Bakış Açısı

Dr. Hüseyin TOROS

huseyintoros@yahoo.com

 

Bilgisayar Kullanmasını Bilmiyorsanız Okuma Yazma Bilmiyorsunuz Demektir.

Teknolojik gelişmelerin hızla devam ettiği günümüzde mekanlar ve zamanlarda aynı oranda küçülmeye devam ediyor. Teknolojik gelişmeler sayesinde dünyayı avuç içi cihazlara sığdırıyoruz. Günümüzde bilgiye her zaman ve her yerden ulaşabilmenin avantajını yaşıyoruz. Bununla birlikte hala bu teknolojiden yoksun ilkel dönemleri yaşayan toplumlar ve ülkeler varlıklarını sürdürmeye çalışıyor.

Topluluklar bilgiyi konuşa konuşa etrafa yaymalarının yanında eskiden beri bilginin paylaşılmasında en önemli etken yazılı (kitap) belgelerdir. Şimdilerde ise telefonun icat edilmesi ile başlayan, sonraları radyo ve televizyonların geliştirilmesi ile hız kazanan bilgi ve bilgi artık bilgisayarlar sayesinde beş onyıl öncesine kadar hayal edemeyeceğimiz boyutlara ulaştı. Elektriğin ilk defa iletişim için kullanılmaya başlamasından sonra, insanlar meydana gelen her yeni gelişme karşısında büyülendiler, şaşırdılar ve kimi zaman da korktular. Telefon, radyo ve sonra da televizyon icat edildi. Her biri bizi halihazır günlük alışkanlıklarımızdan uzaklaştırarak başka bir dünyaya girmemizi sağladı. Bizi cezbeden, meraklandıran sorular her zaman hep aynıydı. Bu şeyi nasıl kullanacağım? Bu ne işe yarar? Buna ihtiyacım olur mu? Benim hayatimi daha basit mi, yoksa daha karmaşık mi yapacak?

Yeniliklerin odak noktası bugün cebimize sığacak kadar küçülen bilgisayarlarda yatıyor. Bilgisayar kullanmasını bilmeyenleri okuma yazma bilmiyor olarak kabul etmek yavaş yavaş toplumda geçerli hale gelmeye başladı ve hızla bu görüş yaygınlık kazanacak.

Küçülen dünyada adam gibi yaşamak istiyorsak hem ferd olarak ve hemde toplum olarak bilgisayarı çok iyi kullanmasını öğrenmek zorundayız. Hemen şu soruları kendimize soralım. Evimde ve işyerimde bilgisayarım var mı? İnternete bağlı mı? Bilgisayarı başta kendim olmak üzere eşim, çocuklarım ve firmam var ise çalışan personelim ne kadar kullanabiliyor? Bilgisayardan ne derece istifade edebiliyoruz?

Bütün bu soruların cevapları kişinin bilgisayar konusundaki bilgi ve kültür seviyesine bağlıdır. Bilgisayarı bir oyun aracı da görebilirsiniz aynı cihazı binlerce kişinin yaptığını yapabilen bir olağanüstü bir cihaz olarak da görebilirsiniz. Bu sihirli kutular sayesinde Pazar günün gecenin bir vaktinde çocuğunuzun bir fen bilgisi ödevi için yüzlerce kaynağa kimseyi rahatsız etmeden ulaşabilmesi ne kadar güzel bir olaydır değil mi? Firmamız hakkındaki bilgilere birinin 365 gün 24 saat ulaşabilmesi veya bizim başka ürünlere ulaşabilmemiz ne güzel bir fırsat değil mi? Bilgisayarı 4 yaşındaki Asude’nin açıp kapayabildiğini bilgisayarda güzel resimler yapabildiğini görmenizi isterdim. Yazımı bir soru ile noktalamak istiyorum.Yoksa siz hala okuma yazma bilmeyenlerden misiniz?