Bakış Açısı

Dr. Hüseyin TOROS

huseyintoros@yahoo.com

Bilgi İletişim Kutusu ???

     Matbaa, telefon, radyo, televizyon, bilgisayar derken 2000'li yıllarda hızla kullanımı artan internet (küresel bilgi şebekesi) yakın bir gelecekte hayatımıza çok farklı bir çehre kazandırmaya devam ediyor. Bütün kitle iletişim cihazları birleşerek, ucuzlayarak ve  taşınması kolaylaşarak yeni bir dönemi başlatacağa benziyor.

    İnternet ağı band genişliğinin 1 GB/saniye mertebelerine çıkmasıyla birlikte yeni cihaz iletişim için gerekli tüm özellikleri barındırabilecektir. Bu yeni cihazlar içinde ses, görüntü, hoparlör gibi iletişim için gerekli algılayıcılar yanında çalışması için gerekli basit bir yazılım ve bu yazılımı çalıştıracak hafıza ve işlemci yeterli olabilecektir.

    Şu an bilgisayarlarda var olan yazılımlar yanında hard disk (sabit bilgi kutusu) gibi bilgisayarı ağırlaştıran parçalar olmayacağından hafifleyecektir. İşlerimiz için gerekli yazılımlar veya kendi dosyalarımızın depolanması üye olduğumuz servis sağlayıcı tarafından sağlanacaktır. Örneğin bir kelime işlemci programına ihtiyaç duyduğumuzda program bizim cihazda değil de servis sağlayıcıdaki bilgisayarda olacak fakat biz bilgi aktarımı çok hızlı olduğu için yeni cihazdan çalıştırıyormuşçasına işlerimize devam edeceğiz. Servis sağlayıcı üyelerine belli bir bilgi saklama alanı vereceğinden o bölgeyi de kendi sabit bilgi kutumuz gibi rahatça kullanabileceğiz.

   Hemen aklımıza güvenlik sorunu gelebilir. Bu sorunun aklımıza gelmesi gayet doğaldır. Çünkü bütün bilgilerimiz başka ortamlarda depolanacaktır. Bunun cevabı ise servis sağlayıcımıza güvenmekten başka bir yolumuzun olmayışıdır. Burada büyük şirketler kendi servis sağlayıcılarını kuracaklarından dış ortam ile bilgi alış verişini daha sıkı kurallar ile güvenli bir şekilde yapmaya çalışacaklardır. Şunu da unutmamalıyız ki atalarımız boşuna dememişler "söyleme sırrını dostuna o da söyler dostuna". Şu an evimizdeki veya işyerimizdeki bilgisayarlarla internete açıldığımızda bilgilerimizin birileri tarafından alınmadığına hangimizin garantisi var. Bu konuyla ilgili olarak daha fazla bilgi için Başka İstanbul gazetesi 22 Şubat ve 1 Mart 2002 tarihli sayılarındaki BBG1 ve BBG2 yazılara bakabilirsiniz.

   Baş döndürücü teknolojik gelişmelerin bir sonucu olarak yakında yaygınlaşmaya başlayacak bilgi iletişim cihazına uygun bir Türkçe isim düşünülmesinin şimdi tam zamanıdır.