15.06.2010

Niçin F Klavye?

Dr. Hüseyin Toros

İstanbul Teknik Universitesi, Bilişim Enstitüsü eski Öğretim Görevlisi

huseyintoros@yahoo.com

Bilgisayar son yıllarda hayatımızın bir parçası haline geldi. Bilgisayarla işlerimizi kısa zamanda yapıyor, haberleşiyor, bilgi ediniyoruz. Kişilere ve mesleklere göre değişmekle birlikte bilgisayarsız bir hayatı düşünemiyoruz. Bilgisayarların ise en çok kullanılan kısmı klavyeleri. Ülkemizde yaygın olarak kullanılan Q ve daha az kullanılan F klavyeler mevcut. Niçin bunlar var veya aralarında ne tür farklar var. Veya yeni bir klavye düzenine ihtiyaç var mı? Binlerce kişiye bilgisayarın daha doğru ve hızlı kullanması için eğitim vermiş biri olarak ve ortalama günde on saati bilgisayar başında geçen biri olarak konunun önemli olduğunu vurgulamak istiyorum.

Klavyenin tarihçesine baktığımızda 1950'lerde bilhassa resmi yazışmalarda daktilo tuşlarının bir düzen içinde olması için uzun uğraşlar verilmiş. Toplanan heyet Türk Dil yapısına uygun harflerin yerlerini belirlenmiş. Bu düzende sol üst köşede ilk harf F olduğu içinde ismine F klavye denilmiştir. 1990'lı yıllarda hayatımıza hızlı bir giriş yapa bilgisayarlar maalesef İngilizce dil yapısına uygun Q ile başlayan tuş dizilişi (Q klavye) bizim önemini düşünmemize fırsat vermeden yaygınlaşmıştır.

İngilizce de sık kullanılan harfler ile Türkçe'miz de sık kullanılan harfler aynı değildir. Daha doğrusu her dilde sık ve az kullanılan harfler vardır. On parmağımızın onu da işlev yönünden aynı kabiliyette değildir. Kabiliyetli işaret parmağımız ile daha sık kullanılan harfleri, az kabiliyetli serçe parmağımızla daha az kullandığımız harfleri yazacağız. Dünyanın değişik ülkelerinde bulunduğum için biliyorum klavyelerde farklılıklar bulunabilmektedir. On onbeş yıldır klavye kullananlar bilir. Daha önceleri çok az ihtiyaç duyduğumuz @ (at) işareti artık çok kullanılmaktadır. Klavye tuşlarının yeri belirlenirken günümüz şartları dikkate alınarak hazırlanması uzun vadede ülkemize çok büyük sosyo-ekonomik katkılar sağlayacaktır. Zaten atalarımız "vakit nakittir" demişler. Bizler bu atasözünü sadece kitaplarda okuyup geçmek veya ödev yapmak için kullanacak halimiz yok. Klavyenin önemine daha iyi açıklık getirmek için bir örnekle açıklayabiliriz. Her gün bilgisayar başında yazışmalarda belirli bir zaman geçiren iki kişi düşünelim. Bu kişiler aynı vasıfta olsunlar. Birisi F, diğeri ise Q klavye kullandığını kabul edelim. F klavye kullanarak yazı yazan kişinin bir saatte yazdığını Q klavye kullanan bir buçuk saatte yapabilecektir. İki kişi arasında her gün yarım saatlik vakit (nakit) kazancı olacaktır. Her gün yarım saatlik vakit kazancı bize ayda 15, yılda yaklaşık 180-200 saat kazanç sağlayacaktır. Yılda on onbeş gün kazanmak istemez miyiz?

Hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen bilgisayarı doğru ve bilinçli kullanarak hem kendimize ve hemde ülkemize büyük katkılar sağlayacağının bilincini çocuklarımıza öğretmeliyiz. Üç yıl kadar önce idi. Bir grup üniversite öğrencisine ders vermek gittiğimde bir öğrencinin yakını bir iş adamı ile tanıştım. İş adamı hocam dedi tam Hızır gibi imdadıma yetiştiniz. Bir dizüstü bilgisayar alacaktım, ne marka ve model alayım karar veremiyorum dedi. Ne işlerde kullanacaksınız diye sordum. İlk defa bilgisayar kullanacağını ve günlük işlerini yapacağını söyledi. Biraz yapacaklarını anlatınca düşündüm ve dedim en yakın bir bilgisayar markete gidin ve en ucuzunu alın dedim. İş adamı şaşırdı. Bende öyle üstün özellikleri olan bir bilgisayar marka ve modeli söylememi bekliyordu. Ona konu ile ilgili bilgiler verdikten sonra. Ucuz bilgisayar bin TL, pahalı olan ise ikibin TL dedim. Sen bin TL'lik bir bilgisayar al aradaki farkı da bilgisayarı doğru ve hızlı kullanmak için eğitime harca dedim. Hemen tepkisi bir arkadaşım kurcalayarak öğrenmiş dedi. Bunun üzerine kaybedecek ve kazanacaklarını anlatarak eğitimin gerekliliğine ikna edebildim. Bu sadece bir örnek. Son model bilgisayar alıp tuşuna basmaktan korkanları da gördüm. Gelişmiş ülkelerde ise insanlar işlerine göre bilgisayar almakta ve sonuna kadar kullanmaktadır. Yeri gelmiş iken söyleyeyim. Gelişmiş ülkelerde telefon alan bir öğrenci veya iş adamı o telefonu bozuluncaya kadar kullanmaktadır. Telefon onlar için bir iletişim aracı asla gösteriş aracı değil.

Özetle bilgisayarı doğru ve hızlı kullanacağız. Bunun için bilgisayarda yazı yazarken klavyedeki tuşların yeri çok önem arz etmektedir. Bir an önce doğru klavyeye ( yeniden düzenlenmiş F) hep beraber bir kampanya ile katılabiliriz. Zaman zaman devlet bilgisayarlaşmamız için kampanyalar yaptı. Burada iki şey gözden kaçtı. Birisi klayve diğeri ise TÜBİTAK'ın uzun süredir üzerinde çalıştığı ve kullananların (bende kullanıcısıyım) memnun olduğu PARDUS (linux) işletim sistemi. Yeni kampanyalar için F klavye, Pardus işletim sitemi ve Open ofis kullanılabilir. Pardus işletim sistemi ve Open ofis tercih ederek bilgisayarınızı yaklaşık 800 TL (-200 TL işletim sisteminden, -600 TL ofis programlarından) daha ucuza elde edebilirsiniz. Virüssüz bir bilgisayarda işin cabası.

http://www.pardus.org.tr/tr
http://www.openoffice.org.tr/

Not: Bu yazı 18 Temmuz 2010 tarihinde HaberTürk gazetesinde yayınlanmıştır.