İşletme Bütçesi


X- İŞLETME BÜTÇESİ
 

GİDERLER:

 1- Uydu transponder kirası: $3,000,000

 Bu miktar, sisteme devletin eğitim katkısı olarak YÖK tarafından sağlanacaktır.

2- Personel Giderleri (bkz. Uzaktan Eğitim Ağı Personel Gereksinimleri)

 C-Düğümlerdeki teknik ve idari personel (Ders veren öğretim üyeleri Uzaktan Eğitim Ağı kadrolarında bulunmayacaktır. Böyle öğretim üyelerine, ağ yönetimi verilen ders karşılığı ödeme yapacaktır).

3- İşletme giderleri (kalemler: 200, 300, 400)

4- Eğitim malzemesi giderleri (kalemler: 400)

 Ders notları, kitaplar, kasetler (günde 16 kanal x 8 saat hesabı ile, yayınların kaydı için günde 64 adet T120 S-VHS kaset gerektirecektir. Haftada 5 gün, dönemde 16 hafta, yılda 2 dönem hesabı ile, yılda sadece kayıt için gereken asgari kaset miktari 10,240 adettir (T120). Kayıtların en fazla bir yıl tutulup kasetlerin tekrar kullanılacağı kabulü ile, stüdyolarda kullanılacak kasetler ile toplam tahmini yıllık kaset ihtiyacı 15,000 adettir), disketler, asetat, özel tahta için kalemler, vs.

 Sınav kağıtları/kitapçıkları
 

İşletme (3) ve eğitim (4) için yıllık giderler:

Kalem No ve Öngörülen Gider

5- C-düğüm katkı alacakları. Sisteme bir eğitim programı ile katkıda bulunan her C-düğüm hesabına, katkısı ile orantılı bir alacak yazılır; bu alacak, düğüme ait RO- borçlarını aşamaz.

2,3 ve 4 numaralı giderlerin, sistem gelirlerinden sağlanması amaçlanmaktadır.
 

GELİRLER, TAHAKKUK ve TAHSİLAT:

 1- C- ve RO-düğüm sisteme giriş ve üyelik aidatları (yılllık sabit miktar)

 Sisteme üye olan eğitim kurumları ve kuruluşlar, üyelik için girişte bir defaya mahsus bir giriş ücreti öderler. Üye kaldıkları sürece, her yıl da belli bir aidat ödeyeceklerdir.

 2- C- ve RO-düğüm ders başına katkı aidatları

 Sisteme üye olan eğitim kurumları ve kuruluşlar, sistemden aldıkları her ders başına sabit bir ders ücreti öderler. Önceden ilan edilen programdaki belli bir dersi almak isteyen kuruluş, İTÜ-A merkeze talebini resmen bildirdiğinde, ders başı katkı aidatı borç hanesine yazılır, ve o düğüme ait şifre açılır. Kitle-lisans, uzmanlık-lisans, lisans-üstü, ve güncelleşme eğitimi (continuing education) için farklı tarife uygulanır

 3- C- ve RO-düğüm öğrenci başına katkı aidatları

 Sisteme üye olan eğitim kurumları ve kuruluşlar, eğitim programında yer alan bir ders için talepte bulunduklarında, dersi alan öğrencileri kayıt ederek en geç dersin başlangıcını takip eden 4 hafta içinde merkeze bildirirler. Öğrenci başına bir katkı payı, alıcı düğümün borç hanesine yazılır. Öğrenci katkı paylarını, alıcı düğümler kendi bütçelerinden veya öğrencilerden sağlayabilirler. Belli bir diploma derecesi için olan ve olmayan (degree, non-degree) ders kayıtları için farklı tarife uygulanır.
 

Her ay sonu düğüm ile ilgili toplam borçlar, merkez tarafından düğüme bildirilir, ve takip eden ay düğüm tarafından merkeze ödenir. Belli bir süre boyunca, tahakkuk etmiş bulunan borçlarını ödemeyen RO düğümlerin, tüm alış hakları borçları ödenene kadar tamamen durdurulur, ve düğüm şifreleri kapanır.

Sistemde, C-düğümlere katkıyı teşvik için katkı payı ödenmektedir. Bunun sonucunda, az sayıda olan ve çok katkı yapan C-düğümleri, alış giderlerini sıfırlayabilirler. Sistemin kurulması için geçerli gerekçeler nedeniyle, çok daha fazla adette olan RO-düğümlerin ödeyeceği paylar, sistemin ana gelir kaynağı olacaktır.

 Resmi tatillerde, yaz aylarında, dönem aralarında, geceleri ve gün içi boş saatlerde, eldeki kapasiteyi değerlendirmek, ve gelir temin etmek amacıyla, sistem eğitim ve kültür amaçlı sair hizmetler için yayın yapabilir, video-konferans ve veri iletişim hizmetleri verebilir, TC Silahlı Kuvvetlerinin ve devlet kuruluşlarının hizmet içi eğitim faaliyetlerine kullanılabilir. Bu yayınlar, üniversite giriş kursları, üniversite tanıtım programları, meslek uygulamaları, genel kültür dersleri ve programları olabilir. Kurulması planlanan sistemin birincil amacı yüksek öğretim olduğu için, ikincil amaçlar için kullanım sadece artan süre içinde tahsis edilebilir. Kurulan sistemin teknik nitelikleri nedeniyle, daha sonraki yıllarda, televizyon yayıncılığının dünyada ve ülkemizde MPEG-2 tabanlı sayısal hale dönüşmesi durumunda, sistemin yayınlarının evler tarafından ek bir donanım masrafı gerektirmeden alınabilmesi mümkün olabilecektir. Bu takdirde, belli bir kayıt ücreti ve aidat karşılığı, sistem izleme başına ödemeli (pay-per-view) yayın hizmetleri ile gelir sağlayabilecektir. Eğer, sistemin bu şekilde gelirleri yükselir ve giderlerini aşarsa, bu gelirler sistemin genişletilmesi ve iyileştirilmesi amacıyla kullanılacaktır.