Avrupa'da Soğuk Kış Neyin Habercisi

Dr. Hüseyin Toros

huseyintoros@yahoo.com

Bilimsel araştırmalarda bulunmak, deneyim kazanmak, kültür alışverişinde bulunmak amacıyla Aralık sonunda gittiğim Avrupa'dan selamlar. Avrupa ülkeleri 18. yüzyıldan itibaren dünyanın değişik noktalarındaki doğal zenginlikleri kullanarak teknolojide büyük atılımlar yapmışlardır. Dünyanın değişik noktalarından ve bu arada ülkemizden de ucuz işçi getirerek müreffeh seviyelerini hızla arttırmışlardır. Bu ülkelerden bir tanesi de Hollanda'dır. Hollanda gelişmişliğin beraberinde sosyal bir düzenin hüküm sürmektedir. Yönetim şekli monarşidir. Hollanda'da hayatlarını sürdürenleri devlet her yönüyle düşünür ve onlara insanca yaşamaları için her türlü desteği ve katkıyı verir. Avrupa'nın kuzeybatısında yer alır. Ülkemizde bol süt veren ineğiyle ün salan Hollanda'daki soğuk kış şartlarını sizlerle paylaşmak istiyorum.


Şekil 1. Hollanda Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü, KNMI, De Bilt, Utrecht


Hollanda tabiri caiz ise sular içinde bir ülke. Her yerde su kanalları ve göletler var. Su yüksekliğinin belli bir seviyede tutulması gerekmektedir. Eğer su seviyesi azalırsa denizden tuzlu suyun yer altından karalara karışması mümkündür. Fazla yükselirse birçok yer su altında kalabilir. Bu yüzden Hollanda ekonomisi için meteoroloji çok önemlidir.


Şekil 2. Utrecht ara sokaklarda yollar buz tutmuş. Hiçbir arabada zincir yok. Kazada kolay kolay olmuyor. Sebebi ise yolların düz oluşu ve kar lastikleri.



Su kanalları ve göletler kışın Hollanda'lıların eğlence yerleridir. Burada yaşayanlar bugünleri son 20 yılın en soğuk kışı diye niteliyor. Hollanda da soğuk kış günlerinde kanal ve gölet yüzeylerini buz tabakası kaplıyor. İş dönüşü ve hafta sonları buz patenlerini alanlar buralara doluşuyor. Su yüzeyleri iyi bir eğlence ve spor merkezleri haline geliyor. Hollanda genel olarak düz bir arazi üzerinde bulunuyor. Hollanda'nın büyük şehirlerinden Utrech'te ara sokakların çoğu buz halinde, buz üzerinde bisiklet ve araba sürmeye alışmışlar. Dün resmi işlemlerim için bisikletle değişik yerlerde ara sokaklarda geçmek zorunda kaldım. Yaklaşık 15 km'lik bir yolculuk esnasında bisikletim kaydı ve maalesef 2 defa düştüm.

 


Şekil 3. Şehir merkezindeki büyük bir su kanalı tamamen buz tutmuş. Buralar bilhassa akşam ve hafta sonları güzel bir spor ve eğlence merkezi haline geliyor.


 

Şekil 4. Kanal üzerinde kayanlar yorulmuşlar dinleniyorlar. Buz kalınlığı genellikle 10 cm'i geçince kayıyorlar.

 

Avrupa'da Soğuk Kış Neyin Habercisi

Öncelikle çok karıştırılan hava durumu ve iklimden bahsetmek istiyorum. Hava durumu deyince günü birlik meteorolojik olaylar, iklim denince de bu meteorolojik olayların uzun süreli ortalamalarını anlamak gerekir. Bu açıdan baktığımızda Avrupa'da yaşanan soğuk kış meteorolojik bir olaydır. Bugünlerde Avrupa'da hüküm süren olumsuzluklar hiç bir şeyin habercisi olmak zorunda değildir. Sıradan olaylardır. Bunu söylerken dünya ikliminde hiç bir şey olmuyor demiyorum. Sadece iklimdeki değişiklikleri bizlerin çıplak gözle görmesi biraz zordur. O değişimler uzun çalışmalar ve araştırmalar sonucunda netlik kazanabilir. Bu tür olaylar tarih içinde tekerrür eder durur. Fakat bizler geçmişimizi fazla hatırlayamadığımızdan korkuya kapılır ve olayları senaryolaştırırız. 2012 yılına izafet yapılanlar gibi felaket senaryoları çizeriz. Halbuki bizler israfı önlesek,  çevreye duyarlı ve kanaatkar olursak bu tür meteorolojik olaylar hiç bir şeyin habercisi değildir.


Şekil 5. Burası bir göl. Hava sıcaklığının sıfır derecenin altında olduğu günlerde donan göl yüzeyi spor merkezi haline geliyor.




Son olarak sizlerle Hollanda'lıların bir iki özelliğinden de bahsetmek istiyorum. Evlerin çoğu birkaç katı geçmiyor. Eski Levent evleri gibi bahçeliler. Giriş katları daha çok tercih ediliyor. Pencerelerde korkuluk göremiyorsun. Akşam saatlerinde yoldan geçerken gördüğüm kadarıyla her evde kütüphane var. Evlerde kitap okuma alışkanlıkları fazla. Akşamları oturmuşlar kitap okuyorlar. İş zamanı iş eğlence zamanı eğlencelerini yapıyorlar. Küçük yapılan bir işi bile takdir etmesini biliyorlar. Amir ile memur arasında çalışma saatleri dışında bir fark görülemiyor. Öğle yemeklerinde, çay saatlerinde bunu çok rahat fark edebiliyorsunuz. Görebildiğim kadarıyla Hollanda'yı gelişmiş kılan ana nedenlerden biriside yerleşmiş olan herkesin kendi işini yapması kültürüdür. Bu arada biz Türkler ise hep başkasının işini yaptığımızdan kendi işlerimiz yapılmıyor. Böylelikle bir türlü gelişemiyoruz. Kahvehanelerin bir an önce birer kütüphane haline gelmesi için hepimize çok büyük görevler düşüyor. Birazda buradaki Türklerden bahsetmek gerekirse onlar canla başla çalışıyorlar. Kendi kültürlerini kaybetmeden Hollanda kültürünü de öğrenmişler. Çocuklarına mutlaka kültürümüzü öğretmeye çalışıyorlar. Gençler artık Hollanda'lı olmuşlar. Fakat gelenek, görenek ve inançlarını yitirmeden. Genellikle çocuklarını kursa gönderiyorlar. Burada hem dinimizi ve hemde kültürümüzü öğreniyorlar. Atalar boşuna dememişler hayvanlar koklaşa koklaşa, insanlar konuşa konuşa diye. Yeni nesil bunu çok iyi yapıyor. Şu sıralar Hollanda'daki Türkler bu sene 4.'sünü yapacakları Multifestijn'e hazırlanıyorlar. Multifestij'ne geçen yıl katılmış biri olarak fuarı kaçırılmayacak bir fırsat olarak görüyorum.


AVRUPA'DA ÜRÜNLERİNİ TANITACAK TÜRK FİRMALARI İÇİN BÜYÜK BİR FIRSAT

Multifestijn 2010, ALLIANCE OF CULTURES!

Gel, gör, yaşa …

Tüm ailece iştirak edilebilen Avrupa'nın en büyük kültür fuarı 13– 16 Mayıs 2010 tarihleri arasında Hollandanın Utrecht şehrinde yapılacak.

Multifestijn 2010'da, çocuklara ve her yaştan insanımıza yönelik kültürel zenginliklerimiz ve dünya mutfağının lezzetleriyle çeşitliliğin zevkini ve farkını bulabileceğiz.

Kültürel zenginliklerin merkezi haline gelen Multifestijn; Utrecht’te kültür, sanat, tiyatro, sirk, konferanslar ve gösterilerin muhteşem atmosferiyle hem Türkleri ve hemde başta Hollanda'lılar olmak üzere Avrupa'da yaşayanları etkilemeye devam edecek. Avrupa'da yüzbinlerce kişiye ürünlerini tanıtmak veya Avrupa'ya seyahat yapmak isteyenlerin dikkatine... Gelişme ve yenilikleri http://www.multifestijn.nl/2010/pages/tr-home.html adresinden takip edebilirsiniz.