Bilgi Kutusu

 

Bakış Açısı

Dr. Hüseyin TOROS

huseyintoros@yahoo.com

Bilgi Kutusu

 

  Bilgisayar başında ders çalışırken oğlum Abdullah Toros'tan (5 yaşında idi) disketi getirmesini istedim. Abdullah bilgi kutusunu mu istiyorsun dedi. O nedir dediğimde ise disketi gösterdi. Bunun üzerine bilgi kutusunun gerçekten kullanılabileceğini fark ettim.

   Dil bilimciler hep söylerler “dil canlı bir nesnedir” diye. Dil bir süreç içerisinde kendiliğinden doğar, gelişir ve duruma göre yok olurlar. Dile yapay yolla müdahale edilmemesi gerekir.

   Günümüzde hızla gelişen teknoloji, beraberinde Türkçemize yeni kelimelerin katılmasına neden olmaktadır. Bunlardan bir kısmı yabancı kelime, bir kısmıda karışım halinde bulunurken tamamen Türkçe olanlar da yok değil. Örneğin internet kelimesi dilimize aynen geçerken, telephone telefon olarak biraz değişerek geçmiştir. Bunun yanında computer ise bilgisayar olarak tamamen Türkçe yeni bir kelime şeklinde yerini almıştır.

   Son yıllarda kullanılmaya başlayan bazı teknik kelimelerin tamamen dilimize yerleşmeden uygun Türkçelerinin kullanılması teknolojinin daha iyi anlaşılmasında ve kullanılmasında yararlı olacağı kanaatindeyim. Bir kelimenin Türkçesi varken yabancı dildeki karşılığını kullanmanın bir mantığı da olmasa gerekir. Sizinle de paylaşmak amacıyla bazı önerilerim aşağıdadır.

hardisk  : sabit bilgi kutusu

cd          : tekerlek bilgi kutusu

dvd        : yoğun tekerlek bilgi kutusu

flash disk: taşınabilir bilgi kutusu

...

..

.

   Yabancı dil öğrenmek ile ile yabancı dil ile eğitimin karıştırılmadığı günleri görmek ümidiyle.