ile ilgili olarak Çelik Montaj A.Ş. firmasından temin edilen Lombardini marka tek silindirli motor, supap oturma halkası ve silindir kafasında yapılan değişiklikler ile yakıt olarak gaz hidrojeni güvenli bir şekilde yakabilir hale getirilmiştir. Değişiklik yapılan bu motorda benzin ile birlikte LPG ve CNG gibi alternatif yakıtlar denenerek güç ve yakıt tüketimi yönünden karşılaştırmalar yapılmıştır. (Bilimsel Çalışma ve Yayınlar listesi, No: 3.1)
1991 yılında T.C.Başbakanlık, Devlet Planlama Teşkilatı'nın desteği ile Prof.Dr Behçet Safgönül yönetiminde sürdürülen " Motorlu Taşıtlarda Yakıt Olarak Doğalgaz ve Hidrojen Kullanımı " konulu deneysel ve teorik araştırmada çalışmıştır. (Bilimsel Çalışma ve Yayınlar listesi, No: 4.2)
İ.T.Ü. ' nün kontrolör olarak katılmış olduğu, "İstanbul Hafif Metrosu" Projesinin gerçekleştirilmesi sırasında, vagonların ve atölyenin imalat, test ve uygulama kontrollarında görevler almış, İsveç'in Göteborg ve Stockholm kentlerinde vagonların teknik kabulü çerçevesinde yapılan tip testlerinde bulunmuştur.
İ.E.T.T.'ye ait 100 adet otobüsün doğalgaz+dizel "Çift Yakıtlı Sistem"e dönüştürülmesi ve Hasanpaşa'da doğalgaz dolum istasyonunun kurulması projesinin kontrolluk hizmetleri İ.T.Ü. Makina Fakültesi tarafından sürdürülmekte olup bu projenin teknik şartname hazırlanması dahil bütün aşamalarında görev almış, İ.T.Ü. Motorlar Laboratuvarında yapılan Doğalgaz dönüşüm ve dizel yakıtı ile mukayese deneylerini yürütmüştür. Bu çalışmalar çerçevesinde bugüne kadar İ.E.T.T.'ye ait 65 adet otobüsün dönüşümü tamamlanmış olup çalışmalar devam etmektedir. (Bilimsel Çalışma ve Yayınlar listesi, No: 2.2 ve 4.5)
1991 yılında İ.T.Ü ile Braunschweig Teknik Üniversitesi arasında Öğretim ve Araştırma konularında yapılan işbirliği anlaşması kapsamında "İstanbul Şehir Çevrimi, Egzoz Emisyonu ve Yakıt Tüketimi Modeli" isimli uluslararası ortak bilimsel araştırma projesi çalışmaları başlatılmış olup, Otosan A.Ş. firmasından sağlanan test kayıt ve ölçüm aracı desteği ile sürdürülecek olan deneysel çalışmaların emisyon ölçümü ile ilgili bölümünü yürütecektir.
1993 yılında T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Sanayi Genel Müdürlüğü ile İ.T.Ü. Makina Fakültesi'nin işbirliği çerçevesinde yapılan toplantılara katılarak, Avrupa Topluluğu'nun taşıt emisyonu ölçümleri için 1983-1988 yılları arasında uyguladığı ECE-15.04 standardının Ayazağa Kampüsündeki Motorlar ve Taşıtlar Laboratuvarında uygulanabilir hale getirilmesi çalışmalarını yürütmüş, gerekli test donanımlarından mevcut olmayanların satın alınarak montajını, mevcut olanların ise çalışabilir hale getirilmesini sağlamıştır. Bu çalışmaların sonucunda gerek yurt dışından ithal edilen, gerekse yurt içinde üretilen 200 ü aşkın aracın "Seyir simülasyonu ile egzoz emisyonu tip testleri" yapılmıştır. Bu çalışmalar halen devam etmektedir. (Bilimsel Çalışma ve Yayınlar listesi, No: 2.3)
1994 yılında, İstanbul Valiliği'ne bağlı İstanbul İli Çevre Koruma Vakfı'nın İstanbul'da başlatacağı "Taşıt Gürültüsü ve Egzoz Gazları" denetimi için Prof.Dr.Behçet Safgönül ve Prof.Dr. Oğuz Borat ile birlikte hazırlık toplantılarına katılmış, bu konu ile ilgili tebliğ (Bilimsel Çalışma ve Yayınlar listesi, No: 4.6) ve rapor hazırlayarak Valilik çalışmalarına yardımcı ve destek olmuştur. Bu konudaki danışmanlık çalışmaları halen devam etmektedir.
İ.T.Ü.'de görevli olduğu süre zarfında Makina Fakültesi'nde yaklaşık 40 adet bitirme ödevi, Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi'nde 10 adet bitirme ödevi ve İ.T.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü'nde 5 adet Yüksek Lisans Tezi yaptırmış olup halen 2'si tez aşamasında 4 Yüksek Lisans danışmanlığı ve 1 doktora öğrencisi vardır.