14 Mayıs 2010, Utrecht, Hollanda

Avrupa'da Kültür Festivalleri Rüzgarı Esiyor

Multifestijn ve Festiculture örneği

Dr. Hüseyin Toros

Huseyintoros@yahoo.com

Hollanda Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü, Misafir Araştırmacı

 

Bazı vatandaşlarımız 1960'lı ve 1970'li yıllarda başta Almanya ve Fransa olmak üzere değişik Avrupa ülkelerinin işçi ihtiyacını karşılamak için anayurtlarından ayrıldılar. 1. nesil vatandaşlarımız bugün yarın dönerim ümidi ile iş hayatlarını sürdürdüler. 2. ve 3. nesil ise artık dönüşün pek mümkün olmadığını gördüler. Artık Avrupa vatandaşları olmaya ve geleceklerini ona göre planlamaya başladılar. Bulundukları ülkelerin dili ve kültürü ile yetişirken kendi ata kültürlerini de sürdürmek ihtiyacını hissettiler. Kültür festivalleri düzenlenmeye başladılar. Bunlardan 1. Festiculture 7-9 Mayıs 2010 tarihlerinde Fransa'nın Lyon bölgesinde düzenlendi. 4. Multifestijn ise Hollanda'nın Utrecht şehrinde 13-16 Mayıs tarihleri arasında düzenleniyor.

 

14 Mayıs 2010 Perşembe günü başlayan Multifestijn'in açılış konuşmalarını Hollanda sağlık bakanı ve Türkiye Hollanda Başkonsolosunun yaptılar. Açılışa birçok ülkenin temsilcileri katıldı. Multifestijn Festivalinin ilk gününde onbinlerce ziyaretçicin gelmesi sevinçle karşılandı. Festival boyunca katılımcı sayısının 150 bin civarında olacağı tahmin ediliyor. Bu yıl Multifestijn'in ana teması “kültürlerin ittifakı” olarak belirlenmiş. Multifestijn 2010 tüm aile bireylerine hitap eden Avrupa'nın en büyük kültür fuarı olma özelliğini taşıyor. Festivalde 200 civarında stant kurulmuş. Kimileri hünerlerini sergiliyor kimileri ürünlerini satıyorlar. Şölen alanının yaklaşık 4'te birlik bölümünü çocuklara ayrılmış. Çocuklar için mini futbol sahası, zıp zıplama alanları, tırmanma alanları vs aklınıza ne geliyorsa var. Çocuklara yönelik doyasıya eğlence imkanı olunca, çocuklar anne-babalarının ellerinden tuttukları gibi şölen alanına getiriyorlar.

 

Multifestijn'de çocuklar eğleniyor, veliler eş dostlarıyla buluşuyor, alış veriş yapıyor. Adana kebaptan, saç kavurmaya, Mersin tantuniden, Urfa’nın çiğ köftesine, dönerden balık ızgaraya, kuzu çevirmeden piliç çevirmeye, Maraş dondurmadan ve Türk tatlılarına kadar yiyecekleri almak için biraz kuyruklarda beklemek gerekebiliyor. Türkistanlıların çadırında ise çeşit çeşit el emeği yiyecekler (börekler, çörekler, sıkmalar), yer sofralarında ziyaretçilere tarihlerini hatırlatıyor.

 

Şölen sadece maddi yönden zengin değildi. Bursa Büyükşehir Mehteran takımı günde birkaç kez gösteri yaparak izleyicileri hayal dünyalarına gönderiyor. Mehteran takımı gösteri öncesi stant alanlarında tur atarken arkasında ise büyük bir kalabalık onları takip ediyor. Ebru, hat ve uygulamalı cam işleme sanatı, lüle taşı süslemeciliği, oltu taşı, bakır işleme ve kumaş baskı işlerine kadar kültürel değerlerimiz gösteriliyor. Ülkemiz toprağını erozyondan korumak ve yeşillendirmek için TEMA vakfı çalışmalarını burada da sürdürüyor. Geniş bir alana kurulan Çanakkale sergisi ise yine ziyaretçilerin ilgi odakları arasında.

 

Multifestijn, her yaştan insanımıza yönelik kültürel zenginliklerimizi yaşatıyor. Etkinlik hakkında daha fazla bilgi almak isteyenler www.multifestijn.nl veya Fransa'da etkinlikler için www.festiculture.com web sitelerini ziyaret edebilirler. Güzel Türkiye'mizi bu kadar güzel tanıtanlara, emeği geçenlere teşekkürler.