back button

 

 

 

  • Öğrenim Sözleşmesi (LA)hazırlığı, Öğrenim Sözleşmesi Değişiklik Formu (ADD-DROP)hazırlığı, ve Erasmus Değişimi Sürecinde karşılaşılabilecek Sorunlar ve Çözümler ile ilgili bilgiler için giden öğrenciler sayfasına bakınız, pek çok bilgi Yüksek Lisans ve Doktora için de geçerlidir.

 

Yüksek Lisans ve Doktora Öğrencileri' nin başvuru süreci:

  • Her programın kontenjanı kendine aittir, İTÜ AB Merkezi tarafından açıklanan kontenjan listelerinde programınıza göre açıklanmış olan kontenjanlara başvurabilirsiniz.
  • Kendi programınıza kontenjan açılması talebinizi başvurmayı düşündüğünüz dönemden (başvuru zamanı her yılın Şubat ayındadır) bir yıl önce Program Koordinatörünüze bildiriniz. Program Koordinatörü karşı kurumla iletişime geçebilir ve olumlu yanıt alındığı durumda yeni anlaşma yapılabilir. Program Koordinatörleri ellerinden gelen herşeyi yaparak kontenjanları geliştirmeye çalışmaktadır. Fakat bu iletişimin hızla olumlu yanıt ile sonuçlanmama olasılığı da oldukça yüksektir. Kurumlar arası ilişkiler bazı durumlarda ancak yıllar içinde kurulabilmektedir.
  • Kontenjan Listesinde programınızdaki bir kontenjana başvururken, Yüksek Lisans (YL) veya Doktora (DR) için belirtilmiş kontenjan olmasına dikkat ediniz.
  • Yüksek Lisans veya Doktora öğrencisinin ders alma süresinde gitmesi durumunda karşı kurumda dönemde 30 ECTS ders alması gerekmektedir.
  • Yüksek Lisans veya Doktora öğrencisinin tez süresinde gitmesi durumunda karşı kurumda bir danışman bulup, onunla detaylı bir program yapması beklenmektedir. Detaylı programda, dönemde 30ECTS' e karşılık gelecek şekilde yaklaşık haftada 20 saat çalışma planlanması gerekmektedir. Hangi saatlerde danışman görüşmesi yapılacak, hangi saatlerde bireysel/grup çalışması yapılacak belirtilmelidir. Programın altında Karşı Kurumdaki Danışman ve Bölüm Erasmus Koordinatörü' nün imzası olmalıdır.
  • Bazen doktora öğrencilerinin karşı kurumun bir araştırma projesinde çalışması kararlaştırılabilmektedir. Bu durumda projenin öğrencinin tez konusu ile uygunluğuna dikkat edilmelidir.
  • Pek çok üniversitede öğrencilerin ders alması tercih edilmektedir. Bu nedenle, başvuru yapmadan önce mutlaka karşı kurumdan tez çalışması için onayın alınması ve Danışman bulunması gerekmektedir. (Detayı yukarıda açıklanmıştır.)
  • Bazı üniversiteler başvuru için dil şartı aramaktadır. dil şartının önceden sağlanması ve mülakata dil belgesinin sunulması gerekmektedir. Aksi takdirde mülakat sonucu kontenjana yerleştirildikten sonra dil sınavında başarısız olan adaylar, ikinci bir yerleştirme olmayacağından, az sayıda olan kontenjanın değerlendirilememesine neden olabilir.
  • Mülakatlar her programın duyuracağı gün ve saatte yapılmaktadır. Mülakata getirilecek ek belgeler yine her program tarafından belirlenmektedir. Fakat her durumda tez çalışması için gidecek öğrencilerin danışman onaylı programı, dil şartı aranan üniversiteler için dil belgesi getirilmesi gerekmektedir.
  • Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) ile İTÜ Mimarlık Fakültesi'nde olan Yüksek Lisans ve Doktora öğrencilerinin Erasmus Değişim Programı' na başvurmadan öncelikle;
    1. görevlendirilme koşullarını kontrol etmeleri (bazı koşullarda yurtdışı görevlendirme koşullara dahil olmamaktadır),
    2. kadrolarının verilmiş olduğu kuruma, İTÜ'deki Program Koordinatörleri ve Bölüm Başkanlıkları' na akademik gelişimleri açısından kendileri için öngörülmüş olan program açısından Erasmus değişiminin değerlendirilmesinin yapılmasını talep etmeleri gerekmektedir.