FARKINDALIĞIMIZIN FARKINDA MIYIZ?

Dr.  Hüseyin Toros, huseyintoros@yahoo.com

 

Alemdeki her bir yaratık diğerlerinden farklıdır. Canlılar, cansızlar, kullanılanlar, kullananlar, yönetilenler ve yönetenler. Aynı cins varlıklar bile birbirlerinden farklılıklar arz etmektedir. Mesela her bir insanın huyu, suyu, parmak izi veya göz yapısı diğerlerinden farklıdır. Etrafımızdakiler farklı, bizler farklıyız. Farklılıkların yer aldığı alemde farklılığımızın farkında mıyız?

 

Bugün yapılan ilmi çalışmalar neticesinde kâinatta milyarlarca gezegen olduğu tahmin edilmektedir. Bu gezegenlerden farklı bir tanesi olan Samanyolu bizim güneşimizi barındırması ile farklılıklar göstermektedir. Samanyolu'nda yer alan milyarlarca yıldızdan bir tanesi güneştir. Güneş sistemi dünyamızı içerdiği için farklıdır. Dünyamız diğer gezegenlere göre bizlere ev sahipliği yaptığından bizler için farklıdır. Dünyamız içyapısı onu kaplayan su, kara ve hava kütlesi bakımından diğer gezegenlerden farkındalıklar göstermektedir.

 

Dünyamızda çeşit çeşit canlı ve cansız varlıklar bulunmaktadır. Canlılardan insanoğlunun diğer yaratılanlara göre birçok üstün vasıfları bulunmaktadır. İnsanların diğer canlılara hükmedebilmesi özelliklerinden sadece bir tanesidir. Dünya coğrafyasına baktığımızda buzul, soğuk, sıcak, yağışlı veya kurak bölgeler içinde, ülkemiz orta bölgelerde 4 mevsimi barındırması ile diğer ülkelerden farklılıklar göstermektedir. Ülkemizin hem Asya ve hem de Avrupa kıtasında yer alması bir ayrıcalıktır. Üç tarafının denizler ile kaplı olması bir farkındalıktır. Bulunduğumuz şehrin, kasabanın, köy ve mahallenin kendine özgü farklılıkları vardır. Farkında mıyız?

 

Dünyamızda 7 milyarı aşkın insan bulunmaktadır. İnsanoğlu inançları, kültürleri, gelenek ve görenekleri ile birbirlerinden farklılıklar arz etmektedir.  Bu farklılıkların farkında mıyız? Geçmişimizin farklılıklarını gözden geçirebiliyor muyuz? Geleceğe ait plan ve projelerimiz ne tür farklılıklar içeriyor veya içermiyor. Farklılıklar oluşturabiliyor muyuz? İnsanoğlunun en kötü mahlûktan meleklerin bile imrendiği bir insan olabileceğinin farkına varabiliyor muyuz?

 

Piyasada çeşit çeşit kitaplar vardır. Hepsi kağıt ve mürekkepten müteşekkildir. Kimisi bizi geliştirir, kimisi ise sadece zamanımızı öldürür. Bilgi çağındayız. İnternette vakit harcıyoruz. Kimi sayfalar vardır, bilgi verir, huzur verir, kimi sayfalar ise sadece zamanımızı öldürür farkında mıyız? Kömürle elmas aynı elementtir. Elmasın, geçirdiği süreç sebebiyle değerli bir mücevher olmanın farklılığıyla, değer kazandığının farkında mıyız? Bizler de hayatımızı doğumdan ölüme kadar farklılaştırarak elmaslar olabilmenin farkındalığına varabilir miyiz?

 

Farkındalığımız var mıdır?

Bize yarım dolu bir bardak gösterildiğinde, dolu tarafı gören farkındalığımız var mıdır?

Yeni bir kişiyle tanıştığımızda, farkındalıklarımızı görüp, bilgi alışverişinde bulunabiliyor muyuz?

Ailemizde, mahallemizde, okulumuzda farkındalıklar oluşturabiliyor muyuz?

Bulunduğumuz mahallede, köyde diğer mahalle veya köyden farkındalıklar oluşturabiliyor muyuz?